Още рецепти » Диетични супи

 Диетични супи

Вегетарианска супа

Прoдукти: 1 парче прясно зеле, 2-3 картофа, 1 тиквичка, 1 домат, 2 моркова, 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч.сметана, 40 г краве масло, магданоз, сол, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на ситно, задушаваме ги в маслото и малко вода и ги сипваме във врящата подсолена вода. Прибавяме нарязаните зеленчуци и граха и варим до готовност. Накрая застройваме със сметаната и поръсваме с наситнен магданоз.
Полезна при бъбречни заболявания.

Доматена супа с леща

Прoдукти: 3-4 домата, 200 г леща, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 дафинови листа, 1 с.л. наситнена прясна мащерка, 1 щипка захар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В голяма тенджера слагаме лещата, ситно нарязания лук, нарязаните домати, чесъна, мащерката, дафиновите листа и 1 ч.л. черен пипер. Наливаме бульона и варим 5 мин на силен огън. Намаляваме огъня и варим още 20-25 мин, докато супата се сгъсти. Накрая подправяме със захар и сол на вкус.
Полезна при висок холестерол.

Доматена супа със скариди

Прoдукти: 1 кг домати, 250 г почистени скариди, 2 стръка целина без листата, 1 малко люто чушле, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 3-4 стръка зелен лук, 1 с.л. зехтин, 500 мл зеленчуков бульон, 1 ч.ч. нискомаслена течна сметана, 1 ч.л. смлян джинджифил, настърганата кора и сокът от половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом станат прозрачни, прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона, прибавяме лимонената кора, джинджифила и дафиновия лист и варим 30 мин на умерен огън. Изваждаме дафиновия лист и пасираме супата. Връщаме я на огъня и прибавяме скаридите, ситно нарязаната целина и лютото чушле, разрязано на две и почистено от семето. Варим 10 мин на тих огън. Накрая изваждаме лютото чушле и наливаме сметаната. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме супата гореща, поръсена със ситно нарязан зелен лук.
Полезна при висок холестерол.

Зелена супа с печурки

Прoдукти: 500 г спанак, 150 г киселец, 1 стрък праз, 200 г пресни печурки, 50 г ориз, 1 с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака, киселеца и праза ги заливаме с 5-6 ч.ч. вряща вода. Прибавяме ориза и варим на умерен огън. Нарязваме гъбите на филийки, задушаваме ги в олиото и малко вода и ги прибавяме към омекналите зеленчуци. Посоляваме и доваряваме супата. Запържваме брашното и червения пипер в сгорещеното олио и сипваме запръжката в тенджерата. Накрая смесваме разбитото яйце с малко бульон и добавяме застройката към супата.
Полезна при анемия.

Зелена супа със сирене

Прoдукти: 2 връзки лапад, 2 връзки киселец, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. ориз, 1 к.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. олио, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелениите на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Щом поомекнат, наливаме 6 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим на умерен огън. Когато супата заври, сипваме ориза и доваряваме. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме сиренето. Изчакваме супата леко да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани джоджен и копър.
Полезна при диабет.

Зеленчукова супа

Прoдукти: 2 моркова, 1-2 магданозени корена, 1 парче целина, 3-4 розички карфиол, 2-3 с.л. зелен грах, 2 с.л.брашно, 2-3 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио, наливаме 1 л гореща вода и посоляваме. Прибавяме нарязаните зеленчуци и варим до готовност.
Полезна при чернодробни заболявания и атеросклероза.

Зеленчукова супа с грис

Прoдукти: 2-3 моркова, 2-3 корена магданоз, половин целина, 1 ч.ч. грис, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги сваряваме в 1 л подсолена вода. Щом поомекнат, прибавяме гриса, който предварително сме задушили в мазнината. Доваряваме супата и застройваме с разбитото яйце.
Полезна при стомашно-чревни заболявания и атеросклероза.

Зеленчукова супа с овесени ядки

Прoдукти: 300 г прясно зеле, 2 картофа, 1 малка ряпа, 1 морков, 1 магданозен корен, 2 глави лук, 2 домата, 1 к.ч. овесени ядки, 2 с.л. олио, 7-8 ч.ч. безсолен бульон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и магданозения корен на кръгчета. Обелваме картофите и ряпата и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме зелето на тънки ивички и заедно с картофите го варим в бульона, докато поомекне. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Щом стане прозрачен, прибавяме морковите, ряпата и магданозения корен и също ги запържваме. Накрая прибавяме обелените и настъргани домати и държим още 3-4 мин на огъня. Сипваме запръжката в супата, прибавяме овесените ядки и доваряваме на умерен огън. Посоляваме готовата супа и поръсваме с наситнен магданоз.
Полезна при високо кръвно налягане.

Зеленчукова супа със сирене

Прoдукти: 400 г картофи, 3 глави лук, 2-3 зелени домата, 4 чушки, 250 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 дафинов лист, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, заливаме го с 6-7 ч.ч. кипяща вода, прибавяме олиото и дафиновия лист и варим на умерен огън. Щом лукът омекне, прибавяме обелените и ситно нарязани домати, а след 5 мин – ситно нарязаните чушки. Варим още 5 мин и сипваме нарязаните на кубчета картофи. Когато картофите омекнат, наливаме млякото и варим още 15 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме натрошеното сирене, посоляваме, поръсваме ситно нарязан магданоз и застройваме супата с разбитото яйце.
Полезна при анемия.

Картофена супа

Прoдукти: 4-5 картофа, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 20 г сушени гъби, 2 с.л. брашно, кимион, майорана, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме корените на кубчета, заливаме ги с 2-3 ч.ч. студена вода и загряваме на огъня. Щом водата заври, прибавяме нарязаните на кубчета картофи, подправяме с кимион, майорана и сол и варим на умерен огън. Сваряваме гъбите в 1-2 ч.ч. вода и ги прибавяме към супата заедно с бульона. Накрая застройваме супата със светла запръжка от олиото и леко препеченото брашно. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Полезна при стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

Картофена супа с чесън

Прoдукти: 4-5 картофа, 1 малка глава чесън, 1 л зеленчуков бульон, риган, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Разпределяме ги в чиниите за сервиране заедно със счукания чесън. Кипваме бульона, посоляваме, подправяме с наситнен риган и заливаме картофите вчиниите.
Полезна при атеросклероза.

Кисела картофена супа

Прoдукти: 400 г картофи, 1 к.ч. брашно, 300 мл прясно мляко, 1/2 к.ч. сметана, 1 жълтък, 1 дафинов лист, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги варим в 4-5 ч.ч. подсолена вода заедно с дафиновия лист. Щом омекнат, прибавяме размитото в млякото брашно и варим още 3-4 мин. Накрая изваждаме дафиновия лист, застройваме с жълтъка, разбит в сметаната, и подправяме с оцет на вкус. По желание можем да пасираме супата.
Полезна при стомашно-чревни заболявания.

Клин чорба

Прoдукти: 1 стрък праз, 2 глави лук, 1 к.ч. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. ориз, 150 г сухо сирене, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме мазнината и задушаваме в нея ситно нарязаните праз и лук. Прибавяме ориза, поръсваме червения пипер и наливаме 4-5 ч.ч. гореща вода. Посоляваме на вкус и варим на умерен огън, докато оризът омекне. Прибавяме натрошеното сирене, което сме оваляли в брашното и поръсваме с натрошената чубрица. Варим още 5-6 мин и сипваме застройка от яйцето, разбито с киселото мляко
Полезна срещу остеопороза.

Кремсупа от булгур и зеленчуци

Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. булгур, 3 картофа, 2 моркова, 40 г краве масло, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме булгура в подсолена вода и го пасираме. Задушаваме зеленчуците в малко количество вода и също ги пасираме. Прибавяме булгура и разреждаме полученото пюре с горещото мляко. Подправяме със захар и сол. При сервиране във всяка чиния слагаме парченце масло.
Полезна при бъбречни заболявания.

