Още рецепти » Избрано от турската кухня

 Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз

Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме марулите 10 мин в леко подсолена вода. Измиваме и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме 5 мин ситно нарязания. Прибавяме нарязаните марули и задушаваме още 10 мин. Заливаме зеленчуците с 6 ч.ч. вряла вода, посоляваме и варим 30 мин. Прибавяме ориза и варим още 15 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме размитото с малко вода брашно. При поднасянето подправяме с лимонов сок, поръсваме с черен пипер и наситнени магданоз и копър.

Черкезка супа

Прoдукти: 1 к.ч. жито, 1 к.ч. зрял боб, 1 ч.ч. царевица, 1 глава лук, 200 г сварено пилешко месо, 6 ч.ч. бульон, 4 с.л. краве масло, 1 люта чушка, 4 домата, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта в студена вода боба, житото и царивицата. Сутринта прецеждаме, заливаме отново със студена вода и варим, докато продуктите омекнат /около 1 час/. В отделен съд запържваме ситно нарязания лук и обелените и нарязани домати. Прибавяме и нарязаната люта чушка. Изсипваме запръжката в супата и разреждаме с бульона. Варим 15 мин, прибавяме свареното и накъсано пилешко месо и варим още 15 мин. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Турска салата

Прoдукти: 1 по-голяма бяла маруля, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 малка краставица, 4 домата, 15 черни маслини, 250 г краве сирене /обезсолено/; зa заливката: 3с.л. зехтин, 3 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, магданоз, 3-4 листа мента, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме марулята по-едро. Чушките и лука нарязваме на пръстенчета. Обелената краставица нарязваме на кубчета, а доматите – на филийки. Смесваме зеленчуците и посоляваме. Отгоре разпределяме нарязаното на кубчета сирене. Отделно смесваме ситно нарязаните мента, магданоз и чесън. Прибавяме останалите съставки на заливката, разбъркваме добре и подправяме салатата. Украсяваме с маслините.

Мезе от варени бъбреци с лук

Прoдукти: 4 агнешки бъбрека, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол, 1 ч.ч. оцет за накисване на бъбреците.
Нaчин на приготвяне: Разцепваме бъбреците по дължина, измиваме ги, почистваме ги от ципите и ги киснем в продължение на 20 мин в смес от оцета и 1 ч.ч. студена вода. След това отново ги измиваме и начукваме с дървено чукче. Пускаме ги в студена вода, слагаме водата на огъня да заври и варим около 30 мин. После изваждаме бъбреците, нарязваме ги на филийки и ги нареждаме в плато за сервиране. Поръсваме с черен пипер и покриваме с нарязания на тънки ивички лук. Заливаме с разтопеното масло, което сме разбили с лимоновия сок. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Кнедли от картофи с ядки

Прoдукти: 800 г картофи, 4 с.л. булгур, 1 яйце, 2 глави лук, 1 к.ч. ядки /фъстъци, орехи, бадеми/, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, черен пипер, магданоз, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. Заливаме булгура с вода и го варим 15 мин. Отцеждаме и заедно с картофите го прекарваме през месомелачка. Омесваме сместа заедно с яйцето, ситно нарязан магданоз, стрита чубрица, сол и черен пипер на вкус и оформяме от нея топки. Отделно запържваме в мазнината ситно нарязания лук. Когато стане златист, прибавяме счуканите ядки, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Във всяка от картофените топки правим дупка, която разширяваме толкова, че да можем да сложим поне 1 с.л. от приготвената плънка. След като напълним топките, затваряме отворите с картофено тесто и овалваме кнедлите в брашно. Изпържваме ги в сгорещената мазнина и ги поднасяме топли с подлучено кисело мляко.

Млечен пилаф

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. краве масло, 3 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 2-3 часа ориза в подсолена вода, отцеждаме и измиваме добре. Сипваме го във врящото мляко и го оставяме да ври 20 мин на тих огън, за да поеме цялата течност. Отделно запържваме маслото с червения пипер. Поливаме пилафа със запърженото масло, посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Кебап върху пилаф

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, 1 к.ч. олио, 4 глави лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме го и го нарязваме на кубчета. В съд с част от мазнина тазапържваме най напред, а след това – ситно нарязания лук /докато остане на мазнина/. Прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, червения пипер и 1 к.ч. гореща вода. Посоляваме и задушаваме, докато водата се изпари. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме на топло. В друг съд с останалата мазнина запържваме ориза до златисто. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри на тих огън, докато оризът се свари. Разделяме готовия кебап на четири. В дълбока купичка слагаме месото, отгоре допълваме с ориза и притискаме сместа. Обръщаме кебапа върху чиния така, че месото да остане отгоре. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер и поднасяме.

