Още рецепти » Предястия с шунка

 Предястия с шунка

Мус от шунка

Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в 20-25 г от маслото и разреждаме с прясното мляко. Прекарваме шунката през месомелачка и я смесваме с приготвения сос. Прибавяме сметаната, останалото масло, разбито на крем, коняка, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус и разбъркваме.

Пастет от телешко месо и шунка

Прoдукти: 400 г телешко месо, 150 г шунка, 2 с.л. брашно, 1-2 стръка зелен лук, 40 г маргарин, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме месото и го задушаваме на умерен огън, докато омекне напълно. Изчакваме да изстине и заедно с шунката го прекарваме през месомелачка. Сипваме брашното в соса от задушаването и при постоянно бъркане варим, докато се сгъсти. Щом сосът изстине, прибавяме каймата, маргарина и ситно нарязания лук. Опитваме на сол и разбъркваме.

Хайвер от шунка

Прoдукти: 300 г шунка, 1 твърдо сварено яйце, 80 г маргарин, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме шунката през месомелачка и я смесваме с маргарина. Прибавяме ситно нарязаното яйце, посоляваме и разбъркваме. Накрая поръсваме 1 с.л. ситно нарязан магданоз и отново разбъркваме.

Коктейл от гъби

Прoдукти: 600 г стерилизирани гъби, 100 г шунка, 100 г зелена салата, 300 г сметана, 1 лимон, 60 г кетчуп, 2 г черен пипер, 2 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Объркваме сметаната и кетчупа в купа. Прибавяме нарязаните на ивички гъби, нарязаната на кубчета шунка, солта и черния пипер. Разбъркваме сместа и я разпределяме в чаши за шампанско. Отгоре шприцоваме сметана и гарнираме с резенчета гъби и лимон.

Чешки коктейл

Прoдукти: 150 г шунка, 100 г кисели краставички, 1 твърдо сварено яйце, половин ябълка, половин прясна или стерилизирана капия, 80 г майонеза, 1-2 с.л. кетчуп, 3 с.л. разбита сметана, лимонов сок, лют червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката, краставичките, яйцето, капията и ябълката на дребни кубченца. Разреждаме майонезата с лимонов сок и кетчуп, прибавяме сол, червен пипер и накрая сметаната. Заливаме приготвените продукти с получената смес, разбъркваме леко и подреждаме в 4 високи чаши. Охлаждаме коктейла около 15 минути и преди поднасяне украсяваме със стръкчета магданоз.

Охлювчета от шунка

Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пухкава пяна заедно със ситно нарязания магданоз. Прибавяме ситно настъргания хрян, посоляваме на вкус и разбъркваме. Разпределяме сместа върху резените шунка и я разстиламе на равномерен пласт. Увиваме шунката на рула, които нарязваме на парченца с дължина 1-2 см. Забождаме охлювчетата с клечки за зъби и ги подреждаме в широка чиния за сервиране.

Пълнен кашкавал

Прoдукти: 500 г по-мек кашкавал, 2-3 с.л. краве масло, 1 глава лук, 4-5 изпечени червени чушки, 150 г гъби, 250 г шунка, 100 г бекон, магданоз, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките и лука на ситно. Бекона и шунката нарязваме на малки кубчета. Нарязваме шапчиците на гъбите, на филийки. Сгорещяваме мазнината и задушаваме в нея последователно лука, чушките, гъбите, шунката и бекона. Подправяме със сол, черен пипер и магданоз. Разбъркваме. Оформяме кашкавала на правоъгълно парче, топваме го в гореща вода и щом омекне, го разточваме на тънка кора. Слагаме го върху домакинско фолио, разпределяме отгоре плънката и навиваме на стегнато руло. Завързваме с конец и наръсваме със смес от черен и червен пипер. По желание в тази смес може да сложим и счукан ким. Увиваме във фолиото и слагаме в хладилник да се стегне. При сервиране нарязваме рулото на тънки филийки.

Рулади от шунка

Прoдукти: 8 тънки филийки шунка, 1 1/2 к.ч. сметана, 3-4 с.л. настърган хрян, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме охладената сметана на гъст крем, посоляваме и размесваме с настъргания хрян. Намазваме филийките шунка с така приготвената смес и ги навиваме на рулца. Слагаме в хладилника за 15-20 мин и поднасяме веднага.

Руладини от шунка

Прoдукти: 250 г шунка, 250 г сирене, 3 с.л. прясно мляко, 2 с.л. настърган хрян, 2 стръка пресен лук, черен и червен пипер, листа от зелена салата, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето на ситно и го смесваме с млякото, настъргания хрян и ситно нарязания лук. Подправяме с черен и червен пипер на вкус и, ако е необходимо, добавяме малко сол. Нарязваме шунката на тънки филийки, които намазваме с дебел пласт от приготвената смес и увиваме стегнато на руладини. Оставяме руладините в хладилник, за да се стегнат добре, и след това ги поднасяме върху листа от зелена салата.

Рулца от шунка с раци

Прoдукти: 200 г шунка, 150 г рачешко месо от консерва, 1 червена чушка, резен ананас, 3 с.л. майонеза, 1 с.л. кисело мляко, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рачешкото месо, ананаса и чушката на дребно. Смесваме ги и подправяме с майонезата, разбъркана с киселото мляко, поръсваме с черен пипер. Нарязваме шунката на листове и във всеки слагаме по малко от майонезената смес и завиваме на рулца, които защипваме с клечки за зъби.

Рулца от шунка със сирене “Камамбер”

Прoдукти: 4 тънки филийки шунка, 250 г сирене “Камамбер”, 1 щипка стрит розмарин, 35 г спанак, 2-3 стръка магданоз, 2 щипки бял пипер, 1 щипка стрит босилек.
Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака във вряща вода, отцеждаме и го претриваме на пюре. С пасатор обработваме подправките, спаначеното пюре и ситно нарязаното сирене, докато получим гладка каша. Намазваме с тази каша филийките от шунка и ги навиваме на рулца. Завързваме рулцата на няколко места и ги оставяме да престоят няколко часа в хладилник. Непосредствено преди сервиране с помощта на остър нож ги нарязваме на филийки.

Смокини с шунка

Прoдукти: 30 г краве масло, 3-4 с.л. акациев мед,1 с.л. оцет от бяло вино, 2 с.л. вино мускат, 12-14 добре узрели смокини (може и сушени), 12-14 парчета шунка.
Нaчин на приготвяне: Затопляме фурната на 180 градуса. Разтопяваме маслото в тавичка на среден огън и прибавяме меда, оцета и виното. Оставяме да заври около минута и отстраняваме от огъня. Разрязваме смокините на четири и редим в тавичка. Върху тях изсипваме медната смес. Слагаме за 5 минути във фурната. Изваждаме и охлаждаме на стайна температура. Всяко парче смокиня увиваме в парче шунка.

Пълнени франзели

Прoдукти: 2 франзели, 150 г шунка, 250 г масло, 150 г варен език, 150 г кисели краставички, 3-4 твърдо сварени яйца, 1 ч.л. горчица, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Посоляваме. Разрязваме напречно франзелите, издълбаваме ги и ги намазваме отвътре с масло. Наситняваме езика и шунката, а краставичките и яйцата нарязваме на малки кубчета. Смесваме всички продукти с остатъка от маслото, слагаме горчицата и подправяме със сол и черен пипер. Пълним с тази смес франзелите, завиваме ги в тензух и ги прибираме в хладилника за 1-2 часа.

Пълнени краставички

Прoдукти: 1 буркан стерилизирани краставички, 5 твърдо сварени яйца, 100 г шунка, 2 сварени моркова, 2 сварени картофа, 1 к.ч. кисело мляко, 1 глава лук, 10 маслини, копър, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме краставичките по дължина, почти до края, като семенната част издълбаваме с лъжичка. Отделно претриваме с вилица 4 жълтъка и ги смесваме с киселото мляко. Към тях прибавяме дребно нарязаните моркови и картофи, белтъците, наситнените копър и лук, черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. С тази смес пълним краставичките. Поднасяме ги гарнирани с фунийки от шунката, част от останалото яйце, маслини и копър.

Тестено предястие с шунка

Прoдукти: 150 г брашно, 1 с.л. олио, 1 с.л. галета, 1 с.л. лимонов сок, 3 яйца, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.ч. вода, 200 г шунка, 100 г кашкавал, 100 г краве масло, 1 стрък праз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода, разбъркваме я със захарта и малко брашно и я оставяме да втаса. От останалото брашно, олиото, 1 ч.л. сол, лимоновия сок, втасалата мая, половин яйце и водата омесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото на кора и я слагаме в тавичка, като намазваме кората отгоре и отдолу с половината разтопено масло. Леко я запичаме и я оставяме да изстине. Нарязваме на ситно праза и го задушаваме в останалото масло. Поръсваме изстиналата кора с галета и разстиламе върху нея смес от задушения праз, ситно нарязаната шунка, останалите яйца, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Запичаме отново във фурната. Нарязваме готовото предястие на квадрати или триъгълници.

Пълнени ябълки с шунка

Прoдукти: 4 големи ябълки, 1 по-малка глава червено цвекло, 1 глава лук, 2 стерилизирани краставички, 100 г шунка, 150 г майонеза, 3 с.л. водка, 1 с.л. горчица, 1 с.л. лимонов сок, 8 листа зелена салата, 100 г бита сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги разрязваме на половинки. Отстраняваме семките и ги издълбаваме, като издълбаната вътрешност нарязваме на кубчета. Сваряваме цвеклото, изчакваме да изстине в отварата, обелваме го и го нарязваме на кубчета. Шунката и краставичките също нарязваме на кубчета. Смесваме всички нарязани продукти, прибавяме водката, горчицата и лимоновия сок, подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Напълваме ябълките с така приготвената смес и ги подреждаме върху листата от салата. Украсяваме с бита сметана и стръкчета магданоз.

Пълнено червено цвекло

Прoдукти: 4 глави червено цвекло, 200 г шунка, 4 с.л. майонеза, 4 твърдо сварени яйца, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме цвеклото и го обелваме. Подрязваме го отдолу, за да стои хоризонтално, а отгоре издълбаваме вътрешността му и го посоляваме. Смесваме издълбаната вътрешност със ситно нарязаната шунка и 1 с.л. майонеза. Подправяме с черен пипер и сол и пълним цвеклото с тази смес. След това заливаме с останалата майонеза, разредена с лимоновия сок и малко вода. Гарнираме наоколо с нарязаните на кръгчета яйца.

Пълнени яйца с мус от шунка

Прoдукти: 6 твърдо сварени яйца, 100 г шунка, 100 г гъст сос Бешамел, 4 с.л. коняк, 400 г руска салата, 2 сварени моркова, 5-6 маслини, 1 изпечена чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйцата и ги нарязваме по дължина на половинки, изваждаме жълтъците и ги размачкваме. Смиламе шунката с месомелачка. Прибавяме бешамеловия сос, коняка, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и прибавяме пасираните жълтъци. С приготвената смес пълним белтъците. Нареждаме яйцата в чинийки върху канапе от руска салата и украсяваме с клонки от магданоза, изчистените от костилките маслини, нарязаната на ивички чушка и нарязаните на кръгчета моркови.

Яйца, пълнени с шунка

Прoдукти: 5 твърдо сварени яйца, 100 г масло, 60 г сметана, 150 г шунка, черен пипер, маслини.
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйцата и ги нарязваме по дължина. Разтриваме жълтъците и ги размесваме с размекнатото масло, ситно нарязаната шунка, разбитата сметана и черния пипер. Напълваме половинките белтъци и ги украсяваме с маслини.

Изискано предястие

Прoдукти: 600 г шунка, нарязана на филийки с дебелина 1.5 см, 50 г масло, 1 к.ч. кленов сироп, 60 г дижонска горчица, 200 г захар, 70 г горчица на прах, 25 г нишесте, 6 яйца, 250 мл ябълков оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Затопляме грила. Нареждаме шунката на скарата и отгоре я намазваме с кленовия сироп и разтопеното масло /вместо кленов сироп може да използвате течен карамел /. Печем 5 мин обръщаме парчетата, намазваме ги с мчасло, дижонска горчица и кленов сироп и печем още 3 мин. В купа смесваме захарта, горчицата на прах и нишестето. В друга купа разбиваме добре с миксер яйцата. Объркваме двете смеси , прибавяме оцета и изсипваме сместа в тенджерка с двойно дъно или правим водна баня. Варим соса 10 мин., като бъркаме непрекъснато. Слагаме шунката върху кухненска дъска, разрязваме всяко парче на четири, подреждаме в плато, заливаме със соса и сервираме това предястие горещо.

Пъстро предястие

Прoдукти: 4 домата, 4 малки краставици, 2 твърдо сварени яйца, 300 г шунка, 30-40 г краве масло, 1 к.ч. сварен ориз, 1 топло пушена риба, 1 майонеза, листа от зелена салата, лимонов сок, черен пипер, няколко листенца целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачетата на доматите и ги издълбаваме. Пасираме рибата и я смесваме с по-голямата част от майонезата. С половината от тази смес напълваме доматите и ги захлупваме с капачетата. Обелваме краставиците и ги издълбаваме. Прибавяме към останалата смес от риба и майонеза ориза, разбъркваме и пълним краставиците с новополучената смес. Обелваме яйцата и ги разрязваме на половинки. Изваждаме жълтъците, натрошаваме ги и ги смесваме с разбитото на пяна масло, черен пипер и сол. С тази смес пълним белтъците. Нарязваме шунката на 5 филийки, като едната я нарязваме ситно. Нарязваме на ситно целината, смесваме я с останалата майонеза, ситно нарязаната шунка и лимонов сок. Разстиламе сместа върху филийките шунка, които навиваме на рулца. Нареждаме всичко в елипсовидна чиния върху листа от зелена салата и поднасяме.

Филийки от шунка

Прoдукти: 4 тънки филийки шунка, 20 г краве масло, 3-4 с.л. чернодробен пастет, 1 кисела краставичка, маслини, зелени листа от лук.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна, прибавяме пастета и ситно нарязаната краставичка и разбъркваме добре. Правим фунийки от шунката и ги пълним с приготвената смес. Подреждаме филийките в подходяща чиния и украсяваме с ивички от маслините и зеления лук.

Шунка със сметана

Прoдукти: 200 г сметана, 100 г отцедено кисело мляко, 200 г шунка, 2 кисели ябълки, 2 с.л. кетчуп, лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме шунката на ситно и я смесваме с ябълките. Разпределяме сместа на дъното на 4 широки стъклени чаши. Отделно смесваме киселото мляко, сметаната, кетчуп, лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме сместа и с нея заливаме шунката и ябълките.

Желирана шунка

Прoдукти: 300 г шунка, 250 мл червено вино, 2 твърдо сварени яйца, 25 г желатин, 2 моркова, 2 червени мариновани пиперки, 2 кисели краставички, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме желатина в 250 мл студена вода. Прибавяме виното, черен пипер и сол на вкус. При непрекъснато бъркане загряваме течността, докато заври. Отстраняваме от огъня и оставяме желето да се охлади. Нарязваме шунката на малки кубчета. Сваряваме морковите в подсолена вода и ги нарязваме на тънки кръгчета. По същия начин нарязваме краставичките и пиперките. Изплакваме с вода кръгла къдрава форма за кекс и наливаме в нея малко от полутечното желе. Изчакваме десетина минути желето да стегне и нареждаме отгоре различни формички от яйцата, краставичките, морковите и пиперките. Заливаме с желето още един пласт с дебелина около 2 см. Нареждаме отгоре половината от шунката, а върху шунката – останалите зеленчуци. Покриваме с останалата шунка, заливаме с останалото желе и оставяме формата да престои 1 нощ на хладно. На следващия ден потапяме формата за кратко във вряща вода и объщаме желето в широка чиния за сервиране.

