Още рецепти » Вкусотии с кестени

 Вкусотии с кестени

Супа от кестени

Прoдукти: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените от кората и ги пускаме в кипяща вода за 5-6 мин. След това обелваме кафявата кожица и заедно с нарязаната целина ги варим 30-40 мин в 2-3 ч.ч. подсолена вода в захлупен съд. Пасираме кестените и целината и ги връщаме в бульона. Отделно приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с птичия бульон, кипваме на огъня и я прибавяме към супата. Посоляваме на вкус и застройваме с жълтъците, които сме разбили заедно със сметаната.

Салата от кестени и тиква

Прoдукти: 400 г кестени, 300 г почистена и обелена бяла тиква, 100 светли стафиди, 1 средна глава целина, 2 големи моркова, 2 с. л. зехтин (олио), 6 с. л. сметана, лимонов сок, 1 с. л. горчица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелените кестени сваряваме до омекване, като внимаваме да не се разварят. Почистваме зеленчуците и тиквата, нарязваме ги на парчета и също ги сваряваме. Охлаждаме сварените продукти и ги смесваме със стафидите. Заливаме със сос, приготвен от зехтина, сметаната, горчицата, лимонов сок, черен пипер и сол.

Кюфтета с кестени

Прoдукти: 750 г телешка кайма, 50 г сланина, 1 ч. ч. бяло вино, 30 кестена, 24 дребни лукчета, 1 с. л. доматено пюре, 1 връзка магданоз, 2 бучки захар, 2 дафинови листа, 3-4 карамфилчета, 30 г краве масло, смлян черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Каймата се измесва със солта, черния пипер и ситно нарязан магданоз. Разделя се на топки, по-малки от яйце, които се овалват в брашно. Сланината, нарязана на ситно, се запържва на слаб котлон в малко масло. В получената мазнина се пържат кюфтенцата от всички страни, поръсват се с 1 с. л. брашно и когато и то се зачерви, се сипва толкова топла вода или бульон, колкото да ги покрие. Щом сосът клокне, се слага виното. Кестените се попарват с вряла вода, в която престояват 10-15 мин, обелват се и се добавят към ястието заедно със захарта, доматеното пюре, карамфилчетата, дафиновите листа и половин връзка магданоз, завързана с конец. Вари се около 1 час на слаб огън, магданозът се изважда. Ястието се поднася в голяма чиния с гарнитура от варен ориз, попарен с масло.

Овнешко с кестени

Прoдукти: 700 г овнешко месо, 500 г кестени, 80 г краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 равна ч.л. захар, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, почистваме го от ципи и сухожилия, измиваме го на течаща вода, отцеждаме го и го нарязваме на парченца. Слагаме парчетата в тенджера, заливаме с 2 1/2 ч.ч топла вода и варим на слаб огън, докато месото поомекне. След това го изваждаме от бульона и го задушаваме в сгорещеното масло заедно със ситно нарязания лук и доматеното пюре. След 3-4 мин разреждаме с част от бульона, в който сме варили месото, посоляваме, прибавяме захарта, дафиновия лист и опечените и обелени кестени. Захлупваме и варим, докато ястието остане на мазнина. Сервираме го топло, поръсено с черен пипер.

Телешко с кестени

Прoдукти: 1,5 кг телешко филе, 500 г кестени, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 с.л. брашно, 2 глави лук, 5 моркова, 300 г картофи, 200 г броколи, 1 парче целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото в тенджера, връзваме месото с дебел конец и го запържваме от всички страни. Заливаме с малко вино, прибавяме целината, морковите, ненарязания лук, сол, черен пипер и вода и варим около 2 часа на умерен огън. Около 30 мин преди да отстраним от огъня прибавяме изчистените кестени, броколи и картофи. Нареждаме на филии свареното месо и го нареждаме в чиния за сервиране, а около него нареждаме зеленчуците и кестените. Пасираме соса в тенджерата, прибавяме виното и малко брашно и когато се посгъсти, го отстраняваме от огъня и заливаме с него ястието.

Пиле в сос от кестени

Прoдукти: 1 пиле, 500 г кестени, 2 с.л. олио, 2 глави лук, 1 с.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 300 мл бульон /или вода/, 1 бучка захар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Натриваме го със сол и черен пипер и го изпичаме в предварително загрята фурна. Щом се позачерви, го изваждаме от фурната и го нарязваме на порции. Наливаме олиото в широка тенджера и разстиламе лука, нарязан на полукръгове. Нареждаме отгоре пилешките порции и задушаваме на умерен огън, като наливаме по малко от бульона. Отделно разрязваме леко кестените и ги сваряваме. После ги обелваме, пасираме и смесваме с картофеното брашно, виното и захарта. Бъркаме на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Ако е необходимо, наливаме малко бульон. Сипваме готовия сос при пилето и държим ястието на огъня още десетина минути.

Гъска, пълнена с дроб и кестени

Прoдукти: 1 млада гъска (около 3 кг), 400 г кестени, 2 кръгли хлебчета, 1 к.ч. прясно мляко, 200 г гъши дроб, 3 яйца, 3-4 с.л. свинска мас, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натопяваме хлебчетата в млякото, след което ги отцеждаме и ги прекарваме през месомелачка заедно с гъшия дроб. Прибавяме ситно нарязаните кестени. Запържваме сместа в 1 с.л. сгорещена свинска мас. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите яйца, подправяме с черен пипер и сол и хубаво разбъркваме. Пълним с тази смес почистената и измита гъска. Зашиваме отвора и намазваме птицата с мас. Посоляваме я и я слагаме в дълбок съд за печене. Наливаме 1 пръст топла вода, прибавяме 1 с.л. мас, захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна. Обръщаме гъската от другата страна и печем още 30 мин. След това отстраняваме капака и печем още 2 часа при температура 230°С. По време на печенето постоянно обливаме гъската със соса.

Пилешки кекс

Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 с. л. ориз, 2 с. л. счукани орехи, 10 сварени кестена, ситно натрошени, 1 к. ч. бульон от варенето на пилето, 1 с. л. доматено пюре, няколко ситно нарязани листа от целина, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето и го обезкостяваме. Смиламе месото или го нарязваме на много ситно. Разбъркваме го със ситно нарязания лук, измития ориз, орехите и кестените. Всичко това разбиваме с 1 ч. ч. бульон от варенето на пилето, към който сме добавили доматено пюре, черен пипер и ситно нарязаните листа целина. Посоляваме и изсипваме сместа във форма за кекс, която сме застлали с намазнена хартия за печене или алуминиево фолио. Печем 30 минути в умерена сгорещена фурна. Десет минути след като извадим от фурната, го обръщаме върху дъска или плато. Поднасяме кекса цял или нарязан на филии заедно подходящ сос. Можем да го поднесем и студен като мезе към вино.

Пълнена пуйка с кестени

Прoдукти: 1 пуйка, 150 г сланина, сол; зa плънката: 500 г кестени, 50 г сланина, 1 к.ч. галета, 1 яйце, 30 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, лимонена кора, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Правим разрез в кестените и ги варим 10-15 мин в кипяща вода. Изваждаме ги на части и ги обелваме. Връщаме ги в бульона и варим до омекване. Прекарваме сварените кестени през месомелачка и ги смесваме с галетата, ситно нарязаната сланина, настъргана лимонова кора, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Посоляваме почистената пуйка отвътре и отвън и я пълним с приготвената смес. Плънката трябва да заеме 3/4 от обема на кухината. Покриваме гърдите на пуйката с тънки резенчета сланина, увиваме я в алуминиево фолио и печем 2-3 часа в слаба фурна. Половин час преди да извадим пуйката от фурната отстраняваме фолиото.

Пълнена пуйка с кестени и сметана

Прoдукти: 1 пуйка, черен пипер, сол; зa плънката: 500-600 г кестени, 6 с.л. краве масло, 2 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. галета.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер. Обелваме кестените от кората и вътрешната ципа и ги варим до пълно омекване. Пресоваме ги прибавяме към тях 4 с.л. масло, сметаната и малко черен пипер. Посоляваме. Заливаме галетата с 2 с.л. разтопено масло, прибавяме към плънката и разбъркваме добре. Напълваме птицата с приготвената плънка и зашиваме отвора. Намазваме я с мазнина, слагаме я тавичка, в която сме наляли малко вода, и печем като често обръщаме пуйката и от време на време доливаме вода в тавичката.

