Кулинарни рецепти » Печено каре от сърна

 Печено каре от сърна

Продукти: (за 14-16 порции)

• 3,5-4 кг еленов или сърнешки гръб /2 карета/
• 100 г сланина
• 3-4 с.л. мазнина за печене
• 1,5 пакетче краве масло
• 2 листа желатин
• 2-3 ч.ч. бистър силен телешки бульон
• 1 кг чернодробен пастет
• 1/2 к.ч. коняк
• 1 к.ч. сметана
• 3-4 филии среда от сух бял хляб
• 3 портокала
• 20-25 череши или вишни от сладко
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Оставяме месото да отлежи добре, натриваме го със сол и черен пипер и шпиковаме с 50 г сланина. Останалата сланина нарязваме на ситно и слагаме в съда за печене. Върху сланината слагаме месото, заливаме с мазнината и печем в умерена фурна 1 час, като от време на време доливаме по малко гореща вода. След като месото се опече, изваждаме го да изстине, почистваме от костите и нарязваме на тънки филийки.

Разтваряме в горещия бульон предварително накиснатия в студена вода желатин и оставяме в съд с топла вода, за да не стегне. Разбиваме на пяна маслото и към него прибавяме постепенно пастета, натрошения хляб, сметаната, черния пипер, коняка и сол на вкус. Разбиваме добре сместа, за да получим еднородна маса, слагаме по дължината на блюдото, в което ще поднесем ястието, оформяме и заглаждаме.

Отгоре нареждаме керемидообразно филийките от изпеченото месо. Оставяме в хладилника да се стегне и заливаме с част от приготвения аспик така, че да се получи равномерен слой. Останалия аспик оставяме да се стегне и използваме за гарниране на ястието. Околовръст на месото правим венец от нарязаните на филийки портокали, които украсяваме с по 1 вишня или череша. Отделно сервираме салата, горчица и соса от печеното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало