Още рецепти » Дения Пенчева - младият глас на Рила

 Дения Пенчева - младият глас на Рила

Народната песен е нейната голяма любов. Усвоява тънкостите на актьорската професия при Цветана Манева. Очаква да прекара живота си с един успял мъж

Коя е Дения Пенчева?

Родена е в София на 19 юни 1989 година. Зодия Близнаци. Целият й род е от това кой знае защо скрито прелестно кътче на България в полите на Рила планина, Костенец. „На 6 години се записах в хор „Радио деца” към Българско национално радио. Също така бях и солистка на младежкия ансамбъл „Чинари” – разказва Дения. – Като цяло Гуна Иванова ме откри за фолклорната музика.”
Много красиво момиче, без скалпел, а дори и без грим. С кестенява и разрошена почти до кръста коса. Усмихната, готова да приеме всеки добър човек до себе си. Така й харесва. Сама си го признава. Вярва, че народната песен е нейната голяма любов.

Дения за себе си.

-Близнаците по-особена зодия ли сте? Единият „бие” ли се с другия? Усещаш ли двама души в себе си, които се допълват? Или нещо друго?

- Всяка зодия има своите специфични особености. Близнаците са много противоречива зодия. Бих казала, че и двамата ми близнака са добри. (Изглежда примирена, после се разсмива.) Разбира се, аз съм доста противоречив човек, което идва от моя темперамент. Много съм чувствителна. Основна заслуга затова може би е и на самата ми зодия.

-Родена си в София, но родът ти е от градчето Костенец…

- Родителите ми са родом от Костенец. Цялото си детство съм прекарала там. Никога няма да забравя как лятото майка и татко ме оставяха при бабите и дядовците ми. Град Костенец е най-силният ми детски спомен. Разбира се, и в момента пътувам натам, но само по празници, заедно с родителите ми. Повечето ми клипове са снимани именно там, защото Костенец е много красиво градче, с много красива природа и все още не е експлоатирано в тази насока.

-Дения – странно име. Защо са те кръстили така?

- Дения е нетрадиционно име. Не съм го чувала досега. Дения е град в Испания. Харесвам го. И мисля, че ми отива.

-Ако беше просто поп фолк певица, сигурно щяха да те „преименуват” на просто Дения. Ти сама ли предпочете да я има и фамилията ти до малкото ти странно и толкова загадъчно име?

- Мисля, че името ми изглежда по-завършено с фамилията и за фолклорния жанр стои по-сериозно.

-Шестгодишна вече пееш в хор „Радио деца” при Българското Национално Радио. Школуваш гласа си и подготвяш репертоара си в различни хорове и музикални формации. Кой те насочи натам?

- В моя живот нещата са се стичали много плавно и всичко си е идвало от само себе си. Винаги съм искала да се занимавам с музика. От малка това ми е мечта и с течение на времето се превърна в професия. Това не е нещо, което съм решила от днес за утре. Това е един път, който съм следвала цял живот. По-късно се преориентирах към фолклорната музика. Като всяко малко дете, започнах като хоров изпълнител. Всички, които имат такава конкретна цел и мечта, извървяват този път. Който и мой близък да попитате, всички биха ме свързали с музиката. Цял живот съм пяла.

-Разкажи за родителите си – кой с какво се занимава, има ли музиканти в семейството, кой първи забеляза, че имаш прелестен глас?

- Родителите ми са с много практични професии. Майка ми е стоматолог, баща ми е инженер, но винаги са били зад гърба ми, подкрепяли са ме. Прабаба ми е била най-добрата певица в селото си. За съжаление аз не я познавам, само са ми разказвали. До голяма степен мисля, че съм наследила нейния талант.

-Би ли казала с гордост: „Аз съм народна певица” – както го казват Калинка Згурова и Янка Рупкина, например. А и твоята учителка Гуна Иванова?

- Да, не се срамувам да го кажа. И не мисля, че някой българин трябва да се срамува от фолклора си. Това е част от нашето минало и това ни идентифицира като българи. Не бих искала да правя сравнение с колегите си, които вече са големи имена. Те имат изграден собствен стил. Аз съм млада, модерна и нетрадиционна фолклорна певица. Това е определението, което мисля, че мога да дам за себе си. Това е и определението, което моите почитатели също биха дали за мен.

-Повечето гласовити момичета на твоята възраст, а и доста по-големи от тебе, избират попфолка. И съвсем честно си признават, че го правят за пари. Ти направила ли си окончателния си избор – въпреки, че имаш 50 изворни и авторски песни на фолклорна основа от пиринския и шопския край, един албум?

- Не знам мои колеги с какви убеждения тръгват към даден жанр – дали за пари или не. Но е факт, че попфолкът е един много градивен стил. Стил, който много израсна във времето. Попфолкът придоби една нова визия и не е честно хората да слагат всички изпълнители и жанра като цяло, под общ знаменател. Уважавам този стил, имам много добри приятели сред попфолк певците. Моят избор е породен от искреното ми желание да се занимавам с фолклор – и то, поднесен по модерен начин. Защото в днешно време все по-малко хора слушат този стил. Младото поколение няма как адекватно да го приеме, тъй като всичко в днешно време е представено по модерен начин. Логично е те да предпочитат по-новите неща, по-съвременната музика. Моята цел е да представя фолклора по различен начин – чрез модерни аранжименти, качествени визии и новаторска визия.