Пилешки дробчета с кестени

Прoдукти: 500 г пилешки дробчета, 500 г кестени, 1 глава лук, 4 с.л. масло, 3-4 с.л. прясно мляко, 4 яйца, 4 с.л. настърган твърд кашкавал, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените, сваряваме ги и ги слагаме в съд за печене. Сгорещяваме маслото, задушаваме в него нарязания на ситно лук и прибавяме дробчета. Задушаваме ги и сипваме сместа при кестените. Разбъркваме. Подправяме със сол и черен пипер и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца. Печем в умерена фурна, докато заливката стегне. Поръсваме с кашкавала и допичаме, докато поруменее.

Кюфтенца от кестени за гарнитура

Прoдукти: 1 кг кестени, 1 с.л. краве масло, 2 с.л. галета, 1 жълтък, черен пипер, сол, галета за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кестените. Докато са още горещи, почистваме ципите им и ги пасираме. Прибавяме маслото, ситно смляната галета, жълтъка, сол и черен пипер на вкус. Слагаме сместа на водна баня и бъркаме, докато се сгорещи добре. Сваляме я от огъня и след като изстине, правим кюфтета с набрашнени ръце. Овалваме ги в галета и ги оставяме на студено 1 час. Пържим ги в голямо количество добре сгорещено масло.

Бонбони от кестени

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 250 г пудра захар, 500 г сварени, обелени и пасирани кестени, 1 ванилия, кристална захар
Нaчин на приготвяне: Пасираните кестени варим на тих огън с пудрата захар и малко вода до сгъстяване. Прибавяме млякото и ванилията и продължаваме бъркането, докато сместа се сгъсти. След като изстине, правим бомбони, които овалваме в кристална захар.

Шоколадови кестени

Прoдукти: 1 кг кестени, пудра захар, 100 г черен шоколад за готвене, захар на кристали, кокосово брашно.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кестените, обелваме ги и докато още са горещи ги пасираме. Добавяме пудра захар на вкус. От тази смес оформяме топчици и пръчици, овалваме ги в разтопен шоколад и накрая в захар или в кокосово брашно. Когато бонбоните изсъхнат ги подреждаме в красив съд за сервиране.

Крем с кестени

Прoдукти: 500 г кестени, 500 мл краве мляко, 100 г захар, половин пакетче краве масло, 4 яйца, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кестените, обелваме ги и ги пасираме. Разбиваме млякото, захарта и отделените жълтъци и ги варим до сгъстяване. Прибавяме маслото и разбъркваме, докато се стопи. Отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме крема на студено още 10-15 мин. Смесваме с пасираните кестени, ароматизираме с ванилията и разпределяме в чашите за сервиране. Оставяме 1-2 часа да се охлади и преди да поднесем гарнираме с белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. хладка вода.

Кестени с шоколад и сметана

Прoдукти: 500 г кестени, 100 г краве масло, 250 г шоколад, 2-3 с.л. прясно мляко, 250 г сметана, 3-4 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Варим кестените в малко вода, докато омекнат. После ги обелваме и пасираме. Внимателно съединяваме полученото пюре с разбитото на пяна масло. Разтопяваме шоколада на водна баня заедно с млякото, заливаме кестените, разбъркваме и от сместа оформяме купчинка в широка чиния за сервиране. Намазваме купчинката обилно със сметаната, която сме разбили със захарта. Държим десерта най-малко 2 часа в хладилник, преди да поднесем.

Венец от кестени

Прoдукти: 3 кг кестени, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. пудра захар, 2 кофички сметана /500 г/, 2-3 с.л. шоколадови пръчици /или настърган шоколад/.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените от външната обвивка и ги слагаме да се варят на умерен огън. След десетина минути, отстраняваме тенджерата от огъня, изваждаме кестените и внимателно обелваме вътрешната обвивка. След това продължаваме да варим кестените, докато омекнат. Отцеждаме сварените кестени и докато са още топли, ги прекарваме през преса за картофи. Разбиваме размекнатото до стайна температура масло с 1 1/2ч.ч. пудра захар и го смесваме с кестеновото пюре. Разбъркваме добре и отново прекарваме сместа през пресата. След това оформяме от полученото пюре, голям венец върху широка чиния за сервиране. В средата на венеца сипваме с лъжица /без да заглаждаме/ сметаната, която сме разбили с останалата пудра захар. Поръсваме с шоколадовите пръчици /или с настъргания шоколад/.

