Още рецепти » Есенни гювечи

 Есенни гювечи

Гювеч със зеленчуци и картофи

Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме по-едро лука, морковите, целината и зелето. Задушаваме ги в олиото и малко вода заедно с обеления арпаджик. Щом поомекнат, прибавяме граха и продължаваме да задушаваме. Когато продуктите омекнат напълно, ги прехвърляме в глинен гювеч. Прибавяме картофите и нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, слагаме дафиновия лист и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз. Наливаме малко топла вода, захлупваме и доваряваме на умерен огън.

Вегетариански гювеч

Прoдукти: 500 г картофи, 4-5 стръка праз, 500 г моркови, 1 к.ч. ориз, 100 мл олио, масло, 5-6 стръка целина, 200 г стерилизирани гъби, 1-2 дафинови листа, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на колелца морковите и праза и ги задушаваме в олиото. Добавяме нарязаните на кубчета картофи, заливаме сместа с малко вода и оставяме на тих огън за около 20 минути. Прибавяме ориза, дафиновите листа и когато гювечът е вече полуготов, прибавяме останалите подправки. Изсипваме в тавичка и добавяме ситно нарязаните гъби. Запичаме в умерено загрята фурна.

Гювеч със зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч. едър зрял фасул, 2-3 глави лук, 2 големи домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода. Изваждаме омекналия фасул с решетеста лъжица и го разстиламе в пръстен гювеч. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Сипваме запръжката в гювеча, посоляваме и прибавяме натрошения дафинов лист и едро счукания черен пипер. Покриваме ястието с нарязаните на кръгчета домати и печем 15-20 мин в умерено загрята фурна.

Гювеч с картофи

Прoдукти: 1 кг картофи, 2 глави лук, 2 домата, 150 г сирене, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаните домати и задушаваме. После прехвърляме сместа в глинен гювеч и прибавяме нарязаните картофи. Поръсваме с червен пипер и сол. Наливаме гореща вода, захлупваме и печем в умерена фурна. Поднасяме готовия гювеч, поръсен с натрошено сирене и ситно нарязан магданоз.

Гювеч с яйца и картофи

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме едри жълти картофи, нарязваме ги на тънки филии, нареждаме ги в тавичка и посоляваме. В отделен съд разбиваме яйцето, прибавяме млякото и с получената смес заливаме картофите. Отгоре слагаме парченца краве масло. Печем в умерена фурна, докато картофите попият млякото, омекнат и станат златисти. Не бъркаме по време на печенето.

Млечен картофен гювеч

Прoдукти: 1 кг картофи, 2-3 ч.ч. прясно мляко, 100 г краве масло, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кръгчета и ги разстиламе в глинен гювеч. Посоляваме и заливаме с яйцата, които сме разбили с млякото. Слагаме тук там парченца масло, захлупваме и печем в умерена фурна.

Гювеч с ориз и картофи

Прoдукти: 3 картофа, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, джоджен, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме червения пипер, а след малко и картофите, нарязани на колелца. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Варим, докато картофите поомекнат. Прибавяме ориза и настърганите домати. Изсипваме ястието в гювеч и печем, докато остане на мазнина. Поръсваме готовия гювеч с прясно нарязан джоджен.

Гювеч с ориз и лукчета

Прoдукти: 20-25 малки лукчета, 2-3 с.л. оцет, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 1/2 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лукчетата, разцепваме ги до половината на кръст и ги варим до омекване във вода, към която сме прибавили оцета и малко сол. Отделно нарязваме на ситно лука и чесъна. Посоляваме и запържваме в 1 к.ч. олио. Прибавяме ориза и също го позапържваме. Наливаме 2 1/2ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме сместа да ври, докато се посвари оризът. Тогава изсипваме в намаслена тавичка, нареждаме отгоре лукчетата, така че да потънат наполовина и заливаме с останалото олио. Печем гювеча в умерено силна фурна.

