Още рецепти » Какво да сготвим със сушени сливи

 Какво да сготвим със сушени сливи

Зрял фасул със сини сливи

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме сливите с вряща вода, за да набъбнат, след което отстраняваме костилките. Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в прясна вода. Прибавяме сливите, сметаната и половината от маслото. Задушаваме 15-20 мин на слаб огън, като към края посоляваме и добавяме останалото масло, захарта и настъргания кашкавал. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан копър.

Сливи по странджански

Прoдукти: 300 г сушени сини сливи, 4-5 домата от консерва, 1 стрък праз, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 4-5 зърна черен пипер, 1 с.л. захар, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме сливите в гореща вода, за да омекнат, и изваждаме костилките. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в мазнината. Щом поомекне, прибавяме сливите, наливаме малко топла и задушаваме още десетина минути на слаб огън. После сипваме сипваме ориза и ситно нарязаните домати, поръсваме захарта и червения пипер, слагаме няколко зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и прехвърляме сместа в тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Поднасяме ястието студено.

Яхния от сушени сини сливи

Прoдукти: 400 г сушени сини сливи, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 3-4 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото до омекване. Прибавяме брашното, нарязаните домати, размитото доматено пюре и червения пипер. Разреждаме соса с 1 ч.ч. топла вода и кипваме. Прибавяме сливите, захарта, канела и сол на вкус. Варим яхнията на тих огън до омекване на сливите.

Яхния от праз и сини сливи

Прoдукти: 5-6 стръка праз, 250 г сини сливи, 3-4 глави лук, 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 80 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, черен пипер, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в по-голямата част от маслото. Щом поомекне, поръсваме брашното и червения пипер, посоляваме на вкус и прибавяме доматеното пюре, размито в 2 ч.ч. вода. Оставяме ястието да ври на тих огън. Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в останалото масло. Попарваме сливите във вряла вода, отцеждаме и ги слагаме в ястието заедно с праза. Пускаме по няколко зрънца бахар и черен пипер, добавяме дафиновия лист и доваряваме на тих огън.

Булгур с праз и сини сливи

Прoдукти: 3-4 стръка праз (бялата част), 1 ч.ч. булгур, 100 г сушени сливи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме булгура за 3-4 часа в студена вода, след което го отцеждаме. Бланшираме сливите във вряща вода, за да поомекнат, и също ги отцеждаме. Нарязваме праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, добавяме булгура, сипваме малко гореща вода и поръсваме червения пипер. Варим на тих огън, докато булгурът омекне. Накрая прибавяме сливите, посоляваме на вкус и продължаваме да варим, докато сливите омекнат.


Сини сливи с праз на фурна

Прoдукти: 5-6 стръка праз, 1 к.ч. доматен сок, 20-30 сухи сини сливи, 1 ч.ч ориз, 3-4 с.л. олио, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме сливите в топла вода, след което ги почистваме от костилките. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме с мазнината и малко вода. Прибавяме доматения сок и ориза, поръсваме със ситно нарязан копър и смлян черен пипер. Накрая слагаме изкиснатите сливи. Заливаме с вряла вода, посоляваме, изсипваме ястието в тавичка и запичаме в умерена фурна.

Варени кюфтета с винен сос

Прoдукти: 500-600 г телешка кайма, 1 малка главна лук, 1 яйце, 2 филии сух бял хляб, 2 с.л. ориз, 15-20 сушени сини сливи, 1 к.ч. ароматно вино, половин пакетче краве масло, 2 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. нишесте, 1 връзка корени за супа, 1 щипка кимион, бахар, канела, черен пипер, захар, сол, костена отвара.
Нaчин на приготвяне: Почистваме корените за супа, нарязваме ги и ги варим в костената отвара /или в гореща леко подсолена вода/, Накисваме сините сливи във вода, след което ги отцеждаме и отстраняваме костилките им. Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук, яйцето, почистения и измит ориз, кимиона, черен пипер, бахар и сол на вкус. Оставяме сместа да отлежи 15-20 мин, след което правим от нея малки кюфтета. В средата на всяко кюфте увиваме по 1 слива. Оформяме кюфтетата като топки, овалваме ги в смес от брашното и нишестето и ги нареждаме в съда, в който ще приготвяме ястието. Прецеждаме бульона от ароматните корени, размиваме в него доматеното пюре и заливаме кюфтенцата. Прибавяме претрития зеленчук, половината от маслото, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато кюфтетата се сварят, отстраняваме от огъня и подправяме останалото масло.

Заек със сливи

Прoдукти: 1 заек, половин бутилка червено вино, 500 г сушени сливи, 60 г краве масло, 60 г брашно, 1 с.л. желе от френско грозде, 2 с.л. оцет, 2 дафинови листа, 4-5 зрънца черен пипер, мащерка, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме почистения заек на порции, заливаме го със смес от виното и оцета, прибавяме мащерката, дафиновите листа и 5-6 зрънца черен пипер. Оставяме заека да се кисне 1 денонощие. После подсушаваме порциите и ги изпържваме от всички страни в сгорещеното масло. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме брашното. Наливаме по малко вино и вода и връщаме месото. Прибавяме накиснатите и отцедени сливи, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме, докато месото омекне. Преди поднасяне добавяме желето от френско грозде.

Леща със сини сливи

Прoдукти:400-500 г леща, 200 г пушено месо, 1 глава лук, 200 г сини сливи, сол, 3 с.л. оцет, суха чубрица, 1 глава чесън, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща сваряваме с месото и нарязания на ситно лук. Попарваме сливите с вряла вода, оставяме ги така 1 нощ, изплакваме ги и също ги прибавяме в лещата. Слагаме и нарязания на филийки чесън, подправяме със сол, чубрица и червен пипер и варим още половин час. Преди сервиране подкиселяваме ястието с оцет.

Свинско със сини сливи

Прoдукти:1 кг свинско месо бута, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 500 г сухи сини сливи, 1 дафинов лист, 15-20 зърна черен пипер, 1 парче лимонова кора, 2 с.л. захар, 1 равна с.л. брашно, 1 к.ч. червено вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на умерено големи късове. Запържваме го в сгорещеното олио /или свинска мас/ и го изваждаме. В същата мазнина запържваме последователно ситно нарязания лук и доматеното пюре. Посоляваме запръжката и я подправяме с червения пипер. Връщаме месото в тенджерата и наливаме гореща вода така, че едва да го облее. Оставяме ястието да ври 15-20 мин на умерен огън, след което прибавяме изчистените и измити сухи сливи. Едновременно със сливите слагаме дафиновия лист, зърната черен пипер и малко лимонова кора. Когато сливите поомекнат, прибавяме карамелизираната захар и брашното, размито с виното. Доваряваме ястието на умерен огън, като гледаме да остане с плътен сос.

Северняшка яхния

Прoдукти: 700 г свинско месо, 500 г дребни лукчета, 4-5 с.л. олио, 3-4 сушени сливи, 10 маслини, 1 домат, 1 дафинов лист, черен и червен пипер, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки. Сгорещяваме олиото в тенджера и изпържваме месото до златисто, поръсваме с червен пипер и заливаме с вода. Оставаме да ври, до полуготовност. По време на варенето посоляваме, добавяме черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист. След това прибавяме обелените и почистени лукчета. Слагаме и обезкостените сливи и маслини. Оставяме ястието на тих огън, докато всички продукти станат готови. Яхнията трябва да остане с малко сос. Когато всичко е напълно готово, подправяме с настъргания домат и оставяме да ври още 5 минути. Преди сервиране отстраняваме дафиновия лист. Поднасяме яхнията гореща.

Шора с пиле

Прoдукти: 750 г пилешко месо, 150 г ориз, 1 пакетче краве масло, 15-20 сушени сливи, 100 г стар грах, 2 глави лук, копър, пипер, шафран, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилешкото месо и го обезкостяваме. Оставяме бульона на огъня и сваряваме в него ориза, ситно нарязания лук, предварително накиснатите грах и джанки. Няколко минути преди сервиране прибавяме пилешкото месо и подправките.

Супа от сушени сливи

Прoдукти: 400 г сушени сливи, 1 л вода, 100 г захар, 1 с.л. брашно, 100 г сметана, 1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Заливаме сливите с топла вода и след като омекнат ги изчистваме от костилките. Варим ги 15-20 мин заедно с канелата и захарта. Малко преди да свалим от огъня, прибавяме брашното, размито в хладка вода. Сервираме супата със сметана. По желание можем да добавим сварен ориз или сварени макарони.

Шишчета от пуйка

Прoдукти: 1 бутче от пуйка, 12 сушени сливи, 1 коренче джинджифил, 2 карамфилчета, 3 пълни с.л. фъстъчено масло, 1 ч.ч. много силен горещ чай.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парченца. Настъргваме джинджифила в маслото и размесваме добре със счукания карамфил. С тази смес намазваме месото и оставяме 30-40 минути. Натопяваме сушените сливи в горещия и силен чай и ги оставяме така 30 минути. Изваждаме костилките на сливите и започваме да нижем шишове, като редуваме слива с парченце пуешко месо. Печем шишчетата на скарата 10 минути. Посоляваме, след като се изпекат.

Яхния със сливи

Прoдукти: 700-800 г овче месо, 1 малка главичка лук, 30-40 сухи сливи, 1-2 карамфилчета, на върха на ножа канела, 1 ч.л. препечено брашно, 2-3 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме сливите за една нощ в хладка вода, за да набъбнат, след което ги отцеждаме. Нарязваме месото на хапки и го запържваме в разтопеното масло заедно с настъргания лук. Върху месото слагаме отцедените сливи, заливаме с вода, посоляваме и варим на слаб огън. Преди дръпване от огъня, сгъстяваме соса с препеченото брашно и пускаме в него канелата и карамфилчетата.

Заек плакия

Прoдукти: 1 млад заек, 150 г сланина, 10 мънички главички лук, 1 ч.ч. стафиди, 1 ч.ч. сушени сини сливи без костилки, 1 к.ч. ябълкова ракия, 1 с.л. олио, 1-2 стръка мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета изчистения и измит заек. Заливаме сливите с ракията и ги оставяме да киснат десетина минути. Нарязваме сланината на ситно и я стопяваме в тенжерата. Изваждаме пръжките и запържваме целите главички лук. Щом станат златисти, прибавяме месото заедно с пръжките, наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме мащерката и поръсваме с черен пипер. Посоляваме на вкус и оставяме ястието да ври 2 часа на слаб огън. После прибавяме стафидите и отцедените сливи и варим още 1 час на слаб огън.

Телешко със сухи сливи

Прoдукти: 1 кг телешко месо от предната част, 1-2 с. л. масло, 2-3 глави лук, 1/2 с. л. червен пипер, 500 г сухи сливи, 1 к. ч. червено вино, 2-3 бучки захар, 2 дафинови листа, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го слагаме на огъня, колкото да се изпари водата. Попарваме сливите във вряща вода и ги отцеждаме. Разтопяваме маслото и запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, поръсваме с червения пипер, прибавяме месото, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и готвим на умерен огън. Когато месото поомекне, добавяме сливите и виното, наливаме още малко топла вода и подправяме със захарта и дафиновия лист. Оставяме ястието на огъня, докато уври добре

Агнешко със сини сливи

Прoдукти: 1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, ¼ ч.л. канела, ¼ ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.