Пюре от кестени

Прoдукти: 1 кг кестени, 1 л прясно мляко, 300 г краве масло, 3 с.л. ром, 1 ванилия, 150 г пудра захар, 1 кофичка подсладена сметана.
Нaчин на приготвяне: Срязваме леко повърхността на кестените, запичаме ги леко във фурната, след което ги варим в млякото, докато омекнат. Изчистваме ги от кожицата и ги прекарваме 2 пъти през месомелачка. Прибавяме размекнатото масло, рома, ванилията и захарта. Разбиваме на гладка смес, която прекарваме през едро сито. Разпределяме в купички за сервиране и заливаме с разбитата подсладена сметана.

Суфле от кестени

Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от кестени /сварени, обелени и пресовани кестени /, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кристална захар, 1ч.ч. пудра захар, 6 белтъка
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с млякото и кристалната захар, прибавяме пюрето от кестени и варим 5 мин на тих огън, като бъркаме непрекъснато. Разбиваме на сняг белтъците с пудрата захар и ги прибавяме към изстиналото пюре, като разбъркваме леко с дървена лъжица. Получената смес изсипваме в подходящ съд и печем на водна баня.

Кестеново парфе

Прoдукти: 60 г захар, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 с.л. захар, 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 60 г брашно; зa крема: 250 г кестени, 1 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 100 г захар, 30 г желатин, карамелизирана захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта на слаб огън. Продължаваме разбъркването на студено. Разбиваме маслото и прибавяме към него лъжичка по лъжичка разбитите яйца. При непрекъснато бъркане сипваме и брашното, пресято с бакпулвера. Изсипваме сместа в квадратна тавичка, намазана с масло и покрита с намаслена пергаментова хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме готовия блат от хартията и го връщаме в тавичката, която междувременно сме измили и подсушили добре. Сваряваме кестените, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме млякото и разбиваме с миксер на гладка каша. Разбиваме на слаб огън отделените жълтъци заедно с 50 г захар, докато се сгъстят, и ги смесваме с кестеновата каша. Разтваряме желатина в 1 к.ч. топла вода и го изсипваме в сместа. Накрая внимателно и белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Разстиламе крема върху готовия блат, заглаждаме и поръсваме с парченца карамелизирана захар.

Сладкиш от кестени и банани

Прoдукти: 1,5 кг кестени, 2 банана, 200 г захар, 150 г краве масло, 1 ч.ч. вода; зa глазурата: 150 г шоколад, 150 г захар, 3 с.л. сварено кафе, 2 с.л. прясно мляко, 30 г краве масло, 500 г сметана.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме кестените. Сваряваме сироп от захарта и водата и при непрекъснато бъркане сипваме кестеновото пюре. Отстраняваме от огъня и прибавяме маслото. Изсипваме сместа на масата и я разточваме на кора. Слагаме по средата обелените банани и ги завиваме с кората, така че да получим елепсовиден сладкиш, който оставяме в хладилника. Разтопяваме шоколада за глазурата и го смесваме със захарта, кафето и млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Продължаваме да бъркаме, докато получим гладък крем и отстраняваме от огъня. Заливаме сладкиша с приготвената глазура и го намазваме със сметаната, разбита с малко захар.

Пудинг от кестени

Прoдукти: 500 г кестени, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 ванилия, 3 яйца, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. нарязани бадеми, 4-5 с.л. мармалад, 1-2 с.л. коняк, захар с ванилия за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените и ги варим до омекване. Леко обелваме вътрешната им кафява люспа, докато са още топли. Така приготвени ги сварявани с млякото, захарта и ванилията. Пресоваме ги и кипваме полученото пюре с маслото. Щом се охлади, прибавяме един по един жълтъците, а след тях и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме леко сместа и я изсипваме в намаслена форма. Варим пудинга на водна баня. Намазваме готовия пудинг с мармалада, разреден с коняка, поръсваме със ситно нарязаните и леко запечени бадеми и със пресята с ванилия пудра захар.