Кремсупа от лук и тиквички

Прoдукти: 2 тиквички, 2 глави лук, половин пакетче краве масло, 2-3 с.л. грис, 2 твърдо сварени яйца, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на по-големи парчета и ги заливаме с 5-6 ч.ч. вряща вода. Прибавяме едро нарязания лук, варим 20 мин на умерен огън и след това пасираме супата. Запържваме гриса в разтопеното масло и го сипваме в супата. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан копър и варим още 5 мин. При поднасяне поръсваме супата с настърганите яйца.
Полезна при анемия.

Кремсупа от моркови

Прoдукти: 500 г моркови, 2 глави лук, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 1/2 к.ч. прясно изцеден портокалов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, а лука – на ситно. Възвираме бульона заедно с кориандъра. Сипваме лука и морковите, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън. После пасираме. Връщаме супата на огъня, наливаме портокаловия сок и варим още 2-3 мин на слаб огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус.
Полезна при висок холестерол.

Кремсупа от риба

Прoдукти: 500 г филе от морска риба, 3-4 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 2 стръка целина, 1 к.ч. натрошено фиде, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме рибата в тенджерата заедно с целите обелени домати, главата лук, разрязана на две, едро нарязаните магданоз и целина. Наливаме 7-8 ч.ч. вода, посоляваме и кипваме на огъня. След това намаляваме котлона и варим, докато рибата омекне. Пасираме сварената риба заедно със зеленчуците и я връщаме в тенджерата. Прибавяме олиото и доматеното пюре, подправяме с черен пипер и слагаме отново на огъня. Щом супата заври, слагаме фидето и варим, докато омекне.
Полезна при артрит и висок холестерол.

Кремсупа от стар лук

Прoдукти: 500 г стар лук, 2 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 2 с.л.брашно, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в разтопеното масло и малко вода. Щом поомекне, наливаме 2 ч.ч. топла вода и варим 15-20 мин на слаб огън. Разбиваме супата с миксер и прибавяме млякото и брашното, размито в малко вода. Посоляваме и варим още 15-20 мин. Поднасяме супата топла, поръсена с черен пипер и настърган кашкавал.
Полезна при диабет.

Кремсупа от тиква

Прoдукти: 1 кг тиква, 1 глава лук, 1 к.ч. зехтин, 6 ч.ч. зеленчуков бульон, 50 г белени тиквени семки, индийско орехче, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запичаме семките в сух тиган. Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Добавяме тиквата и също я запържваме. Наливаме горещия бульон и варим, докато тиквата омекне. Изчакваме супата да поизстине и пасираме. Подправяме със сол, черен пипер, смлян бахар и настъргано индийско орехче. Загряваме отново на огъня, без да кипваме. Разливаме готовата супа по чиниите, прибавяме печените семки и поръсваме с останалия зехтин.
Полезна при артрит.

Леща чорба с патладжан

Прoдукти: 150 г леща, 1 патладжан, 20 главички арпаджик, 2 домата, 3 скилидки чесън, 40 г краве масло, 1 с.л. типово брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със 7-8 ч.ч. студена вода и варим на умерен огън. Нарязваме необеления патладжан на ивички и го прибавяме към лещата. Почистваме арпаджика и го запържваме в разтопеното масло. Щом порозовее, прибавяме сипваме обелените и настъргани домати, червения пипер и счукания чесън. Разбъркваме и сипваме запръжката в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и джоджен и варим още десетина минути.
Полезна при диабет.

Млечна кремсупа с царевица

Прoдукти: 600 г сварена или консервирана царевица, 2 картофа, 1 глава лук, 1 л нискомаслено прясно мляко, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, диетична сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и пържим още 1-2 мин. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Изчакваме супата да заври, прибавяме дафиновия лист, посоляваме и сипваме половината от царевицата. Варим 15-20 мин, оставяме супата да поизстине, изваждаме дафиновия лист и пасираме. Прибавяме останалата царевица, загряваме няколко минути на огъня и поднасяме.
Полезна при високо кръвно налягане.

Млечна рибена супа

Прoдукти: 300 г риба, 1 малка глава лук, 1 корен магданоз, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 50 г краве масло, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, заливаме я с 4-5 ч.ч. вода, прибавяме лука , магданозовия корен, целината и пащърнака, нарязани на парчета, посоляваме и оставяме да се вари на умерен огън. Изваждаме сварените рибените парчета в супник, а бульона прецеждаме. Размекваме маслото, прибавяме размитото доматено пюре и брашното, размачкваме добре, разреждаме с прясното мляко и прибавяме към прецедения бульон. Оставяме супата да поври още 10 мин. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязан магданоз. Подправяме с черен пипер и лимонов сок и заливаме рибените парчета в супника.
Полезна срещу остеопороза.

Млечна супа от брюкселско зеле

Прoдукти: 400 г брюкселско зеле, 300 г картофи, 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 40 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме брюкселското зеле 3-4 мин във вряща вода, отцеждаме и леко го запържваме в маслото. Разреждаме млякото с водата и възвираме на огъня. Добавяме запърженото зеле и нарязаните на кубчета картофи. Посоляваме и варим на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Поръсваме с черен пипер и поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Полезна при висок холестерол.

Млечна супа от тиквички

Прoдукти: 4-5 тиквички, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. грис, 20 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, наливаме 4 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. След 15 мин прибавяме млякото, кипваме и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме гриса. Доваряваме супата, като накрая подправяме с маслото и поръсваме със ситно нарязан копър. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Полезна при артрит.

Млечна супа с грис

Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 4 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 40 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: На тънка сруйка сипваме гриса в 1-2 ч.ч. кипяща вода и варим до готовност, като непрекъснато бъркаме. Прибавяме горещото мляко, в което сме разтворили захарта и възвираме на огъня. Накрая подправяме с разтопеното масло.
Полезна при бъбречни заболявания.

Млечна супа с картофи и сирене

Прoдукти: 2 ч.ч. зеленчукова отвара, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 картофа, половин глава лук, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 4 с.л. натрошено сирене, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Заливаме ги със зеленчуковата отвара, прибавяме 1 щипка сол и варим 10-15 мин. Приготвяме светла запръжка от половината масло, ситно нарязания лук и млякото. Разреждаме запръжката с млякото и я сипваме при сварените картофи. Посоляваме на вкус, поръсваме с ким и кипваме супата. Отстраняваме от огъня и прибавяме останалото масло. Разпределяме натрошеното сирене по чиниите за сервиране и го заливаме с готовата супа.
Полезна срещу остеопороза.

Млечна супа с орехи

Прoдукти: 1 глава лук, 3 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 ч.ч. прясно мляко, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязани орехови ядки, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и целината на ситно и заедно със счукания чесън ги запържваме в разтопеното масло. След 2-3 мин намаляме огъня, прибавяме брашното и също го позапържваме. Наливаме постепенно бульона и млякото, изчакваме супата да заври и сипваме орехите. Захлупваме и варим 20 мин на умерен огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разсипваме готовата супа по чиниите и поръсваме с натрошеното сирене.
Полезна срещу остеопороза.

Млечна супа с ориз

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 40 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 1 ч.ч. гореща вода и варим, докато набъбне. Прибавяме горещото мляко, в което сме разтворили захарта и продължаваме да варим до готовност. Накрая подправяме с разтопеното масло.
Полезна при бъбречни заболявания.

Млечна супа с пиле и вино

Прoдукти: 400 г пилешко месо, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 с.л. типово брашно, 1 глава лук, половин глава целина, 40 г краве масло, 1 щипка розмарин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, лука, морковите и целината със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън. Щом водата заври, наливаме виното и продължаваме да варим, докато се свари месото. После го обезкостяваме, нарязваме го на малки парченца и го запържваме леко в сгорещеното масло. Претриваме сварените зеленчуци през цедка, прибавяме млякото и брашното, разбъркваме и връщаме сместа в супата заедно със запърженото месо. Подправяме с розмарин и възвираме на огъня. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Полезна при диабет.

