Още рецепти » Огледала сред зеленината

 Огледала сред зеленината

Огледалото днес е един от любимите дизайнерски атрибути, що се отнася до жилището. Поставят го във всяко помещение – от дневната до банята, покриват с него фасадите. В последните години то се опитва да завоюва нови територии - навлиза и в градините, отразявайки последните пейзажистки тенденции. Ландшафтните архитекти използват огледала, за да създадат ефектна „сценография” от зеленина и илюзорно пространство, което обърква представите ни и внася разнообразие в градината.
Основната функция на огледалото е да отразява светлината и да я направлява към зоните в сянка. Така се създават любопитни и неочаквани игри на отразената светлина. В световната практика има примери в това отношение – огледала са употребявани често в т.нар. вътрешни дворове на дворците, за да осигурят повече светлина или да осветят стени, които са доста тъмни, като тези, които гледат на изток например и на север, да придадат дълбочина на пространството, да увеличат визуално малките размери.
Отразяващите правоъгълници, квадрати и кръгове се поставят сред природата най-често самостоятелно, по-рядко като композиция от няколко огледала (раздробяването на отражението нарушава целостта на образа). Те формират интересен „рисунък” в градината и дават възможност да се избегне визуалната празнота.

Мястото им в градината

Мястото на огледалото в градините на третото хилядолетие зависи от ефекта, който търсим. Най-често основното му предназначение е да разшири пространството. С негова помощ можете най-бързо, просто и ефикасно да се справите с тази задача. Поставете го в рамка като фалшива врата или прозорец пред стената на къщата, оградата или го апликирайте върху лек параван от дърво (рогозка). Ако рамката е от растения – арка от трендафил, огледалото ще изглежда още по-естествено. Отразеното в него ще създаде илюзия за пейзаж в градината – едно ново очарователно пространство, макар и нереално. Огледалата като коректори на пространството са добре дошли и на малките тераси или верандите. С тяхна помощ може да „разширите” площта и да създадете привлекателно кътче на фона на скучната гладка стена, в което да се отразяват саксиите с цветя и зеленината в двора.

Ако поставите огледалото легнало на земята сред растителността, то ще имитира водна площ, отразявайки небето, плуващите облаци и надвесените растения. Ефектът е още по-осезаем, когато се създава на базата на целогодишни цветя. Ако го монтирате върху ствол на дърво и го обрамчите със сухи клонки, то ще се превърне в необичаен декор, който напомня прозорец към друг свят.
Огледалото в градината е оригинален декоративен елемент, който отмества отразения образ в друг ъгъл, напълно въображаем. Такъв ефект ще получите, ако изправите голямо огледало сред поляна от цъфнали цветя в което да се отразяват пищните багри. Ако изчислите предварително мястото на огледалото според това, какво се отразява в него, може да „уловите” отразения образ на обекти, които не виждате, гледайки в тази посока - геометричен плет от чимшир, романтично кътче с цъфтящи рози, засадени по отсрещната дължина на градината и др.
Огледалото намира перфектно място както в романтичните, така и в строгите класически градини. За по-голям ефект важно е контрастът светлина-сянка да е по-силен. Не е препоръчително за нашите южни райони да поставяте огледало на ярко осветена плоскост, на място, където слънцето пече силно, а светлината е доста интензивна. В този случай отразената светлина може да направи лоша шега.

