Още рецепти » Избрано от гръцката кухня

 Избрано от гръцката кухня

Маслинена супа

Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. Слагаме вода да заври. Прибавяме нарязания лук, маслините и ориза. След като се сварят (оризът трябва да омекне), прибавяме брашното, размито с малко студена вода, олиото и сол на вкус. Накрая поръсваме с наситнен магданоз.

Рибена чорба по гръцки

Прoдукти: 600 г морска риба, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 2 домата, 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 скилидка чесън, 4 с.л. сметана, 1 дафинов лист, 4 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на рибата, нарязваме я на парчета и я заливаме с 5-6 ч.ч. студена вода. Прибавяме кожата и нарязаните зеленчуци. Посоляваме, прибавяме зрънцата черен пипер и варим супата на умерен огън. Когато се свари, изваждаме месото и прецеждаме бульона. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и я сипваме в бульона заедно с обелените и настъргани домати. Прибавяме счукания чесън и сметаната, връщаме рибните парчета, поръсваме с черен пипер и оставяме супата да ври още 5-6 мин.

Супа от говеждо месо с карфиол

Прoдукти: 450 г говеждо месо, 300 г карфиол, 2 л зеленчуков бульон, 100 г домати, 100 г лук, 50 г сметана, 20 мл лимонов сок, 100 г краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, обезкостяваме и го нарязваме на ивици. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с месото в половината от маслото. Когато месото поомекне, заливаме с горещия зеленчуков бульон. Почистваме и измиваме карфиола. Нарязваме го на ситно и прибавяме към бульона. Посоляваме и оставяме да ври на умерена температура. Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни парчета и ги задушаваме в малко масло. Когато карфиолът омекне, прибавяме доматите и оставяме супата да се доварява. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната. Овкусяваме с лимоновия сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа Авголемоно

Прoдукти: 4 ч.ч. пилешки бульон, 50 г ориз, 3 с.л. лимонов сок, 2 яйца, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с бульона попарения ориз, посоляваме, кипваме и варим на тих огън, докато оризът омекне. Разбиваме яйцата заедно с лимоновия до получаването на пяна. Постепено наливаме към яйцата 1 ч.ч. от горещата супа, сипваме застройката в тенджерата и продължаваме да бъркаме, докато супата се сгъсти. Охлаждаме я до стайна температура и я слагаме в хладилник да се изстуди добре. Преди поднасяне разбъркваме и украсяваме с нарязан на колелца обелен лимон.

Супа от жълтъци със сирене

Прoдукти: 6 ч.ч. пилешки бульон, 4 жълтъка, 100 г настъргано сирене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със сиренето и слагаме сместа на тих огън, докато сиренето се разтопи. Прибавяме постепенно горещия бульон, като непрекъснато бъркаме. Посоляваме, ако е необходимо и поднасяме.

Супа от грис

Прoдукти: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.

Супа от лук и сирене

Прoдукти: 4 глави лук, нарязани на филийки, 2 с.л. брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. месен бульон, 500 мл мляко, 500 мл гореща вода, 100 г настъргано бяло сирене, 10 тънки филийки сухар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме лука в разтопеното масло. Щом поомекне, прибавяме брашното и също го запържваме. Наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и варим 5 мин. Наливаме водата и млякото и варим още 10 мин. Разпределяме сухарите в чиниите за сервиране, поръсваме настърганото сирене и заливаме с горещата супа.

Гръцка салата

Прoдукти: 1 голяма маруля, 1 зелена чушка, 2 домата, 15-20 маслини, 100 г сирене, 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 с.л. зехтин /или олио/, 1 с.л. ситно нарязан пресен риган / или 1 ч.л. сушен/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме марулята на едри парчета. Прибавяме доматите, нарязани на резени, нарязаната на ивици пиперка, почистените от костилките маслини и сиренето, нарязано на кубчета. Смесваме лимоновия сок със зехтина и подправките и заливаме салатата с получената смес, като разбъркваме много внимателно, за да не се намачкат зеленчуците.

Гръцка салата с макарони

Прoдукти: 150 г макарони /спирали/, 100 г черни маслини /без костилки/, 3-4 домата, 1-2 краставици, 250 г сирене, 1 главичка лук, 4-5 с.л. зехтин, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и ги оставяме да изстинат. Нарязваме лука на тънки ивички, доматите – на резенчета, а краставиците и сиренето – на по-едри кубчета. Смесваме зеленчуците и сиренето и прибавяме макароните и целите маслини. Поръсваме зехтина и подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме салатата добре охладена.