Млечна супа със сирене

Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното до златисто в по-голямата част от разтопеното масло и разреждаме с млякото. Оставяме супата да ври 5-6 мин на умерен огън, след което я отстраняваме от огъня. Прибавяме останалото масло, яйцата, които сме нарязали на дребни кубченца, и сол на вкус. При поднасяне поръсваме с натрошеното сирене, размесено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Полезна срещу остеопороза.

Млечна супа с фиде

Прoдукти: 150 г фиде, 4 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 40 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Заливаме натрошеното фиде с 1-2 ч.ч. гореща вода и варим 10 мин. Прибавяме горещото мляко, в което сме разтворили захарта и продължаваме да варим до готовност. Накрая подправяме с разтопеното масло.
Полезна при бъбречни заболявания.

Млечна чорба

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 яйце, 2 с.л. разтопено краве, масло или олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1-2 ч.ч. подсолена вода. Когато набъбне, наливаме прясното мляко. Кипваме чорбата, отстраняваме от огъня и прибавяме натрошеното сирене. Веднага след това заливаме със застройка от разбитото яйце и разтопеното масло.
Полезна срещу остеопороза.

Оризова супа

Прoдукти: 1-2 моркова, 1 магданозен корен, 1 парче целина, 3 с.л. ориз, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците, нарязваме ги на ивички и ги варим в 1 л подсолена вода. Щом поомекнат прибавяме попарения и изплакнат ориз и варим до готовност. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Полезна при чернодробни заболявания.

Пасирана супа със зелен фасул

Прoдукти: 200 г зелен фасул, 200 г картофи, 1 малка краставица, 100 г млад спанак, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на парченца и го варим в малко вода, докато омекне. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и също ги запържваме. Наливаме горещия бульон и варим 5 мин. Слагаме в супата обелената и нарязана на кубчета краставица и доваряваме, като малко преди края прибавяме нарязания спанак. Пасираме готовата супа, слагаме в нея фасула, подправяме с чере пипер и сол и кипваме на огъня.
Полезна при артрит.

Рибена супа

Прoдукти: 300-400 г риба, 1 връзка корени за супа, 2-3 с.л. грис, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, индийско орехче, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, нарязваме я на хапки и я варим в 1 л подсолена вода заедно с нарязаните корени и цялата глава лук. Прецеждаме готовата супа, като връщаме рибата и нарязаните корени. Прибавяме гриса, предварително запържен в мазнината, и подправяме с индийско орехче и ситно нарязан магданоз.
Полезна при атеросклероза.

Рибена супа с мляко

Прoдукти: 500 г риба, 1 глава лук, 2-3 резена целина, 1-2 моркова, 1 корен пащърнак, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 5-6 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея едро нарязаните лук, целина, моркови и пащърнак. Варим 15 мин и прибавяме рибата. Когато рибата се свари, отделяме месото от костите и го слагаме в супник, а бульона прецеждаме. Разбиваме маслото с брашното и доматеното пюре, разреждаме сместа с горещото мляко и я сипваме в бульона. Оставяме го да ври няколко минути на огъня, подправяме го с лимонов сок и го сипваме в супника при рибата. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер.
Полезна срещу остеопороза.

Рибена супа с пиперки

Прoдукти: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Полезна при артрит.

Студена доматена кремсупа

Прoдукти: 400 г пресни домати, 400 г консервирани домати, 3 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 с.л.семена от копър, 1 шепа пресен босилек, 1 с.л. захар, 1/2 с.л. смлян кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна наситно и ги пържим в 1 с.л. зехтин, докато поомекнат. Поръсваме кимиона и семената от копър и пържим още 20-30 сек. Прибавяме нарязаните домати /пресни и консервирани/, захарта и бульона. Кипваме супата, посоляваме и намаляваме огъня. Захлупваме и варим 20 мин. Накрая поръсваме с наситнения босилек и пасираме. Поднасяме супата студена, украсена с листенца от босилек.
Полезна при артрит.

