Още рецепти » Как да сготвим джолан

 Как да сготвим джолан

Джолан с кисело зеле

Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на джолана, посоляваме го и го изпичаме на тих огън. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопената мас. Щом поомекне, прибавяме отцеденото и ситно нарязано зеле, заливаме с виното, подправяме с бахара и хвойната, захлупваме и задушаваме до омекване. После отстраняваме капака, прибавяме нарязания на кубчета бекон, поръсваме с черен пипер и оставяме зелето да къкри още 15 мин. Поднасяме го с изпечения джолан.

Чомлек джолан

Прoдукти: 1 кг телешки джолан, 1 1/2к.ч. червено вино, 2-3 глави лук, 400 г картофи, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 10-12 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 дафинов лист, 80 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме джолана, измиваме го и го накисваме в студена вода. След 2-3 часа го измиваме под течаща вода и го оставяме да се отцеди. После го нарязваме на порции и пускаме парчетата джолан в пръстено гърне. Прибавяме ситно нарязания лук, обелените и нарязани картофи, обелените скилидки чесън, червения пипер, черния пипер /половината - на зърна, а другата половина – смлян/, дафиновия лист, лютите чушки, маслото, виното, 1 ч.ч. вода и сол на вкус. Захлупваме плътно гърнето. Замазваме капака с тесто и задушаваме ястието 2-3 часа в умерена фурна.

Бански специалитет

Прoдукти: 4 шайби телешки джолан по около 300 г, 3 пресни червени чушки, 5 стари картофа, 3 пресни домата, 100 мл сухо бяло вино, сол, черен пипер, кимион, 1 главичка чесън.

Нaчин на приготвяне: Използваме задължително пръстен съд за печене. Слагаме джолана в пръстения съд и неосолен го варим до полуготовност около 1 час и 30 мин. Отцеждаме водата и подреждаме парчетата най-отдолу в съда. Поръсваме със сол, черен пипер и кимион, редим отгоре почистените и нарязани картофи, а след това – нарязаните домати и чушки. Сипваме виното и доливаме вода до половината на съда. Захлупваме и замазваме капака с тесто. Варим още час – час и половина и отнемаме от огъня. Слагаме в средата на чинията целия джолан с малка лъжичка в средата на кокала - за костния мозък, а наоколо подреждаме картофите, доматите и чушките. Заливаме със соса от печеното.

Джолан по италиански

Прoдукти: 1 кг телешки джолан, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. червено вино, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре джолана и го варим в продължение на 1 час с нарязания на филийки чесън. Прибавяме виното, размитото с малко студена вода доматено пюре, обелените скилидки чесън цели, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол. Оставяме ястието да се задушава на умерен огън, докато месото омекне съвсем, а сосът се сгъсти.

Телешки джолан в глинена тенджера

Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл червено вино, 3-4 ч.ч. вода, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязания на парчета джолан измиваме и накисваме за 3-4 часа в студена вода. Изваждаме го, изплакваме, подсушаваме с кърпа и нареждаме парчетата в тенджерата заедно със зеленчуците и подправките. Заливаме с виното и водата, посоляваме и варим на тих огън около 4 часа. Изваждаме парчетата джолан, обезкостяваме ги и връщаме в месото в тенджерата. Прибавяме нарязаните картофи, захлупваме плътно с капака и варим до сваряване на картофите.

Телешки джолан със зелен боб

Прoдукти: 1 телешки джолан, 2-3 с.л. краве масло, 4-5 глави лук, 2 ч.ч. нарязан зелен боб, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме джолана в подсолена вода, изваждаме го от бульона и го обезкостяваме. Нарязваме месото на малки хапки. Прибавяме маслото към мазнината от бульона и задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме месото и нарязания боб. Наливаме 500 мл от бульона, посоляваме на вкус и поръсваме червения пипер и стритата чубрица. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато бобът омекне и ястието остане на мазнина.

Джолан по македонски

Прoдукти: 2 свински джоланчета,1 кг дребни лукчета, 2 глави чесън, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, няколко зърна черен пипер, 10 средни картофа, сол, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Добре измитите джоланчета слагаме в глинена тенджера с капак. Измиваме хубаво чесъна, разделяме го на скилидки и както е с люспите, го слагаме в тенджерата. Слагаме и добре измитите лукчета с люспите. Прибавяме обелените картофи, нарязани на кубчета, солим и слагаме подправките. Захлупваме и печем ястието най-напред на силна фурна, а като заври - на умерена.