Гръцка салата с телешко

Прoдукти: 500г телешко филе, 1-2 салати или 150г прясно зеле, 1 краставица, 1 глава червен лук, 2с.л. натрошено сирене, 8 маслини; зa заливката: 5с.л. лимонов сок, 3с.л. зехтин, 1ч.л. риган, сол, пипер.
Нaчин на приготвяне: Запичаме месото на скара около 20 мин, след което го нарязваме на пръчици. Смесваме продуктите за заливката. Прибавяме месото и нарязаните зеле, краставица и лук. Поръсваме със сиренето и украсяваме с маслините.

Салата със сирене фета

Прoдукти: 150 г сирене фета, 4 домата, 1 краставица, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 2 с.л. каперси, 1 с.л. магданоз, 15-20 черни маслини; за сoса: 1/2 ч.ч. зехтин, 2 с.л. винен оцет, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сиренето на кубчета, доматите – на филийки, краставицата – на кръгчета, чушката – на ивици, а лука – на полумесеци. В голяма купа всички продукти и разбъркваме. Отгоре слагаме маслините и каперсите. Разбиваме съставките на соса и заливаме салатата. Поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Екзотична салата

Прoдукти: 4 портокала, 4 малки глави лук, 150 г маслини, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ги нарязваме на тънки полукръгчета. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме с портокалите. Прибавяме маслините, на които сме извадили костилките, олиото и сол на вкус. Разбъркваме салатата, подреждаме я в чиния за сервиране и поръсваме обилно с черен пипер.

Салата от цвекло с чесново пюре

Прoдукти: 1 кг червено цвекло заедно с листата, 1-2 с.л. оцет, 1 ч.л. зехтин, сол; за пюрето: 500 г картофи, 1 глава чесън, сокът от 1-2 лимона, 3-4 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме цвеклото. Заливаме главата от цвеклото с вряща вода, захлупваме и варим на умерен огън. След 25 мин прибавяме листата и варим още 20 мин без да захлупваме. Отцеждаме свареното цвекло, нарязваме го на парченца, посоляваме го на вкус и поръсваме със зехтина и оцета. Отделно сваряваме картофите за пюрето, обелваме ги, намачкваме ги с вирица и ги смесваме със счукания чесън. Добавяме 3-4 с.л. вода, посоляваме на вкус и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме зехтина и лимоновия сок. Бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме пюрето в средата на салатиерата, а около него разстиламе цвеклото.

Салата от хайвер

Прoдукти: 200 г тарама хайвер, 250 г хляб, 1 ч.ч. зехтин, сокът от 2 лимона, 1 средно голяма глава лук, 10-12 маслини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука много ситно, смесваме го с хайвера и разбиваме в хаванче, докато получим еднородна маса. Накисваме хляба във вода, изстискваме и го подсушаваме върху салфетка. При непрекъснато разбиване прибавяме към хайвера малко по малко накиснатия хляб, а след това – зехтина и лимоновия сок. Разбиваме, докато получим еднородна смес. Прехвърляме салатата в чиния за сервиране и украсяваме с маслините.

Бамя по гръцки

Прoдукти: 1 кг бамя, 3 глави лук, 2-3 домата, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едри филийки. Сваряваме гъбите в леко подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на парченца. Нарязваме доматите на кръгчета. Почистваме бамята и я варим в леко подсолена вода, като внимаваме да не омекне. Прибавяме нарязаните лук и домати, гъбите, виното, олиото, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина.

Гръцки сарми

Прoдукти: 25-30 лозови листа, 4-5 глави лук, 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. ситно нарязан копър, 1 ч.ч. олио, 1 1/2ч.ч. ориз, 1 ч.л. черен пипер, сокът от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме, оставяме го да изстине и го нарязваме на ситно. Прибавяме ситно нарязания пресен лук и ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър. Наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме ориза, посоляваме на вкус и задушаваме на огъня, докато оризът погълне всичката вода. Отстраняваме от огъня, поръсваме черния пипер и лимоновия сок и отново разбъркваме добре. От сместа увиваме в лозовите листа малки правоъгълни сармички. Нареждаме сармичките плътно на дъното на широка тенджера и ги затискаме с чиния. Наливаме вода, колкото да ги покрие и ги варим на тих огън.

Гъби по гръцки

Прoдукти: 300 г гъби, 1 глава лук, 1 чушка, 1-2 скилидки чесън, сол, 10-15 зелени маслини, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 к.ч. зехтин, чубрица, черен пипер и магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно, а гъбите на средно големи парчета. Заливаме със зехтин и лимон, поръсваме с подправките и печем в силна фурна 10 минути. Разбъркваме ястието и прибавяме маслините. Поднасяме с чаша бяло вино.

