Продукти:
• 350 г брашно
• 20 г мая
• 2 яйца
• 50 г краве масло
• 150 мл олио
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 щипка захар
• сол
За плънката:
• 350 г шунка
• 350 г прясно зеле
• 150 г кисело зеле
• половин глава лук
• 2 с.л. олио
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
В малко топла вода размиваме маята, 4 с.л. брашно и захарта. Оставяме закваската на топло. Щом се надигне прибавяме останалото брашно, 1 яйце, 1 жълтък и сол на вкус. Месим тестото, докато се появят мехурчета. Сипваме разтопеното и охладено масло и месим още няколко минути. После поръсваме тестото с малко брашно и го оставяме да втасва на топло място.
Сваряваме киселото и прясното зеле за плънката в малко количество вода, отцеждаме и прекарваме през месомелачка. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме зелето и също го запържваме. Отстраняваме от огъня и подправяме с черен пипер и сол. Сипваме ситно нарязаната шунка и размесваме много добре.
Разточваме от втасалото тесто правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Разстиламе плънката в едната половина на кората и покриваме с другата половина. Прищипваме добре краищата. Слагаме кулебяка в намаслена и набрашнена тавичка и печем 1 час в умерено нагрята фурна. Преди сервиране нарязваме на порции. Поднасяме с доматен сос или разтопено масло.
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...