Телешко коляно по милански

Прoдукти: 4 порции телешко месо от коляното с костите, 1 напречно нарязана кост с дебелина 3-4 см, 1 глава лук, 1 морков,, 1 парче целина, 2/3 пакетче масло, 2 с.л. кетчуп, 1 1/2к.ч. месен бульон, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонова кора, брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме нарязаните на кубчета зеленчуци в половин пакетче масло. Прибавяме порциите месо с костите и изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме останалото масло, поръсваме брашното и разбъркваме. Прибавяме размития в бульона кетчуп и задушаваме 30 мин на много слаб огън. Десетина минути преди да отстраним от огъня тънко нарязаната лимонова кора и ситно нарязания магданоз. След като приготвим ястието, отстраняваме лимонената кора и го сервираме в собствения му сос.

Свинско коляно с кисело зеле и вино

Прoдукти: 1 свинско коляно, 600 г кисело зеле, 1 глава лук, 500 г шунка, 1 ч.ч. бяло вино, 20 г свинска мас, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата от свинското коляно, посоляваме и изпичаме до омекване. Изпържваме в сгорещената мас ситно нарязания лук, прибавяме добре отцеденото нарязано зеле, заливаме с виното и задушаваме под плътно прилягащ капак до омекване. Към края прибавяме нарязаната на ивички шунка. Поръсваме черен пипер върху омекналото зеле, леко посоляваме и подкиселяваме. Поднасяме с печеното коляно и варени картофи.

Рулца от свински джоланчета

Прoдукти: 4 добре сварени свински джоланчета, 2 ч.л. червен пипер, 2 глави чесън, 1 с.л. стрита чубрица, 2 ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. свинска мас, сол.

Нaчин на приготвяне: Отделяме месестата част от сварените джоланчета, като внимаваме да остане цяло парче, и докато месото е още топло, леко го начукваме с плоската страна на ножа. Поръсваме парчетата месо със сол и червен пипер. Отделно счукваме чесъна с малко сол. Разстиламе го върху месото от джоланчетата, поръсваме с чубрицата и завиваме от месото рулца, които забождаме в двата края с клечки за зъби. Нареждаме рулцата в намаслена тавичка, поръсваме с черния пипер и наливаме в тавичката топла вода /или бира/, която да покрие рулцата до средата им. След това завиваме тавичката с алуминиево фолио и печем 15 мин в предварително загрята умерено силна фурна.

Чомлек по неврокопски

Прoдукти: 2-3 кг телешки джолан, 1 кг картофи, 6 глави лук, 3 ч.ч. вино, 15 скилидки чесън, 3 лютиви пиперки, 1 с.л. червен пипер, 15-20 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме джолана и го киснем във вода около 1 час. После го слагаме в пръстен съд заедно с целите картофи, едро нарязания лук, обелените скилидки чесън и лютивите пиперки. Прибавяме виното, червения и черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Варим на тих огън около 5 часа.

Кубинска супа

Прoдукти: 1 телешки джолан, 500 г картофи, 250 тиква, 1 морков, 1 червена чушка, 1 домат, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 млечна царевица (може и от консерва), червен пипер, кимион, сол, 1 к. ч. натрошено фиде, 1,6 л вода

Нaчин на приготвяне: Слагаме джолана да се свари в студената и подсолена вода. Отпенваме периодично, докато течността се избистри. Прибавяме лука, нарязан на четвъртинки, почистената и наря-зана на ситно чушка, остъргания и нарязан на колелца морков, обеления и настърган домат, царевицата, счукания чесън и кимиона. Варим още 10-15 мин, вадим джолана, обезкостяваме го, а месото нарязваме на парченца. Прецеждаме бульона, връщаме го на котлона и щом кипне, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и тиква и варим на умерен котлон още 30 минути. Слагаме фидето, връщаме месото и про-дължаваме да варим още 5-6 мин. Поднасяме супата гореща.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Многогодишна градина на балкона

В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича...

РАЗРЕШЕНИ ИНСЕКТИЦИДИ – 2017 г., I част

АВАНТ 150 ЕК - Лозя - гроздови молци, цикади, лозова листозавивачка; Домати, пипер и патладжан (отглеждани в култивационни съоръжения и на открито) - памукова нощенка; Пъпеши, тикви и дини (отглеждан...

Отгледайте сами разсад за петунии

За да отгледате разсада, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на...

Оформяне на малка градинка

В малките дворчета - миниатюрни лехи Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста мног...

Начало