Мозайка от шунка

Прoдукти: 600-700 г шунка, 2-3 моркова, 200 г зелен фасул, 500 г желе /аспик/, 25 г желатин, 50 г стелиризирани гъби, 1-2 белтъка от твърдо сварени яйца, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Използваме остатъци от шунка, които нарязваме на малки кубчета. Прибавяме зеления фасул, нарязан на малки парченца, и морковите, нарязани на кубчета. Покриваме дъното на форма за ордьоври с част от полузамразеното желе. Когато желето се втвърди, разстиламе върху него нарязаните на кубчета стерилизирани гъби , част от морковите и зеления фасул и ситно нарязаните белтъци. Посоляваме леко и заливаме с останалото желе. Смесваме останалите с шунката, разстиламе ги върху желето, заливаме ги с разтворения във вода желатин и иставяме да желират. След това обръщаме формата в кръгла чиния. Украсяваме с клончета от магданоз.

Пикантна торта за мезе

Прoдукти: 200 г брашно, 150 г краве масло, 2 яйца, 1 бакпулвер, 1 с.л. прясно смлени корени за супа, черен и червен пипер, сол; зa плънката: 3 яйца, 3 с.л. кетчуп, 250 г ситно нарязана шунка, 1 ч.ч. изцедено кисело мляко, 2 с.л. нишесте, 1 глава лук, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме гладко тесто от маслото, брашното, яйцата, смлените корени за супа, бакпулвера, сол, черен и червен пипер. Оставяме го да престои около 30 мин и след това го разстиламе на дъното на намаслена форма за торта, като околовръст оставяме ръбче с височина 2 см. Отделно приготвяме плънка от разбитите яйца, кетчупа, ситно нарязаната шунка, лука, настърган на ренде, изцеденото кисело мляко, нишестето, ким и сол на вкус. Разстиламе плънката върху тестото и печем тортата в предварително загрята умерена фурна, като през първите 5-6 мин я покриваме с хартия.

Солена торта с варено месо

Прoдукти: 25 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладко прясно мляко, 550 г брашно, 1 пакетче разтопено краве масло, 4 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 150 г шунка, 100 г краве масло, 200 г варено свинско месо, 200 мл бульон от вареното месо, 30 мл олио, 2 глави лук, черен пипер; зa гарниране: 16 тънко изрязани филийки шунка, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 кисели краставички, 1-2 с.л. галета, 700 г извара.
Нaчин на приготвяне: Размиваме в млякото с малко брашно и я оставяме да втаса. Омесваме тесто от брашното, втасалата мая, маслото, яйцата и солта. Оставяме го да втаса в намаслена форма за торта. После изпичаме блат в умерено загрята фурна и го оставяме да изстине. През това време шунката на дребни парченца и я размесваме с разбитото масло. Отделно нарязваме лука наситно и го изпържваме в олиото заедно с нарязаното на парченца месо. Разрязваме изстиналия блат хоризонтално на 3 пласта. Между първия и втория пласт разстиламе шунката, а между втория и третия – изпърженото месо. Заливаме тортата с бульона, който сме подправили с черен пипер. Оставяме я на хладно да стегне. После я намазваме с отварата, а отстрани покриваме с галетата. Украсяваме тортата в средата с резенчета от яйцето, наредени като цветче. Около тях нареждаме кръгчета от киселите краставички, а по края слагаме навитите на рулца филийки от шунката.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Басейните в къщата и двора

С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...

Живите зелени фасади

Трудно е да си представим градина без катерливи растения. Те нямат равни, когато трябва да се придаде на пространството особена екзотика и романтика, да се направят уютни зелени ниши или да се разнооб...

Кафето – красиво, но капризно растение

Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...

Какво да сготвим с охлюви

Габровска яхния от охлюви Прoдукти: 1,5 кг охлюви, 3 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 магданозени корена, 1 стрък чубрица, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 с.л. доматено п...

Начало