Пуйка със сини сливи

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3 глави лук, 200 г сухи сини сливи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на сливите и ги накисваме за 1 час в топла вода. Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина, докато стане златисто. Слагаме доматеното пюре, размито в малко вода. Щом се посгъсти, наливаме топла вода, която да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме брашното, размито с малко вода, поръсваме червения пипер, посоляваме, намаляме огъня и продължаваме да задушаваме. Щом месото омекне напълно, прибавяме отцедените сливи и варим още 10 мин.

Пълнено пиле по абхазски

Прoдукти: 1 пиле, 10 г масло, сол; за пълнежа: 70 г сушени сини сливи, 50 г стафиди, 60 г лук, 120 г масло, 40 г зърна от нар
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето и го посоляваме отвън и отвътре. Пълним го с плънка, приготвена по следния начин: Смиламе изчистения лук заедно със стафидите и почистените от костилките сини сливи. Посоляваме сместа и леко я задушаваме в сгорещената мазнина. След като снемем сместа от огъня, прибавяме зърната от нар и леко разбъркваме. Напълваме пилето, зашиваме отвора и го изпичаме на грил. От време на време го мажем с масло.

Лесна манджа с наденица

Прoдукти: 500 г варена наденица, 5-6 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 10 сушени сливи, 1 с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, 150 мл червено вино, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и 2 с.л. вода. Щом поомекне, прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, сушените сливи и нарязаната наденица. Поръсваме брашното и разреждаме с малко гореща вода. Варим на умерен огън. След десетина минути, сипваме виното, добавяме дафиновия лист и посоляваме на вкус. Държим на огъня още 5-6 мин.

Рулца от бекон със сини сливи

Прoдукти: тънки филийки бекон /по-шарена сланинка/, сушени сини сливи
Нaчин на приготвяне: Заливаме сините сливи с вряла вода и ги оставяме добре да набъбнат. После ги нарязваме на по-малки парченца. Филийките бекон нарязваме на ивички. В началото на всяка ивичка слагаме парченце слива, завиваме на руло и нанизваме на метално шишче. Така постъпваме до запълването на шишчето. Нареждаме рулцата върху скарата и печем, докато леко поруменеят.

Орехови ядки в сини сливи

Прoдукти: 500 г сушени сини сливи, 250 г орехови ядки (обелени бадеми), 100 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме сините сливи да се задушат на пара, докато омекнат и набъбнат. Изцеждаме ги в гевгир. Всеки плод разрязваме от едната страна, колкото да извадим костилката. На нейното място слагаме половин опечена орехова ядка или бадем. Накрая ги овалваме в смлени орехи, разбъркани с пудра захар.

Пурички с пълнеж

Прoдукти: 16 сушени сини сливи, 300 г брашно, 1 пакетче суха мая, 1 кофичка кисело мляко, 2 с.л. захар, щипка сол, 1 яйце, 60 г масло, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Попарваме с вряла вода сините сливи и внимателно изваждаме костилките. Разбъркваме брашното с маята и солта, внимателно наливаме разбитото мляко, разбъркано с яйцето и захарта и измесваме тесто. Тестото не трябва да лепне по ръцете. Правим руло от тестото, което разделяме на 16 парченца. Стопяваме тестото. Избираме по-висока тавичка с размери 15 на 20 см, набрашняваме ръцете си и сплескваме парченцето тесто. Слагаме вътре отцедената слива и оформяме пуричка. Подреждаме пуричките на разстояние една от друга в тавата, отгоре с четка ги намазваме с масло и ги оставяме 15 мин. на топло място да втасат. Загряваме фурната на 170°С и печем пуричките около 30 мин, докато поруменеят равномерно. Още топли ги нареждаме в чинията, в която ще ги сервираме и ги наръсваме с пудра захар. Гарнираме ги с топъл или студен ванилов сос.

Ориз със сухи сини сливи

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. сухи сини сливи, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и варим до омекване ориза във водата и прясното мляко. Накисваме предварително сухите сливи в гореща вода, докато се отпуснат съвсем. Прибавяме ги към сварения ориз заедно със захарта. Варим още 10 минути на изключен котлон.