Задушен зелен лук

Прoдукти: 1 кг зелен лук, 2 с.л. зехтин, сокът от 2 лимона, 1 резен целина, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1 щипка мащерка, 1 щипка кориандър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1 см. Настъргваме целината на едро ренде. Смесваме я с лука и прибавяме зехтина, лимоновия сок и подправките. Наливаме малко вряла вода и задушаваме до омекване.

Патладжани с юфка

Прoдукти: 500 г юфка, 500 г домати, 1 кг патладжани, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 3 с.л. краве масло, 2 скилидки чесън, 1 к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, срязваме ги на две по дължина, посоляваме и ги оставяме да се отцеждат 1 час от горчилката. Попарваме доматите, обелваме ги и ги намачкваме. Слагаме ги в тенджера заедно с мазнината и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на умерен огън. Прибавяме отцедените патладжани, намаляме огъня и задушаваме около 40 мин. Поднасяме ястието със сварената в подсолена вода юфка, която сме запържили с разтопеното масло и сме поръсили с настъргания кашкавал.

Бриям

Прoдукти: 250 г зелен боб, може и от консерва, 500 г бяло цвекло, 1 патладжан, 3 картофа, 2 тиквички, 250 г бамя, 5 скилидки чесън, /2 ч.ч. зехтин, 1 кг домати, може и от консерва, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана, картофите и тиквичките на кръгчета, а чесъна – на дребно. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Леко сваряваме зеления боб и цвеклото. Отцеждаме и режем на парченца. Запържваме останалите зеленчуци (без доматите) в зехтина. Слагаме всичко в тава, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме настърганите домати, 1/2 ч.ч. вода, разбъркваме и печем около 1 час на 180 градуса. Сервираме с бяло сирене.

Патладжани, запечени с кашкавал

Прoдукти: 1 кг патладжани, 700 г кашкавал, 3 глави лук, 1 кг домати, 1 1/2 ч.ч. зехтин /или олио/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните надлъжно на филийки и ги пускаме във вряща подсолена вода. Варим, докато омекнат. После леко ги запържваме в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати и сваряваме сос. Нареждаме патладжаните в намаслена тавичка и върху всяка филийка патладжан слагаме филийка кашкавал. Заливаме с приготвения сос и печем в умерена фурна, докато течността се изпари и се образува коричка. Поднасяме патладжаните поръсени със ситно нарязан магданоз.

Гръцки кюфтета с бадеми

Прoдукти: 500 г кайма, 3 сварени картофа, 1 яйце, 30 г смлени бадеми, 30 г стафиди, мащерка, копър, сол, черен пипер, 5-6 с. л. олио за пържене, брашно за овалване, доматен сос за гарнитура
Нaчин на приготвяне: Намачкваме сварените и обелени картофи с вилица, прибавяме каймата, яйцето, всички подправки, бадемите и измитите стафиди. Омесваме добре тази смес и оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашното, пържим ги от двете страни в предварително сгорещената мазнина и ги сервираме с доматен сос.

Кюфтенца по гръцки

Прoдукти: 3 филии сух бял хляб, без кората, 1 кг смляно месо (говеждо или телешко), 1 ч.л. оцет, 1 яйце, 1/4 ч.ч. ситно нарязан пресен джоджен или 1 с.л. сух, 1-2 ч.л. риган, 4-5 скилидки чесън, ситно нарязани, сол на вкус, брашно, зехтин.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба във вода, след това леко го изстискваме. Смесваме месото, оцета, яйцето, подправките и омесваме. Оставяме в хладилник за няколко часа, за да поеме месото ароматите. Правим кюфтенца от сместа, овалваме в брашно и пържим в зехтина. Можем да ги изпечем в гореща фурна за 15-20 минути, но в този случай не ги овалваме в брашно.

Мусака по гръцки

Прoдукти: 400-500 г кайма, 150 г пушени гърди, 7-8 моркова, 2 патладжана, 150 г керевиз, 10-12 гъби, 1 домат, 500 г картофи, 1 глава лук, 2 с.л. разтопено краве масло, 2-3 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. галета, магданоз, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в малко подсолена вода. Намачкваме ги заедно с разтопеното, но охладено, масло и млякото. Обелваме патлажаните, нарязваме ги на филии, посоляваме и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок. Прекарваме каймата заедно с почистените моркови, керевиз и лук през месомелачка и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме настъргания домат, ситно нарязания магданоз, червен и черен пипер, сол на вкус, а след 5-6 мин и нарязаните гъби. Задушаваме още 10 мин. Разтиламе картофеното пюре в намаслена и поръсена с галета тавичка. Върху пюрето разстиламе задушената смес от кайма и зеленчуци, а върху нея нареждаме филийките от патладжани. Отгоре покриваме с тънки филийки от пушените гърди. Поръсваме ястието с галета и печем в умерена фурна 20-30 мин.

Свински пържоли с ябълки

Прoдукти: 6 свински пържоли, 4 ябълки, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 ч.ч. бяло вино, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме пържолите за 10 мин в сгорещения зехтин, посоляваме ги, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и ги оставяме да почиват в тигана. Почистваме ябълките, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в отделен тиган. Поръсваме с канела запържените ябълки, прехвърляме ги при пържолите и варим всичко около 5 мин на тих огън.

Овнешко със зелена салата

Прoдукти: 1 кг овнешко месо от гърдите, 2 глави стар лук, 500 г зелен лук, 2 зелени салати, 1 връзка копър, 1 к.ч. зехтин, 2 яйца, 1 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме салатите и ги нарязваме на едро. Нарязваме зеления лук на малки парченца, а стария - на филийки. Нарязваме месото на порции и го запържваме в зехтина. Прибавяме всичкия лук и също го позапържваме. Наливаме горещата вода и варим на умерен огън. След 30 мин сипваме салатите и наситнения копър, подправяме с черен пипер и сол и варим още половин час. Накрая изваждаме месото, прецеждаме соса и го застройваме с яйцата, които сме разбили с лимоновия сос. Разпределяме месото в чиниите за сервиране и го заливаме със соса.

Пълнени краставици

Прoдукти: 4 краставици, 200 г кайма, 1 филия сух бял хляб, 1 глава лук, 1-2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. доматено пюре, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънка от каймата, накиснатия и отцеден хляб, ситно нарязаните лук и яйца, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Обелваме краставиците, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Напълваме едната половинка на краставицата и я захлупваме с другата. Завързваме ги с бял конец и ги нареждаме в намаслен огнеупорен съд. Разбиваме киселото мляко с доматеното пюре и заливаме краставиците с така приготвения сос. Поръсваме с лимонов сок, захлупваме и задушаваме 20 мин на умерен огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.

Мусака от макарони

Прoдукти: 500 г едри макарони, 500 г телешка кайма, 1 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 5 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 2 яйца, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и както са в тенджерата ги поръсваме с част от сгорещения зехтин и малко настърган кашкавал. В останалия сгорещен зехтин сипваме каймата, ситно нарязания чесън и доматеното пюре. Подправяме с канела, черен пипер и сол и пържим 15 мин. След това наливаме виното и задушаваме още 30 мин. В отделен съд смесваме млякото и брашното. Посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. Варим, докато сосът се сгъсти. Разстиламе половината макарони в намаслена тавичка и разпределяме върху тях каймата. Покриваме с останалите макарони, заливаме с млечния сос и поръсваме с малко зехтин и останалия кашкавал. Печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Овнешко с макарони

Прoдукти: 1 кг овнешко месо, 500 г къси макарони, 5-6 зрели домати, 1 средно голяма глава лук, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 глава чесън, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, нарязваме го на порции и го слагаме в намаслена тава. Обелваме доматите, нарязваме ги на ситно и ги смесваме със ситно нарязаните лук и чесън, мазнината, черен пипер и сол. Изливаме сместа при месото, прибавяме 1 ч.ч. вода и печем около 2 часа до зачервяване на месото в предварително загрята умерена фурна. След това обръщаме месото, доливаме 3 ч.ч. вода и когато водата кипне, добавяме макароните. Печем, докато се изпари водата. Поднасяме ястието, поръсено с настърган кашкавал.

Руло със сметанов сос

Прoдукти: 750 г кайма смес, 250 г телешка кайма, 2 филии твърд хляб, 2 яйца, 50 г кашкавал, 100 г маслини, 125 мл течна сметана, брашно, черен пипер, 1 маринована чушка, 1 глава лук, задушен зелен фасул за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 200 градуса. Накисваме хляба във вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно, а кашкавала и маслините - на кубчета. Омесваме каймата с яйцата, хляба, маслините, кашкавала и нарязаните на ситно чушка и лук. Подправяме със сол и черен пипер и оформяме руло, което слагаме в тавичка, намазана с олио. Сипваме малко вода и печем 50-60 минути. Кипваме сметаната със 125 мл вода. Сгъстяваме с малко брашно и след 1-2 минути сваляме от огъня. Подправяме със сол и пипер на вкус. Сервираме рулото, нарязано на филийки, с гарнитура от задушен зелен фасул. Сосът поднасяме отделно.

