Кулинарни рецепти » Кисело зеле по гасконски

 Кисело зеле по гасконски
/Франция/

Продукти: (за 6 порции)

• 1,5 кг кисело зеле
• 1 кг картофи
• 250 г пушена сланина
• 150 г шунка
• 150 г готова пача
• 6 ловджийски наденици
• 200 г луканка
• 150 г солена сланина /нашарена с месо/
• 3 сарфалада
• 20 г свинска мас
• 1 л бяло вино
• сол


Нарязваме зелето, оставяме го да кисне 15 мин в студена вода, изплакваме го изстискваме го и го оставяме да се отцеди напълно от водата.

На дъното на голяма тенджера слагаме най-напред кожичките от сланината, после - част от зелето, след това последователно нареждаме нарязаната солена сланина, зеле, нарязаната шунка, зеле, нарязаната пушена сланина, зеле, пачата, зеле, нарязаната на парчета луканка и пак зеле. Заливаме всичко с разтопената свинска мас и с виното, разредено с 1 ч.ч. вода. Варим ястието 2 часа на умерен огън.

Отгоре прибавяме ловджийските наденици и обелените, нарязани и посолени картофи и варим още 1 час.

Отделно варим сарфаладите в продължение на 10-15 мин.

Сервираме ястието в голяма табла. В средата оформяме купчина от зелето. Обграждаме го със солената и пушената сланина, луканката и нарязаните на дребни кръгчета сарфалади. От външната страна нареждаме картофите, а върху зелето слагаме кръстосани ловджийските наденици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало