26.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1794 |  0 
Кордилинето може да освежи и банята
Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си среда това стайно растение в родината си - Югоизточна Азия, е вечно зелен храст или дори дърво, което достига височина няколко метра. Често кордилинето се бърка с драцената и даже с палмите. Разпространени са около 15 вида, които се отглеждат от любителите цветари. В стайни условия това цвете расте много бавно и дълго, докато му се осигурява светлина и място в къщата. По-големите екземпляри може да се засадят в сандъчета и да се разположат за постоянно близо до прозореца на светло място. Достатъчно е тънка за-веска от тюл да предпазва растението от преките слънчеви лъчи. Ако сте поставили кордилинето далеч от светлината навътре в стаята трябва да се има предвид, че то започва да губи долните си листа. Това особено силно важи за старите екземпляри.
Кордилине фрутикоза и другите разновидности идеално подхождат за топлите бани или кухните, където има висока влажност на въздуха. Тя се явява жизненонеобходим фактор за доброто развитие на растението. Затова е необходимо редовно то да се напръсква с леко затоплена вода, освен това, за да се осигури необходимата влажност, е добре периодично листата да се забърсват с влажна кърпа. На всеки две - три години, когато корените изпълнят саксията, е необходимо растението да се пресажда в саксия, по-голяма с един номер. Почвата, в която го засаждате, трябва да е с торфена основа. След пресаждането трябва да се полее с леко затоплена вода. По-едрите екземпляри може няколко години да не се вадят от саксията, но трябва ежегодно внимателно да се вади горният почвен слой и да се заменя с прясна пръст.
Много старите растения с времето губят своята декоративност и може да се наложи да бъдат подмладявани. Това може да стане, като стъблото се изреже почти до основа, скоро ще се покаже ново растение, а старото стъбло може да се нареже на части по 7-8 см и да се използва за размножаване.
15.02.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022