Леблебия с кайма и кисело мляко

Прoдукти: 400 г едро смяна /кълцана/ кайма, 1 ч.ч. суха леблебия, 2 ч.ч. кисело мляко, 100 г краве масло, 1 ч.ч. счукани ядки /различни/, 1 глава чесън, сух джоджен, черен пипер, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме леблебията за 1 нощ в студена вода. Измиваме я и я заливаме със студена вода. Варим я, докато омекне, след което отцеждаме водата. Счукваме ядките на едро и ги задушаваме с част от мазнината. В отделен съд запържваме каймата. Отделно разбиваме киселото мляко и го подправяме със стрития джоджен, счукания чесън и малко сол. В плато разстиламе сварената леблебия, заливаме с киселото мляко, покриваме с каймата и с ядките. Поливаме ястието с малко горещо масло и поръсваме с черен пипер, канела и малко сол. Поднасяме, като много внимаваме да не разместим пластовете.

Месни топки в кисело мляко

Прoдукти: 400 г кайма /смес/, 500 г арпаджик, половин глава лук, 3 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка канела, черен пипер, сух джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с яйцето, ситно нарязания лук, черен пипер, канела и сол. Оформяме ги на топчета с големината на орех, овалваме топчетата в 1 с.л. от брашното и ги изпържваме в част от олиото. Обелваме арпаджика, измиваме го и го задушаваме в останалото олио. Прибавяме останалото брашно и го запържваме до златисто. Разреждаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Когато сместа заври, сипваме разбитото кисело мляко и прибавяме изпържените топчета. Оставяме ястието да се вари около 15 мин. Накрая посоляваме, подправяме със счукания чесън и поръсваме със стрития сух джоджен.

Чий кюфте /сурово кюфте/

Прoдукти: 500 г прясно телешко месо, 150 г ситен булгур, 4 стръка зелен лук, 2 домата, 1 връзка магданоз, черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме месото от сухожилията, прекарваме няколко пъти през месомелачка с много ситна решетка и месим каймата продължително време, докато получим еднородна месна паста. Прекарваме през месомелачката и изчистения лук. Измиваме булгура, заливаме го с малко вода и го оставяме да кисне 15 мин. След това го отцеждаме от водата и го смесваме с каймата. Прибавяме черен пипер, кимион, много ситно нарязан магданоз и обелените и настъргани домати. Посоляваме и разбъркваме добре каймата. С пръсти оформяме сурови хапки подобни на кюфтета или кебапчета.
Чий кюфтета се приготвят само от много прясна кайма /най-късно 4 часа след заколване на животното/. Сервират се върху листа от маруля и се консумират веднага.

Измирска кавърма

Прoдукти: 600 г телешки шол, 200 г телешки дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 2 люти чушлета, 4 домата, 1 к.л. черен пипер, магданоз, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме в част от мазнината. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и нарязаните на ивички пиперки. Прибавяме нарязаните дроб и гъби и задушаваме 15 мин, докато останат на мазнина. Връщаме месото, прибавяме лютите чушлета и обелените и нарязани домати, наливаме останалото олио и посоляваме. Поръсваме подправките, захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Кайма с гъби на фурна

Прoдукти: 16 средно големи гъби, 400 г кайма, 100 г кашкавал, 1 яйце, половин пакетче краве масло, 1 ч. л. черен пипер, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Измиваме гъбите, обелваме ги и отстраняваме пънчетата. Нареждаме ги в тава с мазнина с отворите нагоре. Размесваме суровата кайма с разбитото яйце и ситно нарязания лук. Подправяме на вкус със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Омесваме и слагаме по малко от сместа във всяка гъба. Слагаме също така по парченце масло и запичаме в гореща фурна. След 20 мин поръсваме гъбите с настъргания кашкавал и допичаме още десетина минути. Поднасяме ястието топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Лахмаджун