Студена супа от гъби

Прoдукти: 100 сушени бели гъби, 200 г печено месо /смес/, 1 твърдо сварено яйце, 1 к.ч. заквасена сметана, 1 по-малка краставица, 4-5 стръка зелен лук, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол и подсладител на вкус.
Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите за 3-4 часа в топла вода и след това ги сваряваме в същата вода. Прецеждаме бульона и го оставяме да изстине, а гъбите нарязваме на тънки ивички. Нарязваме месото, краставицата и яйцето на кубчета, а зеления лук нарязваме на ситно и претриваме с малко сол. Смесваме всички продукти, заливаме ги с изстиналия гъбен бульон, прибавяме сметаната и разбъркваме. Подправяме със сол и подсладител на вкус и поръсваме със ситно нарязан копър.
Полезна при диабет.

Студена супа от макарони и краставици

Прoдукти: 3 краставици, 100 г дребни макарони, 2 ч.ч. обезмаслен пилешки бульон, 2 ч.ч. нискомаслено кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л ситно нарязан копър, 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и оставяме да изстинат. Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Разбиваме киселото мляко заедно с бульона. Добавяме макароните, краставиците и счукания чесън. Поръсваме със ситно нарязаните зерени подправки и поднасяме.
Полезна при високо кръвно налягане.

Студена супа с цвекло

Прoдукти: 1 малка глава червено цвекло, 1 краставица, 2 ч.ч. сушени сливи, 3-4 листа от маруля, 1 кофичка кисело мляко, захар, оцет.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме сливите и ги накисваме в студена вода. Настъргваме цвеклото на едро ренде и го смесваме с обелената и ситно нарязана краставица, накъсаните листа от маруля и отцедените сливи. Заливаме с млякото, разбито с 1 ч.ч. вода и подправяме със захар и оцет на вкус.
Полезна при бъбречни заболявания.

Супа от брюкселско зеле

Прoдукти: 20-25 главички брюкселско зеле, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 2 картофа, 30 г краве масло, 2 с.л. кисело мляко, 6 ч.ч. зеленчуков бульон, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова, магданозения корен и лука на тънки филийки и ги запържваме в разтопеното масло. Кипваме зеленчуковия бульон и сипваме нарязаните на кубчета картофи. Изчакваме отново да заври и прибавяме запържените зеленчуци. Варим 10-15 мин и пускаме брюкселското зеле. Варим още 10-15 мин, опитваме на сол и застройваме с киселото мляко. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.
Полезна при висок холестерол.

Супа от зеле с пиперки

Прoдукти: 300 г прясно зеле, 6 червени пиперки, 1 глава лук, 2 домата, 4 с.л. олио, 4 с.л. ситно нарязани листа от целина, 7-8 ч.ч. вода, 3-4 с.л. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и доматите и ги нарязваме на кубчета, а пиперките нарязваме на тънки ивички. Запържваме лука в сгорещената мазнина. Прибавяме последователно доматите и пиперките и задушаваме 5-6 мин. Накрая прибавяме нарязаното на ивички зеле и също леко го задушаваме. Наливаме горещата вода и варим десетина минути на умерен огън. Изключваме котлона, но държим супата още 5-6 мин върху него. Накрая посоляваме, застройваме с разбитото кисело мляко и поръсваме със ситно нарязаните листа от целина.
Полезна при високо кръвно налягане.

Супа от зелен лук

Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1-2 см и го задушаваме на слаб огън в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ориза, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, нарязаните люти чушлета и сол на вкус. Наливаме 4-5 ч.ч. топла вода и варим на слаб огън до готовност. Застройваме готовата супа с разбитото в киселото мляко яйце и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Полезна при диабет.

Супа от зелен фасул

Прoдукти: 300 г стерилизиран зелен фасул, 2 картофа, 2 с.л. брашно, 1 к.л. захар, 1 ч.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и варим в подсолена вода. Щом поомекнат, прибавяме фасула и брашното, размито в малко топла вода. Варим още малко и подправяме със захарта и оцета.
Полезна при атеросклероза.