-Как се чувстваш на фотосесия – например с Николай Желязков. Много хубави снимки!

– Николай Желязков е един млад фотограф с много новаторски идеи и мисля, че доста добре се допълват съвместните ни виждания за фотографията. Продължаваме със снимки на тематични фотосесии и мисля, че ще се получи нещо много нетрадиционно и интересно.

-Късмет ли е да те учат толкова много учители – като започнем с Гуна Иванова – още от 2001, та до 2006-а? Спомените, надеждите и пожеланията ти, свързани с всеки един от тях?

- Гуна Иванова е човекът, който ме откри за фолклора. Това е жената, която ми даде тласък и ми показа какво е фолклорната музика като цяло. На нея дължа много и тук е моментът да кажа, че тя за мен е един много скъп човек. Тя е жена с много стил, жена, която винаги е била доброжелателна към мен и винаги ми е помагала. Към нея тая само положително отношение и мисля, че винаги ще бъде така. В момента работя с народната певица Бинка Добрева. Тя ме преоткрива за друг тип народна музика – тракийската, и мисля, че ще наблегна и на този стил занапред. Освен фолклорни песни, изпълнявам естрадни и поп песни. Обожавам да пея сръбска музика и тук е моментът да благодаря на музикалния ми продуцент – Дали Иванова. Тя ми помогна да се развия във всички стилове. Според мен един изпълнител трябва да се старае да бъде креативен и универсален.

-Защо реши да учиш „актьорско майсторство”? Влече те актьорската професия или искаш да си добра актриса в професията, която може би вече си избрала?

- Актьорското е логично продължение на това, с което се занимавам. Аз съм творческа натура и за мен е важно да се развивам в тази насока. Уча актьорско майсторство в Нов Български университет и моя преподавателка е Цветана Манева, която страшно много ми помага да се развивам професионално.

-А какво става в личния ти живот?

- В личен план не мога да се оплача. Чувствам се добре, чувствам се обичана. Обградена съм от хора, които ме обичат, помагат ми и на които мога да разчитам.

-Има ли мъж в живота ти?

- В момента нямам мъж до себе си. Наскоро приключих отношения с един човек. Не мога да се оплача от внимание от страна на мъжката част, но като цяло разграничавам нещата, защото голяма част от мъжете гледат по доста комерсиален начин на жената и когато намеря човека, искам той да ме обича заради мен самата..

-И все пак – качествата, които би оценила в графата „най”?

- За мен мъжът трябва да е като цяло успял до някаква степен. Да има отношение и да знае как да направи една жена щастлива. Да ме подкрепя в професията ми, защото това е част от живота ми. За съжаление много малко мъже в България притежават тези качества, но това вече е глобален проблем на обществото като цяло.

-Как си представяш домакинята Дения?

- Аз съм домошарка. Обичам домашния уют. Доставя ми удоволствие да готвя. Доста експериментирам в кухнята.

-Песен, която би искала да изпееш?

- Песните досега, които съм искала да пея – съм ги изпяла. Занапред ще заложа отново на различни песни, с различно звучене, с красиви текстове. Песни, които са били забравени във времето, поднесени по начин, по който да достигнат до повече хора.

-Верую, което изповядваш?

- Тайната на успеха е в постоянството към целта.

-Мечтата, която вярваш, че ще осъществиш?

- Когато човек има мечта и е целеустремен, той неимоверно достига до нея. В живота си винаги съм си поставяла високи цели. Била съм амбициозна и съм ги следвала. Няма мечта, която да не може да се осъществи. Има неправилен начин, по който вървиш към нея.

Рецептите на Дения

Ябълков пай

Прoдукти: 4-5 обелени ябълки (нарязани или настъргани), 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 кутия чаени бисквити, половин пакетче краве масло (за дъното на тавата), 1 бакпулвер – слага се в брашното.

Нaчин на приготвяне:Маслото се разтопява на дъното на тавата. Нареждат се цели бисквитите. След това се редят и нарязаните или настъргани ябълки, които преди това трябва да се разбъркат с канела. Добавя се брашното и яйцата. Всичко това се пече за около 45 минути при 180 градуса.


Пълнен заек

Прoдукти:Един домашен заек, 2 ч.ч. ориз, 2 глави кромид лук, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. бяло вино, 200 г кайма, 1 пакетче масло, 1 кг картофи, 3 моркова, сол, черен пипер, магданоз, девесил, джоджен, дафинов лист.

Нaчин на приготвяне:Оризът се запържва с лука и каймата, докато станат златисти на цвят. Към сместа се добавят подправките и се разбърква хубаво. Заекът се измива и посолява. С готовата смес се пълни заекът и се зашива добре. Картофите и морковите се нарязват и се слагат в тавичката около заека. Добавя се равномерно пакетчето масло. Заекът и картофите се поливат с бирата и виното. Накрая се слага и дафиновият лист и всичко се пече, покрито с фолио за около 3 часа.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Декор превзема вратата!

За да я направите забележима и... забележителна, достатъчно е да се снабдите с тапет, бои, стикери-ваденки и т.н. Лесно и ефектно Нужен ви е добре подбран стикер, за да преобразите основно е...

Как да разширим коридора и кухнята

КОРИДОРЪТ Коридорът е първото място в дома, което посреща нас и гостите ни. Неприятно е, когато помещението е малко, затова търсим възможности да го разширим. Как да стане това? Подът ...

Начало