Продукти:
• 1 ч.ч. краве масло
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 4 яйца
• 25 г мая
• 6 с.л. захар
• 1 1/2 до 2 ч.ч. брашно
За пълнежа:
• 1 кутия локум
• 10-12 ореха
За гарниране:
• 1 жълтък
• 5-8 с.л. с връх сусам
• 3 с.л. мак
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с малко мляко, брашно и 2-3 щипки захар, така че да получим гъста кашичка. След като пресеем 1,5-2 чаши брашно и в средата му направим кладенче, изсипваме всички продукти. Измесваме тесто върху добре наръсена с брашно повърхност и преценяваме колко още от него ще поеме. Оставяме го да почине за известно време.
Разточваме тестото на 20 парченца. В средата на всяко слагаме по 1 локумче с орехче и завиваме стегнато. Отгоре намазваме с яйце, поръсваме с препечения сусам, нареждаме в намаслена тава и печем при температура 180°С.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...