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. олио, 25 г мая, сол; зa плънката: 400 г кайма, 2 домата, 2 чушки, 4 яйца, 1 връзка зелен лук, 4 чорбаджийски чушки, 60 г краве масло, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и я оставяме да престои 5 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и солта омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. Разделяме го на 4 топки и от всяка топка разточваме продълговата дебела кора. Завиваме краищата на всяка кора така, че да заприличат на ладийки. Нарязваме лука и чушките много ситно. Обелваме доматите и ги настъргваме. Смесваме суровата кайма с тези продукти, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и омесваме плънка. Разпределяме плънката в питките, поливаме ги с разтопеното масло и печем в умерена фурна. Преди да извадим питките от фурната, счукваме върху всяка от тях по едно яйце и оставяме яйцата леко да се запекат.

Печено къббе

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, лишено от мазнини, 1 к.ч. краве масло, 200 г ситен булгур, 4 глави лук, 1 ч.л. смлян черен пипер, канела, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме прясно заклано месо, измиваме го, подсушаваме и заедно с почистения лук прекарваме няколко пъти през месомелачка, за да се получи ситна кайма. Прибавяме смления черен пипер, сол, канела и кимион. Накисваме булгура за 15 мин, отцеждаме го и го смесваме с каймата. Прекарваме отново сместа през месомелачка, за да получим мека като тесто кайма. Разстиламе така приготвената кайма в намаслена тавичка, заглаждаме с ножа и след това нарязваме на ромбчета. Печем ястието около 20 мин в умерена фурна. Поднасяме го топло с различни гарнитури.

Пилаф на пашата

Прoдукти: 200 г продълговат ориз, 200 г кайма, 2 ч.ч. бульон, 1 филия сух хляб, 60 г краве масло, 1 к.ч. натрошени фастъци, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме ориза за 1 час в топла подсолена вода, след което прецеждаме. Загряваме част от маслото и пържим ориза, докато стане златист. Заливаме с горещ бульон, посоляваме и го слагаме в силна фурна за 30 мин, докато поеме бульона. Омесваме каймата с накиснатия хляб, черен пипер и сол. Оформяме малки кюфтенца, които изпържваме в мазнината. Отделно изпържваме натрошените фъстъци. Когато пилафът стане готов, разстиламе го върху плато. Отгоре нареждаме кюфтенцата. Поръсваме с изпържените фъстъци и подправяме с черен пипер.

Кебап от мариновано овче месо

Прoдукти: 700 г крехко овче месо, 1 връзка зелен лук, 2 лимона, 2 портокала, 75 г сушени зарзали (кайсии), 150 г сушени смокини, 90 мл айран (натурален), 250 г стар лук, 1 скилидка чесън, 2 ч.л. смлян кориандър, 2 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. смляно чили, 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Заливаме кайсиите и смокините с вода и ги оставяме да престоят 1 нощ. Почистваме месото от ципите и го нарязваме на едри парчета. Нарязваме ситно зеления лук, изцеждаме сока от лимоните. Счукваме чесъна и го смесваме със 120 мл лимонов сок, зеления лук, айряна, зехтина и подправките. Слагаме месото в маринатата и разбъркваме. Похлупваме съда и го оставяме за 1 нощ в хладилника. Разрязваме главите лук на четвъртинки. Нарязваме портокалите на парчета. Месото, лука, парчетата портокали и сухите плодове разбъркваме и нанизваме последователно върху метални шишове. Печем ги на скарата (или под грила) 25-30 минути, докато месото се изпече. Поднасяме кебапа горещ.