Свинско с тиква

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 1 кг тиква, 2 глави лук, големи, 7 скилидки чесън, 1 с.л. салвия (градински чай), 2 ч.ч. бяло вино, зехтин, сол, смлян черен пипер, по няколко стръкчета пресни риган, розмарин, мащерка.
Нaчин на приготвяне: В кухненски робот смесваме 1/2 ч.ч. зехтин, чесъна, мащерката, ригана и розмарина и правим пюре. Намазваме с тази смес месото, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме в съда за печене. Добавяме 1 ч.ч. вино и малко вода, покриваме с алуминиево фолио и печем около 60 минути в загрята до 180 градуса фурна. Махаме фолиото и печем още 15 минути, за да хване коричка. Нарязваме лука на ситно, а тиквата на едри кубчета. Задушаваме лука в малко зехтин, добавяме тиквата, сол, черен пипер на вкус, 1 ч.ч. бяло вино, салвията и задушаваме на слаб огън до омекване на тиквата. Сервираме месото, нарязано на парчета и гарнирано със задушените лук и тиквата.

Телешко с хайвер от патладжани

Прoдукти: 1 кг крехко телешко месо, 1 глава лук, 500 г домати, 6 големи патладжана, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. червено вино, черен пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ситно нарязания лук в мазнината до зачервяване. Прибавяме нарязаното на малки парченца месо, запържваме го леко и заливаме с виното. Задушаваме на слаб огън около 2 часа. Когато месото омекне, прибавяме попарените, обелени и нарязани домати, 1 ч.л. захар, черен пипер, сол. Доливаме 1 к.ч. вода и варим, докато сосът се сгъсти. Увиваме патладжаните в алуминиево фолио и ги изпичаме. След това ги потапяме в студена вода, обелваме ги, изчистваме ги от семената и ги намачкваме. Слагаме ги в тенжера с разтопеното масло и задушаваме, като непрекъснато бъркаме. Постепенно прибавяме и прясното мляко. Когато хайверът се сгъсти, изсипваме го в тава от огнеупорно стъкло, правим кладенче в средата и там изсипваме месото заедно със соса. Запичаме ястието 20 мин в умерена фурна.

Ярешко в плодов сок

Прoдукти: 1,5 кг ярешко месо, 1 1/2 ч.ч. сок от лимон и портокал, 1 к.ч. бренди, 6 скилидки чесън, 500 г макарони, 1 1/2 к.ч. зехтин, 200 г кашкавал, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. Слагаме го в тенжера заедно със скилидките чесън, риган, плодовия сок и брендито и го оставяме да престои 1 нощ в хладилник. След това го слагаме в тава, прибавяме зехтина /олиото/ и 1 ч.ч. вода и печем 1 час в умерена фурна, като от време на време доливаме гореща вода, за да има достатъчно сос.

Пилешки гърди по гръцки

Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, 1 с.л. брашно, сол..
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пилешкото месо и го овалваме в брашното. Нагорещяваме 2с.л. олио в тиган и запържваме в него пилето и от двете страни, докато порозовее. Изваждаме го, прибавяме останалото олио и задушаваме нарязаният на ситно лук. Добавяме обелените и настъргани домати, бульона, морковите, счукания чесън и червеният пипер. Отново връщаме месото в тигана и когато заври, намаляваме температурата и оставяме да покъкри 25 мин.

Гръцко ястие с ориз

Прoдукти: 1 пиле, 4 печени чушки, 4 домата, 2 глави лук, 250 г гъби, 300 г ориз, 600 мл вода, 1 лимон, олио, масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на дребни парчета. Гъбите нарязваме на четвъртинки и ги слагаме в подкиселената с лимонов сок вода. Ситно нарязания лук изпържваме в олио, прибавяме пилешкото месо също да се запържи, а след това и нарязаните на четвъртинки домати. Подправяме с черен пипер и сол. Когато месото омекне, прибавяме чушките, нарязани на късчета, а 5 минути по-късно - гъбите. Ориза варим отделно. Изсипваме ориза в намаслена тавичка, наливаме 600 мл вряща подсолена вода и печем 15-20 минути в гореща фурна. Половината от ориза слагаме в кръгла кексова форма с дупка в средата, върху него нареждаме ситно нарязаното бяло месо от пилето, покриваме с останалия ориз и заливаме с част от соса. Печем във фурната 15 минути. Обръщаме върху голяма чиния за сервиране, в празнината в центъра поставяме парчетата от останалото пиле. Заливаме с останалия сос и сервираме веднага.

Пълнено пиле с ориз

Прoдукти: 1 по-голямо пиле, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 500 г сирене, 100 г краве масло, 150 мл зехтин, 1 връзка магданоз, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го варим 45 мин в подсолена вода, след което отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в смес от маслото и зехтина. Прибавяме оризът и наситнения магданоз и също ги позапържваме. Слагаме половината сирене, подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус, наливаме 2 ч.ч. пилешки бульон и задушаваме 4-5 мин. Напълваме пилето с така приготвената смес, като най-отгоре покриваме с останалото сирене. Зашиваме птицата с бял конец и я изпичаме в умерено загрята фурна.

Риба по гръцки

Прoдукти: 750 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 750 г лук, 15 малки лукчета /арпаджик/, 500 г домати, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-15 маслини, 1 ч.ч. стелиризирани печурки, половин лимон, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и задушаваме леко в мазнината. Прибавяме последователно морковите и целината, нарязани на кубчета, гъбите нарязани на ивици, и обелените и ситно нарязани домати. Заливаме сместа с горещ рибен бульон и я оставяме да ври около 5 мин на умерен огън. Отделно почистваме и задушаваме лукчетата. Обезсоляваме маслините. След като зеленчуковата смес поври, прибавяме към нея задушените лукчета, маслините и подправките. Изсипваме в тавичка и отгоре нареждаме нарязаната на порции и посолена риба. Върху рибните парчета слагаме по кръгче лимон. Печем в умерена фурна.

Риба с фасул по гръцки

Прoдукти: 500 г филе от риба, 2 глави лук, 500 г домати, 2 кубчета пилешки бульон, 2 чаши зелен фасул или консерва, 100 г зелени маслини, 1 чаша натрошено сирене, олио, вегета на вкус, 2-3 листенца розмарин.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязания лук в 1-2 с.л. олио и малко вода. Прибавяме обелените и настъргани домати и бульона разреден в малко вода. Прибавяме рибното филе и варим 10-15 минути на ниска температура. След това слагаме нарязаните маслини, зеления фасул и сиренето. Подправяме с розмарин и вегета на вкус и оставяме още 5-10 минути да ври.

Риба по солунски

Прoдукти: 600 г филе от бяла риба, 800 г картофи, 2-3 скилидки чесън, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 30 г краве масло, 3 с.л. олио, риган, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим картофите 15 мин в подсолена вода. Изваждаме, обелваме ги и още топли ги нарязваме на филийки с дебелина около 1 см. Нарязваме рибата на парченца, които омесваме със счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус и поръсваме малко черен пипер и половината от изцедения лимонов сок. С маслото намазваме обилно дъното и стените на пръстен съд. Нареждаме на дъното половината от картофите, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отгоре нареждаме рибата, покриваме с останалите картофи, които също посоляваме. Заливаме ястието с олиото, виното и останалия лимонов сок. Поръсваме риган, захлупваме и печем 30 мин в умерена фурна.

Гофериа пиака

Прoдукти: 500 г риба, 2-3 с.л. растително масло, 4-5 глави лук, 2 скилидки чесън, 3-4 домата, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В половината олио леко запържваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме нарязаните на парчета домати и подправяме със сол и черен пипер. Почистваме рибата, напръскваме я с лимонов сок и натриваме със сол. Загряваме в тенджерата останалото олио, добавяме 2-3 ч. л. вода, нареждаме рибата, покриваме я със зеленчуковата смес и задушаваме под капак 30 минути.

Риба Месина

Прoдукти: 1 кг бяла риба, 2с.л. олио, магданоз, босилек, 2 скилидки чесън, 1 ч.ч. доматен сос, 150г гъби, 1с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нагорещяваме олиото в малък тиган на умерен огън и прибавяме ситно нарязаните магданоз, босилек и чесън. След 2-3 мин добавяме доматения сос, нарязаните гъби и варим още 5-6 мин. Подправяме с лимонов сок, сол и черен пипер. Слагаме рибата в тавичка и заливаме със соса. Захлупваме и печем 20 мин в силна фурна.

Задушена риба с вино и гъби

Прoдукти: 1 кг филе от риба (мерлуза, скумрия, лефер или друга по избор), 1 глава лук, нарязана на ситно. 200 г пресни или консервирани гъби, 1 ч. ч. сухо бяло вино, нарязан на филии бял хляб, 1 дафинов лист, 1 лимон, 1 с. л. оцет, листа от целина, магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Филето нарязваме на порции. Лука и целината задушаваме в мазнина, след което заливаме с рибен бульон (вода) и оставяме да поври 5 минути. С тази смес заливаме подредените в съд парчета риба. Прибавяме сол, черен пипер, дафинов лист, оцет и бяло вино и нарязаните на 2 гъби. Съда покриваме с капак и задушаваме на слаба фурна около 30 минути. Филиите хляб запичаме на грил и натриваме едната страна с чесън. Задушените рибни парчета поставяме върху филиите и заливаме със соса. Гарнираме с резени лимон и клончета магданоз.