Руло от кестени

Прoдукти: 500-600 г кестени, 1 к.ч. захар, 1 пакетче краве масло; зa крема: 100 г ситно смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло, 3-4 с.л. прясно мляко, 100 г пудра захар, 2 с.л. ром; шоколадови пръчици за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Внимателно цепваме кората на кестените /не трябва да засягаме вътрешната тънка обвивка/ и ги пущаме в кипяща вода. Варим ги десетина минути, изваждаме ги един по един и ги белим, докато са още топли. След това ги варим в малко вода заедно със захарта, докато омекнат. Пасираме сварените кестени с преса за картофи, смесваме ги с размекнатото масло и бъркаме, докато получим гладка смес. Отделно заливаме смлените орехови ядки с горещото мляко и рома и ги прибавяме към маслото за крема, което сме разбили на пяна заедно със захарта. Върху алуминиево фолио с правоъгълна форма разстиламе пюрето от кестени. Отгоре намазваме крема. Завиваме руло, загъваме го във фолиото и го оставяме да се охлажда в хладилника. След 3-4 часа изваждаме рулото от хладилника, нарязваме го със затоплен нож, поръсваме с шоколадови пръчици /или настърган шоколад/ и поднасяме.

Кестенова торта

Прoдукти: 500 г смлени кестени, 250 г захар, 5 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме на пяна. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме кестените, захарта, брашното и ванилията. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на гъст сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена и покрита с хартия тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Намазваме готовата торта с шоколадова глазура или разбита сметана.

Торта от кестени и шоколад

Прoдукти: 300 г пюре от кестени, 10 яйца, 100 г захар, 200 г шоколад, 50 мл ром, 2-3 с.л. прясно сварено силно кафе, 250 г сладка сметана за украса; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г кестени, 100 г шоколад, 100 г пудра захар, 100 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Отделяме белтъците и ги разбиваме на пяна заедно със захарта. После внимателно прибавяме разбитите жълтъци, разтопения и охладен шоколад, рома, кафето и накрая – прясно приготвеното пюре от кестени. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и изпичаме блата във фурна, загрята до 225°С. Изчакваме да изстине и го разрязваме хоризонтално на две.
Сваряваме кестените за крема в прясното мляко и след това ги пасираме. Прибавяме настъргания шоколад, разбъркваме и охлаждаме. Разпределяме част от крема върху единия блат, покриваме с другия и намазваме цялата торта с останалия крем. Украсяваме с разбитата сметана.

Монте Бианко

Прoдукти: 1,5 кг кестени, 300 г захар, 1 л мляко, 1/2 к. ч. ром, 500 г сметана
Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените от първата кора и ги кипваме няколко минути във вода. Докато са още топли, грижливо обелваме вътрешната кора. Слагаме ги в широка тенджера с малко мляко - колкото да се покрият, но така, че да се виждат. Варим сместа, като бъркаме с дървена лъжица, за да не загори и да поеме напълно млякото. Трябва да се получи пюре, което не е течно. Пасираме го през най-едрото ренде. Претегляме го и добавяме захар с тегло 1/4 от теглото на кестеновата маса. (Ако кестеновата маса е 800 г, добавяме 200 г захар.)
Сипваме 1 малка чашка ром. Слагаме сместа в тавичка и печем около 10 мин в слаба фурна, като пак разбъркваме с дървена лъжица. Кестеновата маса трябва да стане суха. След това я изсипваме в друг съд и слагаме в хладилника. Охладената добре смес пасираме през най-ситното ренде, като оставяме да пада свободно в чинията, в която ще се сервира сладкишът, докато се получи конус. Не бива да я притискаме и оформяме допълнително. Накрая покриваме конуса с разбита сметана. Шприцоваме сметана на върха на купчинката. Много внимателно я спускаме надолу с нож, без да натискаме, така че целият конус да се покрие с тънък пласт. Накрая украсяваме с шприцовани розички на върха и по периферията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Осигурете оптимални условия за цикламата

Сред цветята, които ни радват с цветове през зимата, особено място заема цикламата (Cyclamen persicum). Името идва от гръцката дума kyklas (кръг) и е свързано с формата на клубена.Това прелестно цвете...

Как се прави тутманик

Тутманик на бурми Прoдукти: 500 г брашно, 150 г свинска мас, 50 г краве масло, 200 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2ч.л. захар, 20 г мая, 1 яйце за намазване. Нaчин на приготвяне: Стри...

Как да си направим перфектна морава

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...

Начало