Пиле “Аблама”

Прoдукти: 1 средно голямо пиле, 300 г арпаджик, 1 пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 4 лимона, кимион, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето в сгорещената мазнина до златисто. Пилето е готово, когато при набождане пуска бистър сок. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме до омекване целите главички лук, после ги изваждаме да се отцедят. В част от мазнината запържваме брашното, разреждаме с 1 ч.ч. бульон и варим, за да получим гъст сос. Накрая прибавяме лимонов сок, кимион, чубрица, и сол на вкус. Разделяме пилето на порции, нареждаме го в плато, нареждаме върху него лукчетата и заливаме със соса. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пилаф с гъби и пилешко месо

Прoдукти: 500 г пилешко месо, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. нарязани пресни печурки, 2 глави лук, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 домата, 1 к.ч. счукани бадеми /или орехи/, суха чубрица, магданоз, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото със студена вода и варим на силен огън, докато омекне. След това го изваждаме, обезкостяваме и нарязваме на дребно. Нарязваме гъбите на ивички. Сгорещяваме в тенджера маслото и запържваме в него ситно нарязания лук. Прибавяме месото и гъбите и продължаваме да пържим още 10 мин. След това слагаме обелените и нарязани домати и задушаваме сместа около 15 мин. После наливаме 3 ч.ч. врящ бульон и прибавяме ориза към врящото ястие. Разбъркваме леко и оставяме да ври на тих огън под капак, докато оризът поеме бульона и продуктите се сварят. Преди да отстраним от огъня, посоляваме и поръсваме с кимион и стрита чубрица. Изсипваме готовия пилаф в плато за сервиране и отгоре поръсваме със счуканите бадеми, които предварително сме запържили в малко мазнина. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пиле с кимион и канела

Прoдукти: 1 средно голямо пиле, 1 ч.ч. ориз, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 ч.л. кимион, 1 щипка канела, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 щипка лютив червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. В сгорещеното масло изпържваме парчетата месо от всички страни до златисто. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, след което го заливаме с 4 ч.ч. гореща вода. Връщаме месото и го варим, докато поомекне. Тогава слагаме ориза, посоляваме и прибавяме лютивия червен пипер, черния пипер и кимиона. Захлупваме и оставяме ястието да ври на тих огън, докато изври водата. Изсипваме готовото ястие в плато и го поръсваме с канела и ситно нарязан магданоз.

Акътма

Прoдукти: 400 г сварено пилешко месо, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От млякото, яйцата, брашното и солта разбиваме гладка еднородна каша, като гъста боза. С черпак сипваме по малко от сместа върху нагорещен и намазан с мазнина сач /или тиган/ и разстиламе сместа по цялата повърхност. Запичаме леко кътмите от двете страни и ги нареждаме една върху друга, за да не засъхнат. След като ги изпечем, навиваме ги на руло и ги нарязваме на кръгчета, които нареждаме плътно едно до друго в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе свареното и накъсано пилешко месо и заливаме с 1 ч.ч. бульон. Поръсваме с настъргания кашкавал и с черен пипер и печем в умерена фурна, докато ястието хване розова коричка.

Кюфтета тербелии

Прoдукти: 600 г пилешко филе, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. брашно, 100 г маргарин, 1 яйце, суха чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме ориза във вряла вода и го отцеждаме. Смиламе пилешкото месо и го смесваме с ориза. Прибавяме яйцето, подправяме с чубрица и сол, омесваме и оформяме кюфтета. Варим кюфтетата 30 мин в подсолена вода. Отделно запържваме брашното в сгорещения маргарин и разреждаме със студеното мляко. Възвираме, пускаме кюфтетата в соса и готвим още десетина минути. Накрая подправяме със сол и черен пипер на вкус.

Пилешки флейки с чесън

Прoдукти: 800 г пилешко месо от гърдите, 1 глава чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. краве масло, суха чубрица, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържоли, които начукваме с дървено чукче. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме да престоят 2 часа и след това ги изпичаме на гореща скара. Поливаме изпечените флейки с горещо краве масло. Отделно смесваме киселото мляко с майонезата и счукания с малко сол чесън. Заливаме всяка от флейките с така приготвения сос. Поднасяме ги поръсени със стрита чубрица.

Рибни филета с таханов сос

Прoдукти: 800 г филе от риба, 1 ч.ч. олио, 4 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 4 с.л. брашно, черен пипер, магданоз, сол; зa соса: 4 глави лук, 1 к.ч. счукани ядки /орехи и фъстъци/, сок от два лимона, 4 с.л. краве масло, 4 с.л. таханова паста /или 1 ч.ч. майонеза/, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата, поръсваме с черен пипер и я овалваме в брашно. Изпържваме филетата в част от мазнината и ги нареждаме в плато. В друг съд с мазнина запържваме леко част от лука, нарязан на ситно. Прибавяме ориза и пържим, докато стане златист. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри, докато се свари ориза. Отделно в сгорещеното масло запържваме останалия лук, нарязан на филийки, прибавяме ядките и запържваме още 2-3 мин. Добавяме размитата в 5 с.л. вода, таханова паста, лимонов сок, черен пипер. В плато разстиламе сварения ориз, върху него нареждаме опържените рибни филета, а най-отгоре слагаме соса с таханова паста и ядките.

