Ресторант Крим е знаково заведение за столичани. Разположен е в самото сърце на града и има богата история. Както в миналото, така и сега той е притегателен център за софийската бохема. Редовни посетители са били и днес продължават да бъдат известни наши писатели, художници, артисти, музиканти. В него са се веселили и чужди звезди като Орнела Мути, Катрин Деньов, Кшищов Зануси, Никита Михалков, Андрей Кончаловски, Морган Фрийман, Клод Брасьор.
Сградата е истински архитектурен шедьовър. Бившият министър председател Теодор Теодоров, виден русофил и общественик, получава правото за строеж през 1909 година. Къщата е изградена на следващата година и е сред най-красивите в София. Времето е оставило непокъстнати богато украсената фасада с оригиналните архитектурни орнаменти и фантастичната зелена градина. През 1940 година къщата е поделена между трима наследници на Теодоров и е преустроена вътрешно. Сградата е използвана известно време от Междусъюзническата комисия, след това става руски круб, а в последствие ресторант.
Домът на ресторант Крим, известен в близкото минало като Руски клуб, е архитектурен паметник с местно значение.
Обстановката е спокойна, уютна, салоните просторни, мебелировката е от естествени материали. Първият етаж се състои от салон с действаща камина и зимна градина. Вторият етаж има два елегантни салона, които осигуряват дискретност и са подходящи за бизнес срещи. Третият етаж е мястото, където можете да се почерпите с приятели, да отбележите рожден ден или други празници. Обстановката е вдъхновена от културата на Ориента.
Лятната градина е потънала в естествена зеленина и е предпочитано място през топлите месеци.
В ресторанта се предлага изискана европейска кухня
със средиземноморски акценти. В менюто присъстват и традиционни български ястия. Гостите могат да опитат прясна риба от Гърция. Всичко се приготвя на място от италианския готвач Джовани Порку и неговия екип.
Тортино от ципура с карамелизиран червен лук
Прoдукти:
500 г ципура - филетирана
60 мл бяло вино
5 г чесън
10 г розмарин
20 мл зехтин
30 мл сметана
***
120 г червен лук
30 мл балсамиков оцет
10 мл зехтин
20 мл мед
2 г сол
***
1 бр. тигрова скарида
Нaчин на приготвяне:
1. В тиган се запържва ципурата с чесъна, зехтина (20 мл) и розмарина.
2. След леко запържване (около 2 минути) се добавя бялото вино, а малко след това и солта.
3. Когато рибата е готова, се вади от тигана и нарязва на малки парчета(късчета).
4. След това се връща в тигана и към нея се добавя сметаната, с която се оставя да се задуши за още 1-2 минути.
5. Във втори тиган се запържва нарязания на тънки шайби червен лук, заедно със зехтин (10 мл) и щипка сол.
6. След като лукът омекне, се добавя балсамиковия оцет и накрая меда.
7. В трети тиган се запържва (на силно загрят котлон), с малко зехтин, почистената от опашката тигрова скарида около 3 минути от всяка страна.
8. Сервира се с ринг (с диаметър – 4-5 см.) в средата на чиния. Първият пласт е с карамелизирания червен лук, втория пласт се състои от сместа с ципурата и най-отгоре се гарнира със стрък розмарин и тигровата скарида.
9. Чинията може да се декорира с капки балсамикова редукция.
“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...
Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...
Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на о...