Противопоказания и резерви

Без съмнение огледалото създава една доста ефектна илюзия, която обърква представите ни и може да ни дезориентира. В същото време голямото огледало, особено от стъкло, представлява опасен елемент за децата, малките животни и птиците. Затова ако в градината играят деца, по-добре не поставяйте декоративни огледала в нея. Защитниците на нашите пернати приятели също не гледат с възторг на огледалата в градината. Според тях птиците не разпознават отразения си образ. Те могат да се заблудят, като решат че срещу тях е потенциален конкурент и да го атакуват, като се блъснат в огледалната плоскост и се наранят тежко (всъщност същата опасност ги дебне и при стъклата на прозорците на къщите).
За да се предпазим от инциденти, свързани с поставянето на огледала в градината, добре е да спазваме следните изисквания:
• огледалото трябва да е закрепено много здраво към плоскостта, за да е устойчиво на вятър и леки удари;
• добре е откъм гърба му да има залепена предпазна лента, която ще му попречи да се насипе на опасни парчета при счупване;
• да се избягва разполагането на огледала в края на пътека, като нейно продължение;
• огледалото да е недостъпно, ако е поставено на земята, пред него да се засадят растения – това ще спомогне и за по-доброто му свързване с градинската среда;
• вместо стъклени, да се поставят акрилни огледала, които са по-безопасни.

Акрилните огледала

Класическото огледало е от силикатно стъкло. Огледалата последна генерация са доста здрави и устойчиви на атмосферните въздействия, т.е. перфектни за употреба на открито. Предлагат се и огледала от закалено стъкло, но въпреки добрия ефект препоръчително е в градината да поставите акрилно огледало с повърхност от плексиглас или поликарбонат. Това решение е гаранция за по-голяма сигурност. Акрилните огледала са по-устойчиви на удар, на стареене, по-леки са от обикновеното стъкло, обработват се лесно. Материалът е доказал устойчивостта си на атмосферните условия, а за огледала в градината това е от голямо значение.

Монтажът

Най-важното, което трябва да се има предвид е, че огледалото трябва да се приспособи за поставяне в градината. Добре е то да бъде обрамчено с алуминиев профил (тънка рамка), за да се ограничи проникването на дъждовна вода и влага между стъклото и предпазния слой. Може допълнително да обработите основата с хидроизолиращи и противоплесенни средства. Монтирането трябва да е и естетично, освен здраво и качествено. Закрепване с видими болтове не е най-доброто решение. Колкото и да са малки главичките им, те ще разрушат идеята за създаване на илюзорно пространство. Има специални лепила, с които можете здраво да залепите огледалото към всякаква повърхност, стига тя да е равна. И друг начин – с крепежни пластинки, които са най-сигурното средство.

Поддръжка

За да изпълни огледалото предназначението си, т. е. да създаде илюзорна среда, трябва да го поддържате винаги идеално чисто. Това означава да го миете и бършете всеки ден. Причината е, че капките от дъжд и роса изсъхват и се превръщат в грозни петна, а вятърът бързо покрива повърхността му с прах.

Теорията в действие

Ето един конкретен пример как с помощта на огледало можем да увеличим размера на малката градина – дълга и тясна. Сред туфи трева, камъни, перуника направете малко ручейче, захранвано с оборотна вода. За целта изкопайте улей (направете го с криволичеща треактория и с падащ наклон) дълбок около 15 см и обща дължина около 1,50- 2 метра. По средата на потока направете два прага (стъпала), които ще прекъсват течението и ще осигурят звуковия ефект от падането на водата. Дъното на ручея покрийте с непромокаема материя, която маскирайте под различни по размер камъчета; отстрани насадете водолюбиви растения и сложете скала за естественост. В края на композицията поставете голямо огледало (височина 2 м., ширина 80 см.) зад арка, обвита с трендафил. То трябва да е здраво закрепено в почвата (стоманена рамка), за да може да се съпротивлява на вятъра. Огледалото е ориентирано така, че да отразява ручея, като създава перспектива в дълбочина и визуално увеличава размера на градината.


Позиции на схемата: 1 – пейка; 2 – арка от цъфнал трендафил; 3 – малка скулптура; 4 – огледало; 5 – скала; 6 – малко вирче в края, в което е потопена помпата за оборот на водата

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Вашите предложения за празниците

МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО „Коледна звезда” от печени чушки Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа...

Запознайте се с каламондина

Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от ...

Подгответе грижливо новата овощна градина

Преди да засадите овошки и ягодоплодни храсти, е необходима предварителна подготовка на почвата. Градините се правят за много години и грешките при засаждането понякога не е възможно да се поправят. ...

Яжте чесън, за да сте здрави

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Начало