Гювеч с лук

Прoдукти: 1,5 кг домати, 5 глави лук, 2-3 с.л. галета, олио, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: В съд с горещо олио отначало запържваме, а след това задушаваме лука, нарязан на полумесеци. В тавичка, намазана с олио, подреждаме един ред домати, нарязани на кръгчета, посоляваме и поръсваме с 1 с.л. галета. Слагаме от задушения лук върху доматите. Поръсваме с черен пипер и магданоз. По този начин редим доматите и лука, като най-отгоре завършваме с домати. Поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз, поливаме с 1-2 с.л. олио и печем в умерено силна фурна. По желание може да направим заливка от кисело мляко и яйце.

Гювеч от цели лукчета

Прoдукти: 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 к.ч. ориз, 2 домата, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лукчетата. Сипваме ги в глинен гювеч и ги заливаме с мазнината. Посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Наливаме 1-2 к.ч. гореща вода и запичаме в умерена фурна. След десетина минути прибавяме ориза и нарязаните домати. Продължаваме да печем, докато омекне оризът.

Млечен гювеч

Прoдукти: 250 г сирене, 500 мл прясно мляко, 2 кофички кисело мляко, 6 яйца, 1 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. галета, 1 голяма връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и последователно прибавяме към тях натрошеното сирене, зехтина, прясното и киселото мляко. Посоляваме и поръсваме с наситнения магданоз. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем гювеча в силна фурна.

Праз в пръстен гювеч

Прoдукти: 2-3 стръка праз, 3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 2 яйца, 40 г краве масло, 1 люто чушле, сол.
Нaчин на приготвяне: В пръстен гювеч сипваме олиото и нарязания на кръгчета праз. Задушаваме в умерена фурна, докато празът поомекне. Добавяме обелените и настъргани домати, натрошеното сирене и лютото чушле. Посоляваме, ако сиренето не е много солено и заливаме с разбитите яйца и разтопеното масло. Запичаме във фурната, докато ястието се позачерви.

Бахчевански гювеч

Прoдукти: 500 г шилешко месо, 1 було, 1 глава лук, 4 домата, 5-6 розички от карфиол, 1 к.ч. грах, 3-4 картофа, 3-4 месести пиперки, 1-2 люти чушлета, 1 к.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 1-2 ч.ч. гореща вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на порции, посоляваме го, слагаме го в плитък и широк съд и го заливаме с горещата вода и част от олиото. Варим го около 40 мин на умерен огън. След това прибавяме всичките зеленчуци /без лютите чушки/, които сме почистили, нарязали и смесили като за салата. Поръсваме ястието с червения пипер, посоляваме го, прибавяме лютите чушлета, заливаме го с останалото олио и го покриваме с булото. Захлупваме плътно съда и варим около 1 час на тих огън. Преди да поднесем, заливаме с разтопеното масло и поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър.

Гювеч от шилешко месо

Прoдукти: 1 кг обезкостено шилешко месо, 3-4 глави лук, 2-3 моркова, 1 корен от хрян, 500 г домати, половин пакетче краве масло, 6 средно големи картофа, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки, заливаме ги със студена вода и варим на умерен огън, докато омекнат. След това отцеждаме месото и го слагаме в пръстен гювеч /или дълбока тава/. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета моркови, попарените, обелени и настъргани домати, настъргания хрян, нарязаните на тънки филийки картофи и сол на вкус. Отделно запържваме ориза, разбъркваме го с червения пипер и го добавяме към останалите продукти. Прецеждаме бульона, в който сме варили месото, и наливаме в гювеча, колкото продуктите да се покрият. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина, ако е необходимо, доливаме по малко от бульона. Поднасяме гювеча топъл, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Гювеч от овнешко с прясно зеле

Прoдукти: 800 г овнешко месо, 1 прясна зелка (около 1,5 кг), 2-3 глави лук, 4-5 домата, 1-2 с.л. доматено пюре, сокът от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го задушаваме в малко вода. Изваждаме го, щом поомекне, и в същата вода задушавамеситно нарязания лук. Когато лукът поомекне, наливаме доматеното пюре, разтворено в 1 к.ч. топла вода, и поръсваме червения пипер. Връщаме месото, посоляваме, наливаме още малко топла вода и оставяме сместа да се вари на тих огън. Отделно нарязваме зелето на ивички, посоляваме го и поръсваме с лимоновия сок. Разстиламе го в глинен гювеч, а върху него разпределяме месото. Наливаме малко топла вода, захлупваме и печем в умерено силна фурна. Когато ястието е почти готово, покриваме месото с нарязаните на филийки домати и печем още десетина минути.