Кефал по солунски

Прoдукти: 4 малки кефала, 1 кг домати, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кръгчета и нареждаме половината на дъното на намаслена тавичка, поръсваме с половината от ситно нарязания магданоз и посоляваме. Нареждаме отгоре посолената риба и я поръсваме с червения пипер. Покриваме с останалите домати, поръсваме с останалия ситно нарязан магданоз, заливаме с олиото и посоляваме. Печем в умерена фурна.

Саламис

Прoдукти: 500 г рибно филе, 2 ч. л. лимонов сок, 2 ч. л. растително масло, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 ракиена чашка бяло вино, 2 ч. л. ситно нарязан магданоз, 250 г пресни краставички, 250 г пресни краставички, 250 г домати, 2-3 чушки, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Напръскваме филето с лимонов сок и го посоляваме. Сипваме в тиган половината мазнина и запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Слагаме филетата, поливаме с виното и посипваме с магданоза. Захлупваме и задушаваме. Нарязваме чушките на пръстенчета и ги задушаваме в останалата мазнина. След 10 минути добавяме обелените и нарязани на парченца краставички, след още 5 минути - половинките домати. Подправяме със сол и черен пипер. Когато зеленчуците са готови, разпределяме ги върху рибните филета и задушаваме още 5 минути под капак. Поднасяме ястието горещо с бял хляб или картофи.

Сардини по гръцки

Прoдукти: 6 по-дребни сардини, 5 домата, 1 глава лук, 1/2к.ч. бяло вино, 1 с.л. галета, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Заливаме с виното и оставяме на огъня, докато изври 2/3 от течността. Прибавяме обелените и настъргани домати. Подправяме на вкус със сол и черен пипер и оставяме сместа да ври, докато получим гъстотата на пюре. Изсипваме пюрето в малка тавичка и нареждаме отгоре сардините. Поръсваме със счуканата галета и останалото олио и печем 10 мин в силна фурна.

Печена риба със зеленчуци

Прoдукти: 4 малки риби, 250 г лук, 250 г домати, 2 скилидки чесън, 2 с.л. бяло вино, зехтин /олио/, маслини, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибите, но им оставяме главите и опашките. Поръсваме ги със сол отвътре и отвън и ги нареждаме в намаслен огнеупорен съд. Изпържваме ситно нарязания лук в сгорещена мазнина, прибавяме попарените обелени и нарязани на по-едри парчета домати и счукания чесън. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, наливаме виното, задушаваме 5 мин и изсипваме сместа върху рибите. Печем ястието 20-25 мин в умерена фурна, като 5 мин преди да го извадим от фурната, добавяме десетина маслини, на които предварително сме извадили костилките.

Калмари във винен сос

Прoдукти: 500 г калмари, 2 малки глави лук, 1 с.л. бяло вино, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 6-8 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите, почистваме ги и ги посоляваме. Загряваме мазнината и в нея запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме калмарите, нарязани на ивички, и задушаваме на тих огън около 20 мин. След това наливаме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и продължаваме да задушаваме до пълното омекване на калмарите.

Ориз по рибарски

Прoдукти: 600 г ориз, 400 г скариди, 200 г раци, 200 г миди, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 лимон, 2 с.л. узо, 1 к.ч. зехтин /или олио/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и пиперката на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме почистените и добре измити миди, скариди и раци, варим 5 мин на умерен огън и заливаме с узото. Доливаме 5-6 ч.ч. вода, слагаме ориза и лимоновия сок, възвираме и варим 15 мин на умерен огън. Поднасяме ястието топло.

Черен дроб с чушки

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 500 г зелени чушки, 500 г домати, 1 к.ч. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно, а чушките нарязваме на тънки ивички. Сипваме зеленчуците в сгорещения зехтин, поръсваме ситно нарязания магданоз и варим на умерен огън. Щом течността от доматите се поизпари, прибавяме дроба, нарязан на малки парченца, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме още 1 час.