Супа от овесени ядки

Прoдукти: 1 ч.ч. овесени ядки, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 к.ч прясно мляко, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги варим в 1 л подсолена вода. Отделно задушаваме овесените ядки в олиото и малко вода, след което ги сипваме в супата. Варим още десетина минути, застройваме супата с разбитото в млякото яйце и поръсваме с наситнен магданоз.
Полезна при стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

Супа от праз

Прoдукти: 3-4 стръка праз, 3 картофа, 1 глава лук, 2-3 с.л. разтопено краве масло или олио, 1 л прясно мляко, 2 жълтъка, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и праза на ситно, а картофите нарязваме на кубчета. Задушаваме всички нарязани зеленчуци в маслото и малко вода, докато омекнат. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и мащерка. Наливаме прясното мляко и оставяме супата да ври 20 мин на слаб огън. Накрая застройваме с разбитите жълтъци.
Полезна при артрит и чернодробни заболявания.

Супа от сушени плодове

Прoдукти: 1 ч.ч. сушени плодове, 2-3 ябълки, 1 к.ч. ориз, 3-4 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сушените плодове на ситно, заливаме с 1 л студена вода, в която сме разтворили захарта и варим 40 мин на умерен огън, след което оставяме плодовете 2 часа да киснат. Сваряваме ориза в малко вода и отцеждаме. Прибавяме го към супата заедно с обелената и настъргана ябълка. По желание можем да подгреем супата преди сервиране.
Полезна при бъбречни заболявания.

Супа от телешки джолан по ловджийски

Прoдукти: 500 г телешки джолан, 1 стрък праз, 1 ч.ч. гъби, 2 домата, 2 червени чушки, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме месото от джолана и го нарязваме, а костта срязваме на две части, заливаме със студена вода и слагаме да се вари. Щом водата заври, прибавяме месото и посоляваме. Когато месото омекне, прибавяме нарязания на дребно праз, нарязаните на ивици гъби и ситно нарязаните чушки и домати. След 15 мин приготвяме запръжка от олиото, ситно нарязания лук, брашното и червения пипер. Разреждаме и изсипваме в супата. Готовата супа подправяме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Полезна при анемия.

Супа от ябълки и шипки

Прoдукти: 1 ч.ч. сушени шипки, 2-3 ябълки, 100 г бял сухар, 3-4 с.л. захар, 3-4 с.л. картофено нишесте.
Нaчин на приготвяне: Сипваме шипките във вряща вода и варим 10-15 мин. След това ги оставяме да киснат 4-5 часа. Прецеждаме отварата, подслаждаме със захарта и я слагаме на огъня. Сипваме нишестето и варим 10-15 мин. Непосредствено преди сервиране слагаме в супата обелените и настъргани ябълки и натрошения сухар.
Полезна при бъбречни заболявания.

Супа с алабаш

Прoдукти: 1 алабаш, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. брашно, 3 с.л. олио, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме алабаша на кубчета и го пущаме в 1 л вряща подсолена вода. Щом омекне застройваме супата с размитото в горещото мляко брашно, поръсваме с индийско орехче и отстраняваме от огъня.
Полезна при чернодробни заболявания и атеросклероза.

Супа с картофи и зеле

Прoдукти: 3-4 картофа, половин прясна зелка /около 400 г/, 2 моркова, 1 глава лук, 1 магданозен корен, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. сметана, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, сваряваме го в малко вода и отцеждаме. Загряваме маслото и запържваме в него нарязаните моркови и магданоз и сварения лук. Възвираме бульона на огъня, посоляваме и пускаме в него нарязаните зеле и картофи и запържените зеленчуци. Варим до готовност. Накрая застройваме със сметаната.
Полезна при бъбречни заболявания.

Супа с телешко месо

Прoдукти: 300 г телешко месо, 2 моркова, 1 магданозен корен, 1 парче целина, 150 г фиде, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на ситно. Нарязваме месото на хапки и го варим в 1 л подсолена вода. Щом поомекне, прибавяме зеленчука и доваряваме супата. Сваряваме фидето в подсолена вода, прибавяме го към супата и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Полезна при атеросклероза.