Пълнен шаран по турски

Прoдукти: 1 шаран (около 2 кг), 1 ч.ч. олио, 3-4 глави лук, 2 домата, 2 лимона, 150 г гъби, 1 к.ч. ситно нарязани орехови ядки, 1 връзка магданоз, естрагон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, като оставяме на корема малък отвор. Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме нарязаните на филийки гъби и също ги задушаваме. След това поръсваме орехите и наситнения магданоз, подправяме с черен пипер и сол на вкус и сипваме обелените и настъргани домати. Задушаваме още 3-4 минути и добавяме естрагона и единия лимон, нарязан с кората. Разбъркваме и пълним шарана с тази смес. Зашиваме отвора, слагаме шарана в намаслена тава, заливаме го с останалата мазнина и нареждаме върху него кръгчета от втория лимон. Печем 50 мин в умерено загрята фурна.

Миди с домати на фурна

Прoдукти: 2 кг миди с черупките, 1 морков, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 6 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. препечено брашно, 1 дафинов лист, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим мидите, докато се разтворят черупките. Изваждаме ядките и ги измиваме. Загряваме олиото и задушаваме 15 мин ситно нарязания морков и едро нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати, заливаме с 1 ч.ч. вряща подолена вода, слагаме дафиновия лист и варим още 30 мин на умерено тих огън. После слагаме мидите и счукания с малко сол чесън. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Печем в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната сгъстяваме с препеченото брашно, размито с 3 с.л. студена вода. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър.

Печени манти с пилешки дробчета

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. олио, 25 г мая, сол; зa плънката: 200 г пилешки дробчета, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 яйце, половин пакетче краве масло, 2 ч.ч. пилешки бульон, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и я оставяме да престои 5 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и солта омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. Сваряваме дробчетата в подсолена вода, изваждаме и ги нарязваме. Запържваме ги в част от маслото и прибавяме ситно нарязания лук. Задушаваме около 5 мин и прибавяме ориза. Пържим сместа около 10 мин, заливаме я с горещия бульон и варим на тих огън, докато оризът се свари. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. Разточваме втасалото тесто на кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме квадратчета със страна 6 см. Слагаме в средата на всяко квадратче по малко плънка и загъваме краищата така, че да покрият плънката, и ги прищипваме като бохчичка. Нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Когато краищата се зачервят, поливаме с бульона и печем още 15 мин, докато се изпари бульона. Поднасяме мантите топли.

Бюрек със спанак

Прoдукти: 4 готови кори за баница, 1 кг спанак, 100 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме спанака. Попарваме го с кипяща вода, след което го отцеждаме и го нарязваме на ситно. Когато изстине го смесваме с натрошеното сирене, яйцата, прясното мляко, 1 с.л. олио и малко черен пипер. Посоляваме плънката и я разбъркваме много добре. След това поръсваме готовите кори с олио и разстиламе върху всяка от тях по четвъртинка от плънката. Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с мазнина и печем бюрека около 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

Фатаери /пици/ с кренвирши и кашкавал

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. нарязани кренвирши, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настърган джинджифил, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. Прибавяме останалите продукти и омесваме твърдо тесто, което оставяме на топло да втасва. После го разделяме на 4 топки, които разточваме на кръгчета с диаметър 15-16 см. По краищата правим ръбче, така че да заприличат на тавичка. Объркваме нарязаните кренвирши с настъргания кашкавал, подправяме с магданоз, черен пипер и джинджифил и разпределяме сместа върху пиците. Отгоре поръсваме с разтопеното масло и настърганите домати. Печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Свихи със спанак и сирене

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, сол; зa плънката: 500 г спанак, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и малко сол омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го на топло да втасва. Разточваме втасалото тесто и го разрязваме на квадратчета със страна 4-5 см. Нарязваме спанака на ситно, попарваме го в гореща вода и го отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и леко запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме спанака и задушаваме 5-6 мин. Посоляваме и прибавяме натрошеното сирене, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Слагаме от плънката в средата на всяко квадратче. Сгъваме краищата им към средата и ги притискаме един в друг, така че да получим бохчичка. Нареждаме свихите в намаслена тавичка и печем, докато порозовеят.