Пиринчлия гювеч

Прoдукти: 750 г тлъсто овнешко месо от поясната или предната част, 250 г ориз, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца, посоляваме и поръсваме с черен пипер. След това изпичаме много добре. Когато месото започне леко да се къса, прибавяме ориза и наливаме 3 ч.ч. гореща вода. После сипваме олиото, подправяме на вкус, разбъркваме и печем, докато оризът набъбне и омекне напълно.

Гювеч със свинско месо по манастирски

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2-3 глави лук, 2-3 червени домата, 500 г пресни гъби, 3-4 пиперки, 3/4 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. червено вино, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в част от мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина слагаме ситно нарязания лук, част от доматите, нарязани на ситно, и червения пипер. Връщаме месото и заливаме с гореща вода и виното. Посоляваме ястието, прибавяме гъбите, а след 10 минути - пиперките нарязани на ивички. Варим докато омекнат гъбите. Тогава слагаме останалата част от мазнината и ориза. Прехвърляме ястието в гювеч и печем. Малко преди да го извадим от фурната слагаме останалите домати. Поръсваме гювеча със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Смесени меса в глинен съд

Прoдукти: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.

Славянски гювеч с телешко месо

Прoдукти: 750 г телешко месо от гърба заедно с бъбреците, 2 глави лук, 4-5 пиперки, 300 г гъби, 3-4 домата, 1 и 1/2 к.ч. ориз, 1 и 1/2 к.ч. олио, черен и червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и бъбреците на порции и ги запържваме в част от мазнината заедно със ситно нарязания лук. Щом месото побелее, посоляваме и поръсваме с червен пипер. Наливаме гореща вода и варим, докато месото омекне. После прехвърляме в глинен гювеч, прибавяме нарязаните гъби и пиперки и печем в умерена фурна. Когато зарзаватът омекне, прибавяме обелените и нарязани домати и почистения и измит ориз. Наливаме останалата мазнина, подправяме с черен пипер и допичаме ястието. Поръсваме готовия гювеч с наситнен магданоз.

Телешки гювеч с лук

Прoдукти: 800 г телешко месо, 3-4 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло, 1 дафинов лист, 8-10 зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, които нареждаме в глинен гювеч. Покриваме с едро нарязания лук и обелените скилидки чесън, прибавяме дафиновия лист и черния пипер, слагаме тук там парченца от маслото, посоляваме и наливаме виното и малко вода. Захлупваме и слагаме гювеча в студена фурна. Загряваме фурната до 200°С и печем около час и половина.

Телешки гювеч

Прoдукти: 500 г телешко месо от гърдите, 1 буркан гювеч зарзават, 2 глави лук, 1 яйце, брашно, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме почистеното и измито месо на парчета, слагаме го в плитка тенджера, поръсваме го с черен пипер и сол. Прибавяме 2 с.л. олио и ситно нарязания лук, заливаме с вода, колкото да се покрие месото и варим на умерен огън. Щом месото се свари, прибавяме гювеча от консервата, който предварително сме посолили, разбъркваме добре и печем в умерена фурна. Малко преди да извадим гювеча от фурната го заливаме със смес от яйцето, 1 с.л. брашно и малко брашно и оставяме още малко фурната, за да се запече заливката.