Гръцки хляб

Прoдукти: 5 твърдо сварени яйца, 3 яйца, 500 г брашно, 40 г прясна или 20 г суха мая, 100 г захар, 100 г краве масло, настърганата кора на 1 портокал, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. анасон, 1 жълтък, 50 г сусам.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята с 1 с.л. захар и 6 с.л. топла вода и малко брашно на гъста каша и оставяме на топло място за 30 минути да шупне (ако използваме суха мая, следвайме указанията за употреба). Сипваме брашното в голяма купа, правим кладенче в средата, добавяме шупналата мая, разтопеното масло, настърганата портокалова кора, останалата захар, 3 яйца, солта и анасона и замесваме тестото. Омесваме добре върху набрашнена повърхност, поставяме в купа, покриваме с платнена кърпа и оставяме на топло място да втаса (да увеличи двойно обема си), минимум 1 час.
Загряваме фурната до 180 градуса. Намазваме с олио тавичка за печене. Изваждаме тестото от купата и отново омесваме. Отделяме 2/3 от тестото и оформяме продълговата пита. Останалото тесто разделяме на 4 части и оформяме от всяко парче 30 сантиметрови рула, които сплитаме две по две на плитка.
Леко сплескваме краищата на питата и заобикаляме с плитките. Разбиваме жълтъка с 1 с.л. вода, намазваме питата и поръсваме със сусама. Оставяме на топло за 20 минути да втаса отново. Правим 5 кръгли вдлъбнатини в питата и поставяме в тях сварените цели обелени яйца. Печем около 30-40 минути.

Гръцка грис халва

Прoдукти: 4 ч.ч. вода, 3 ч.ч. захар, 2 ч.ч. грис, 1 ч.ч. зехтин, 1/2 ч.ч. семе от пиния /кедрово семе или друг местен заместител/, 1/2 ч.ч. бели стафиди, 1/2 ч.ч. обелени бадеми, 1/2 ч.ч. лимонов сок, 1/2 ч.ч. орехови ядки, 1 ч.л. канела или настъргана кора от лимон или портокал.
Нaчин на приготвяне: Варим захарта с водата на среден огън 10-15 минути, докато се посгъсти сиропа. Подправяме с аромати, като количествата можем да регулираме по наш вкус. Запичаме в сух тиган бадемите и кедровото семе, което можем да заменим с маково /тиганчето покриваме с капак/. В голяма тенджера загряваме зехтина и на тънка струйка започваме да прибавяме гриса, бъркайки непрекъснато с дървена лъжица. Пържим до покафеняване и прибавяме препечените орехови ядки и стафидите и разбъркваме леко. След това ароматизираме и при непрекъснато бъркане изсипваме горещия сироп, докато се поеме напълно и сместа стане гладка, гъста и плътна. Отстраняваме от огъня, изсипваме в тавичка и заглаждаме, а по-късно нарязваме. По желание отгоре наръсваме със смлени орехови ядки, кокосови стърготини, канела или ситно натрошена карамелизирана захар.

Гръцка баклава

Прoдукти: готово бутертесто, 180 г смлени орехови ядки, 1 ч. л. канела, 1 яйце за намазване; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода, 1 пакетче ванилена захар, сок от 1/2 лимон.
Нaчин на приготвяне: Оформяме две платки от бутертестото с размерите на тавата, в която ще пе-чем. Едната платка слагаме в тавата. Смесваме орехите и канелата и разстиламе равномерно върху нея. Покриваме с втората платка, която намазваме с разбитото яйце. Баклавата нарязваме на квадрати или ром-бове. Печем в предварително загрята умерена фурна (около 180 градуса). През това време приготвяме сироп от захарта, водата, ванилията и лимоновия сок и го охлаждаме. След изпичането горещата баклава залива-ме със сиропа.

Постни бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. зехтин, 1 кг брашно, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. пресен портокалов сок, 1 ч.ч. сухо червено вино, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. мед, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В тенджера смесваме виното, захарта и меда. Слагаме на слаб огън и разбъркваме, докато се разтвори напълно захарта. Добавяме портокаловия сок, зехтина и канелата. Разбъркваме добре и сваляме от огъня (сместа не трябва да завира). Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към сместа като размесваме добре. Оформяме с ръце малки кръгчета, които нареждаме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Печем около 40 минути в предварително загрята до 110 градуса фурна. Поръсваме горещите бисквити с пудра захар.

Апидеа /круши във вино/

Прoдукти: 6 едри круши, 100 г захар, 1 пръчица канела, 6 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите внимателно, като запазваме дръжката. Слагаме ги в малка тенджерка, поръсваме със захар и заливаме с виното. Варим на много тих огън. След 15 мин прибавяме карамфила и канелата. Варим още 20 мин. Разпределяме охладените круши в чиниите за сервиране и заливаме с прецедения сироп от варенето.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да подберем цветята у дома

Във въздуха на нашите жилища и офиси се намира голямо количество микроорганизми и вредни вещества. Дишаме лак, бои, изпарения от мебелите и работещата техника, никотин, пластмаса и др. Разбира се из...

Как се гледа палма в стая

Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, ес...

Снегът пo раменете

В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...

Венецианската мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Начало