Руло с плодова плънка

Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 к.ч. сушени сливи, 2 с.л. коняк, 1 к.ч. счукани орехи, 1 малка ябълка, 3 с.л. захар, настъргана лимонова кора
Нaчин на приготвяне: Попарваме сливите с вряла вода и щом набъбнат им изваждаме костилките. Нарязваме ги на ситно и ги накисваме в коняка за около 2 часа. Обелената и изчистена ябълка нарязваме също на ситно и я прибавяме при сливите, заедно с настърганата лимонова кора и счуканите орехи. Разбъркваме хубаво плънката. Втасалото тесто разточваме върху набрашнена повърхност на правоъгълник с размери 12 на 30 см и го нарязваме на 3 ленти широки по 10 см. Слагаме плънката по дължината на всяка лента, навиваме на рула и внимателно прищипваме краищата. Слагаме рулата в намаслена тава и ги оставяме на топло да втасват. Щом удвоят обема си, ги намазваме с разбито яйце и ги наръсваме със смлени орехи, разбъркани с кристална захар. Загряваме фурната на 200°С, печем рулата отначало на тази температура 20 мин, после намаляваме фурната на умерена и допичаме още 20-30 мин до светлокафяво.

Печена патица с плодове

Прoдукти: 1 патица, 500 г сушени сливи, 2 кг средни ябълки, лимонов сок, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Натриваме я със сол и черен пипер и обливаме с лимонов сок. Нарязваме на парченца сините сливи и 1-2 ябълки и с тях напълваме патицата. След това я увиваме в пергаментова хартия и поставяме за 1 час в хладилника. Изваждаме патицата, отвиваме я, зашиваме отвора и я слагаме в тавичка с малко вода и ябълков сок. Поливаме с малко разтопено масло и я печем в умерена фурна не по-малко от 2 часа, като от време на време я поливаме със соса в тавата и обръщаме, за да се опече от всички страни. Останалите ябълки обелваме, махаме сърцевината им, а на нейно място поставяме парченце масло. Нареждаме ги в тавичка и печем във фурната. След като омекнат, веднага ги изваждаме. Поставяме изпечената патица върху плато и старателно я нарязваме на порции, без да нарушаваме формата й. Обграждаме така подредената патица с печените ябълки.

Пълнена гъска с ябълки

Прoдукти: 1 гъска, 15-20 сушени сини сливи, 1 кг кисели ябълки, 100 г стафиди, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. червено вино, 1 с.л. брашно, канела, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме гъската отвътре и отвън със смес от сол, черен пипер и стрит риган. Накисваме сливите в студена вода, след което ги нарязваме на ситно и ги заливаме с бялото вино. Обелваме ябълките, нарязваме ги на тънки резенчета и ги поръсваме с галетата, подправена с 1 щипка канела. Прибавяме отцедените сливи и стафидите. Разбъркваме, пълним гъската с тази смес и зашиваме отвора. Слагаме птицата върху решетката на силно загрятата фурна, а под решетката пъхаме тавичка с 1-2 пръста вода. Печем 20 мин в силна фурна, след това 2 часа – в умерена и накрая допичаме в слаба фурна. Изваждаме готовата гъска, прецеждаме соса и обираме мазнината. Към прецедения сос прибавяме брашното, размито в малко вода и червеното вино. Държим съда на огъня, докато сосът заври.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Херпесите – причинители и лечение

Херпесите са познати на хората още от древността - възприемали са ги като нещо обикновено, свързано с начина на живот (“стрескавици” при уплах!) Естествено, тогава не е имало научни доказателства за п...

Консервиране на чушки

Маринована капия Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка...

Какво причинява детския церебрален паралич?

Травми по главния мозък по време на бременността може ли да предизвикат появата на болестта? Вярно ли е, че тя може да порази не само децата? Ст. Я. от И. Състояния, които са близки до церебрал...

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

Начало