Супа с яйчна застройка

Прoдукти: 2 моркова, 2 корена магданоз, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 2 с.л. зехтин или олио, 2 стръка зелен лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното олио, прибавяме разбитото яйце и бъркаме, докато се пресече. Наливаме 1 л топла вода, прибавяме нарязаните корени и варим до готовност. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан зелен лук.
Полезна при чернодробни заболявания.

Таратор

Прoдукти: 500 г краставици, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, 3-4 ореха, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, копър, диетична сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме млякото разбито с малко вода. Прибавяме счуканите орехи и счукания чесън, размит в оцета. Сипваме олиото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър.
Полезна при високо кръвно налягане.

Телешка супа с грис

Прoдукти: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 2 яйца, 1 ч.ч. грис, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го варим в подсолена вода заедно с нарязаните на кубчета зеленчуци. Омесваме гриса с разбитите яйца, посоляваме на вкус и оформяме от сместа малки топчета, които пускаме в полусварената супа. Доваряваме супата и поръсваме с наситнен магданоз.
Полезна при стомашно-чревни и чернодробни заболявания.

Телешка супа с фиде

Прoдукти: 300 г телешко месо, 2 моркова, 1 магданозен корен, 1 парче целина, 150 г фиде, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на ситно. Нарязваме месото на хапки и го варим в 1 л подсолена вода. Щом поомекне, прибавяме зеленчука и доваряваме супата. Сваряваме фидето в подсолена вода, прибавяме го към супата и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Полезна при чернодробни заболявания.

Телешка супа с черен дроб

Прoдукти: 200 г телешко месо, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 150 г телешки черен дроб, 1-2 с.л. олио, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба, прекарваме го през месомелачка и го смесваме с разбитото яйце, олиото и галетата. Посоляваме на вкус. Нарязваме месото и зеленчуците на парченца и ги варим в подсолена вода. Щом омекнат ги изваждаме и пасираме, а в кипящия бульон през гевгир претриваме чернодробната смес. Варим 5-6 мин и връщаме пасираните месо и зеленчуци. Варим още 5 мин, отстраняваме от огъня и поръсваме с наситнен магданоз.
Полезна при стомашно-чревни заболявания.

Телешка супа с яйца

Прoдукти: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 2 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, 2 яйца, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зеленчуците на парченца, заливаме ги с 1 л студена вода, подправяме с кимион и сол на вкус и варим на умерен огън. Щом продуктите омекнат, застройваме супата със запърженото в мазнината брашно. Варим още 5 мин и след това бавно при непрекъснато бъркане сипваме в супата разбитите яйца.
Полезна при стомашно-чревни заболявания.

Чорба от агнешки дроб и зелен лук

Прoдукти: 1 агнешки бял дроб, 2-3 връзки зелен лук, 1-2 моркова, 1 к.ч. ориз, 40 г краве масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 2-3 с.л. кисело мляко, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме дроба в 7-8 ч.ч. вряща подсолена вода, прибавяме едро нарязаните моркови, 1 стрък лук и 1 стрък джоджен, подправяме с 1 ч.л. черен пипер и варим на умерен огън. Изваждаме сварения дроб и го нарязваме на парченца. Прецеждаме бульона и връщаме дроба в него. Прибавяме нарязаната зелена част на лука.
В разтопеното масло запържваме последователно ситно нарязаната бяла част на лука, брашното и червения пипер. Разреждаме запръжката с малко бульон и я сипваме в тенджерата. Прибавяме ориза, поръсваме с черен пипер и наситнен джоджен и доваряваме супата. Накрая застройваме с разбитите със млякото яйца.
Полезна при анемия.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Елегантната нолина ще преобрази хола

Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Практични решения за малката спалня

Обзавеждането на малката спалня така, че да получите максимален обем шкафове и гардероби и в същото време помещението да не изглежда задръстено от мебели, е трудна задача. Основната мебел в спалнята е...

Правилно ли се грижите за косата си?

Дерматолозите и фризьорите не престават да се учудват от факта, че техните пациентки и клиентки знаят много малко за косата си, затова допускат сериозни грешки по отношение на грижите за нея. Дори так...

Начало