Телешки гювеч с ориз

Прoдукти: 700-800 г телешко месо, 3-4 с.л. олио, 3 моркова, 1-2 корена магданоз, 1 парче целина, 7-8 зелени чушки, 3-4 домата, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го запържваме в сгорещената мазнина. Последователно прибавяме нарязаните на дребно лук, моркови, магданозени корени, целина и домати. Поръсваме с червения пипер, заливаме с малко топла вода и задушаваме на тих огън, докато омекне месото. Припавяме опечените, обелени и ситно нарязани чушки. Посоляваме ястието, прибавяме ориза, разбъркваме и изсипваме в тавичка. Заливаме с 1 к.ч. гореща вода и печем в умерена фурна, докато оризът поеме течността. Поднасяме гювеча, поръсен с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Гювеч с бял дроб

Прoдукти: 500 г телешки дроб, 1 кг картофи, 1 глава лук, 1-2 моркова, 2 -3 дафинови листа, 1 к.ч. картофи, 1 глава лук, 1-2 моркова, 2-3 дафинови листа, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от кръвоносните съдове и бронхите и го нарязваме на тънки ивици. Запържваме го в сгорещена мазнина, посоляваме и го слагаме в пръстен гювеч, заедно с почистените и нарязани на малки кубчета картофи. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, досоляваме и продължаваме да задушаваме, докато и картофите омекнат.

Гювеч от пилешко месо с ориз

Прoдукти: 1 пиле, 1 ч.ч. ориз, половин пакетче краве масло, черен пипер, чубрица, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в леко подсолена вода и го нарязваме на порции. Сипваме ориза в разтопеното масло и го задушаваме, докато стане прозрачен. После сипваме 3 ч.ч. бульон от пилето и варим, докато оризът омекне. Прехвърляме го в намаслен гювеч и нареждаме отгоре пилешките порции. Поръсваме подправките, захлупваме и печем в умерено загрята фурна.

Гювеч от дребна риба

Прoдукти: 1 кг риба, 3 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 2-3 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер на зърна, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я слагаме в пръстен гювеч. Наливаме олиото и виното и добавяме ситно нарязаните скилидки чесън, нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязан магданоз, дафиновите листа и черен пипер. Захлупваме и печем в умерена фурна.

Гювеч от пъстърва

Прoдукти: 1 кг пъстърва, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 3 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги позапържваме. Поръсваме червения пипер, сипваме ориза, посоляваме и задушаваме 10 мин. Слагаме рибата в намаслена тавичка и я заливаме с доматената смес. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Гювеч от скумрия

Прoдукти: 800 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3 домата, 3 чушки, 1 к.ч. ориз, 1-2 връзки магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Сгорещяваме олиото и последователно задушаваме нарязания на филийки лук, нарязаните на кубчета целина и моркови, 2 обелени и настъргани домата, нарязаните на ивички чушки, ориза и половината магданоз. Посоляваме и държим на умерен огън, докато оризът набъбне. Изсипваме сместа в тавичка, нареждаме отгоре рибата, а върху рибата слагаме кръгчета от домата. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. Готовото ястие поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Гювеч от шаран

Прoдукти: 1 шаран, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 3 домата, 1 к.ч. стерилизиран грах, 1 к.ч. стерилизиран зелен боб, 5-6 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана го на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Загряваме олиото и последователно запържваме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязаните, морков целина и магданозен корен, обелените и настъргани домати. Изсипваме всичко в пръстен съд, прибавяме зеления фасул и граха. Нареждаме отгоре парчетата риба, добавяме черния пипер, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна.

Тракийски рибен гювеч

Прoдукти: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1/3 буркан паприкаш консерва, 1-2 домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. ориз, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибното филе на порции и посоляваме. Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. Когато поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета целина и моркови и също ги позадушаваме. След това слагаме паприкаша, червения пипер, ориза и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Отгоре нареждаме рибата и върху всяко парче риба слагаме по кръгче от доматите. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Поръсваме опечената риба с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на краставици

Хрупкави краставички Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис. Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почис...

Украсете прозореца с делвички

Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение...

Подберете подходящи растения за офиса

Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затов...

Лакиране на паркета – основни правила

Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...

Начало