ЗАКУСКА
Баница с печени кори
Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.
ОБЯД
Бульон с крем от пилешки дробчета и гъби
Прoдукти: 1,5 л прозрачен пилешки бульон, 150 г пилешки дробчета, 250 г гъби, 1 к.ч. светъл бешамел, 3 яйца, 1-2 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в маслото. Накрая леко ги посоляваме. Отделно сваряваме дробчетата в подсолена вода и ги претриваме през ситно сито. Смесваме полученото пюре с топлия бешамел и разбитите яйца, разбъркваме добре, изсипваме в намаслен съд и варим крема на водна баня, докато се посгъсти. Разпределяме в чиниите за сервиране сварения крем и задушените гъби, заливаме с горещия бульон и поднасяме.
Пиле, печено като фазан
Прoдукти: 1 пиле, 40 г сланина, 20 г краве масло, 1 глава лук, 1 ч.л. брашно, 2-3 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пилето отвътре и отвън и го шпековаме с част от сланината. Нарязваме останалата сланина на кубчета и я изпържваме. Прибавяме маслото и ситно нарязания лук и пържим до пожълтяване. Слагаме пилето, подправките и малко гореща вода и печем в умерена фурна, докато пилето омекне и се зачерви. По време на печенето периодично ръсим с гореща вода и сос от тавата. Изваждаме изпеченото пиле и варим соса, докато остане на мазнина. Прибавяме брашното и запържваме. Наливаме малко гореща вода, разбъркваме и варим, докато сосът се отдели от мазнината. Поднасяме пилето с приготвения сос.
Щрудел с череши
Прoдукти: 500 г брашно, 1 ч.ч. разтопено масло, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 щипка сол; зa плънката: 1,5 кг череши, 1 ч.ч. трохи от сухар, 1 пакетче канела.
Нaчин на приготвяне: Отсяваме брашното и правим по средата му кладенче, в което слагаме оцета, олиото, солта и хладка вода. Омесваме тесто като за баница. Разделяме го на 5 части и разточваме квадратни кори със страна 20-25 см. Намазваме корите с масло и сгъваме всяка кора, така че срещуположните краища само да се срещнат. Отново намазваме и сгъваме, за да се срещнат другите краища. Намазваме и сгъваме корите още 2 пъти. Накрая получаваме 5 квадратчета, които оставяме да престоят 15 мин. Почистваме черешите от дръжките и костилките и ги оставяме да се отцедят. Размесваме сухара с канелата. Разточваме от тестото 5 правоъгълни кори. Сипваме в края на всяка кора по малко сухар с канела. Отгоре разпределяме черешите и отново поръсваме със сухар. Навиваме корите на 5 рула, нареждаме рулата в намаслена тавичка, намазваме ги с останалото масло и печем в умерена фурна. Изчакваме готовия щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар, размесена с канела.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Киш Лорен”
Прoдукти: 220 г готово тесто, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 150 г бекон, 1 малка главичка лук, 100 г настърган кашкавал, 1 с.л. олио, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото и поизпържваме нарязания на кубчета или ивички бекон. Прибавяме наситнения лук и продължаваме да пържим, докато поруменее. Разбиваме яйцето, наливаме при него на тънка струйка млякото, посоляваме, прибавяме наситнения магданоз и разбъркваме. Изливаме тази смес при лучената и щом клокне, я сваляме от котлона. Добавяме настъргания кашкавал. Оставяме сместа да поизстине. Намазняваме плитка тавичка, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре изсипваме лучената смес. Печем 30 мин в умерена фурна.
Шоколадов крем “Навара”
Прoдукти: 180 г шоколад, 1/2к.ч. сварено кафе, 4 яйца, 1 с.л. светъл ром, 300 г сметана, лешници.
Нaчин на приготвяне: Наливаме кафето в подходящ съд, който слагаме на водна баня, прибавяме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, прибавяме жълтъците, които сме отделили от белтъците, и рома. Разбиваме белтъците на твърд сняг, прибавяме сметаната и бъркаме, докато сместа се втвърди. След това прибавяме към разтопения в кафето шоколад и продължаваме да бъркаме. Наливаме крема в стъклени чаши, украсяваме го със ситно нарязани лешници и охлаждаме.
Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...
От брега на реката високите каменни стени на замъка, кацнали върху 40-метрова отвесна скала, създават впечатлението, че това е сурова военна крепост. Когато обаче прекосите входния тунел, ще се отзове...
През зимата цветя, дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове. Вечнозелената ерика (Erica...