Султанска грис халва

Прoдукти: 250 г грис, 1 пакетче краве масло, 250 г смес от орехи и фъстъци, 100 г захар; зa сиропа: 500 г захар, 500 г прясно мляко, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: При непрекъснато бъркане пържим гриса в разтопеното масло до златисто оцветяване. Приготвяме сироп от млякото, захарта и ванилията и на тънка струйка го сипваме при гриса. Варим на тих огън 15 мин, изсипваме сместа в голяма купа и я оставяме да изстине. Разтопяваме захарта в сух съд и карамелизираме в нея ядките. Поръсваме халвата с карамелизираните ядки.

Кадаиф със сметана

Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.

Сиропиран сладкиш “Коремче на ханъма”

Прoдукти: 75 г краве масло, 350 г брашно, 6 яйца, 1 ч.л. захар, 1 л олио, 3 ч.ч. вода; зa сиропа: 1 кг захар, 500 мл вода, лимонена киселина, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Наливаме водата в дълбок съд и когато заври, пускаме маслото и малко сол. Бавно сипваме брашното като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица, докато се образува топка и сместа започне да се отделя от стените на съда. Бъркаме тестото така около 15 мин, след което го изваждаме и го слагаме в тава. Прибавяме едно по едно яйцата, като бъркаме горещото тесто така, че да поеме яйцата. В отделна тенджера или фритюрник загряваме олиото. С намаслени ръце откъсваме малки топчета от тестото, в средата на които правим малка дупка. Пускаме ги в горещото олио и ги пържим, докато порозовеят от всички страни. Нареждаме готовите сладки в подходящ съд. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата и слагаме в него по-малко лимонена киселина и ванилия. Заливаме сладките с приготвения захарен сироп, като спазваме правилото, че с горещ сироп се заливат студени сладки и обратно – горещи сладки се заливат със студен сироп.

Сиропиран сладкиш с кисело мляко

Прoдукти: 200 г изцедено кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 400 г брашно, 7 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия; зa сиропа: 700 мл вода, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонов сок, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през марля и заедно със захарта го разбиваме на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата. Добавяме брашното и ванилията, разбъркваме сместа много добре и я сипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем сладкиша 30 мин в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша от фурната, го поръсваме с малко гореща вода и го завиваме с кърпа, за да омекне. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп охладения сладкиш. След това го нарязваме на ромбчета и по желание поръсваме с кокосово брашно или смлени ядки.

Турска торта

Прoдукти: 200 г захар, 100 г бадеми, 6 яйца, 1 лимон, 100 г брашно, 50 г стафиди; зa крема: 100 г захар, 6 яйца, 1 с.л. захар, 3 ч.л. желатин, 250 мл бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Бъркаме жълтъците със захарта около 15 минути. Прибавяме брашното, настърганата кора на лимона, изцедения лимонов сок. После прибавяме бадемите и стафидите, както и разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко с дървена лъжица, за да стане сместа хомогенна. Избираме две еднакви тортени форми, намазняваме ги и печем блатовете в предварително загрята умерена фурна. Оставяме блатовете да изстинат като през това време правим крема: Стопяваме желатина в малко вода и бием с миксер жълтъците, захарта, виното. Прибавяме желатина, слагаме на котлона и сгъстяваме с непрекъснато бъркане. Оставяме крема да поизстине и прибавяме в него лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци. Разрязваме единия блат напречно на две. Мажем двете половинки с крем и ги слепваме. Отгоре слагаме и втория блат. На равномерен пласт намазваме останалия крем. Отстрани облепваме тортата с малки бисквитки, които сме намазали с мармалад или сметана и сме поръсили с бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Поясът на Нептун лекува ревматизъм

Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...

Практични рецепти със сух хляб

Баница със сух хляб Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода. Нaчин на приготвяне:...

Кехлибарът лекува

От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...

Направете си алпинеум в градината

Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...

Начало