Още рецепти » Каква брава да изберем за дома си?

 Каква брава да изберем за дома си?

Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: невъзможност да се отвори или счупи. Затова в бравата изобщо не бива да има видим отвор за ключа, освен това в случай на замърсяване трябва сама да се почиства. От традиционните заключващи системи на това изискване отговарят брави с плоски пластини, с едно или двубордови ключове (касов тип, пеперуда). Особено ако капачето се намира по-високо от нивото на отвора за ключа., а самият отвор е проходен. Малко по-лоша е ситуацията с бравите с дискови механизми на секрета и полукръгли ключове. Ако в тях има замърсяване с нелепкава маса, то обикновено отвора за ключа може да се почисти без фатални последствия. В случай когато отвора е запълнен с лепкави замърсявания може да се направи опит за разрушаването им чрез нагряване или разтворител, а после да се превъртят силово дисковете с ключа.
Няма необходимост да се разглеждат всички типове брави за устойчивост против замърсяване, но трябва да се отбележи, че най-разпространените днес механизми за секрети от радиалнощифтов тип (английски) са особено уязвими. Практически на 100% защитени от тази неприятност са бравите с магнитни механизми, но при тях за съжаление има други недостатъци. Има и други начини за защита на отворите на бравите. Така в някои конструкции те се закриват със специални капачета или по-сложни механизми със собствена заключваща система (използват се изключително рядко).
Не са новост случаите на заляти с киселина брави или разбиването им с щанга, чук и други силови методи. Отварянето става за секунди, а шума е минимален. За това идеалната брава трябва да има мощна защита срещу влизане с взлом. От тези съображения бравите и секретните патрони трябва да са максимално масивни.
Нека обърнем внимание на елементите на заключване осъществяващи запъване и удържане на вратата в заключено състояние – ригелите. Обикновено те представляват един или няколко пръта (цилиндъра) от метал придвижващи се от корпуса по направление към касата на вратата. Добрата заключалка трябва да обезпечи надеждно сцепление (срастване) между кантовете на платното и касата по целия периметър на вратата, като заварени. По-надеждна е тази заключваща система при която ригелите са разпръснати на възможно по-голяма дължина по ръбовете на вратата. Например пет сравнително малки разпръснати ригели са за предпочитане пред два по-мощни разположени в едно място.
Да споменем и вертикалните ригели т.нар. касови брави, лапи и многостранно заключване. За какви случаи са подходящи те? Въобще всяко усложнение на механизма води до снижаване на неговата надеждност и увеличаване на цената. За това, то е целесъобразно тогава, когато без него не може да се мине или когато плюсовете превишават минусите.
Ако вратата не е достатъчно здрава, вертикалните ригели са целесъобразни и съществено повишават устойчивостта на заключващите системи. Ако платното на вратата е много здраво, а съответните ригели на бравата (или самата брава) са достатъчно надеждни, то усложнението на механизма за сметка на въведените допълнителни елементи е оправдано само в случаите на особени изисквания към вратата.
Заключалките с немеханически принцип на управление имат своите достойнства и недостатъци. Например, при електронната заключалка и електронно механичната главен минус се явява необходимостта от източник на основно и резервно захранване, а също и принципно по-ниската сигурност на електрониката в сравнение с механиката. Електрониката освен това не обича ниските температури и високата влажност. Главното преимущество на тези брави е възможността за скрит монтаж т.е без отвори от външната страна на вратата (при дистанционно управляемите). Освен това има лекота и оперативност при прекодировката и висока степен на секретност.
В заключение ще отбележим, че е необходим баланс между разходите за безопасност на жилището и стойността на охраняваното имущество. Следва да се запомни, че всяка ключалка може да бъде отворена, за това ако домът ви може да привлече вниманието на „спец крадците” е необходимо задължително да се монтира и алармена система.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Как да засилим действието на антибиотиците

Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...

За да ни слушат малчуганите

На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...

Маслината ще украси двора ви

Маслината е едно от най-древните културни растения, с произход от Средиземноморието. Дървесината й е много цена за резбарството, поради своята твърдост и еднороден строеж. Тя е типично растение на су...

НИШ – близък и непознат

Ниш е чист и подреден съвременен град, кацнал върху двата бряга на р. Нишава. Въпреки че е само на 150 км от София, градът рядко влиза в маршрутите на българските туристи. Ако все пак решите да посети...

Начало