09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 17506 |  0 
Пелин се прави от ароматно грозде
Старобългарската напитка е преминала през вековете благодарение на постоянството на нашите винари. Някои я сравняват с италианския вермут, въпреки че думата "вермут" е немска и означава "пелин".
У нас пелинът е с две разновидности: наложен (Калоферски, Осмарски) и обикновен (пелинаж). Първият е по-качествен, но приготвянето му е по-бавно и по-трудно.

Необходими са:

• Малко каче или отдънена бъчва, дренирани със снопче измити дребни лозови пръчки, поставени отвътре пред крана за изтичане на готовия пелин.
• Билкова смес - 40 г пелин, 10 г кориандър, 20 г комунига, 15 г маточина, 5 г босилек, 10 г червен кантарион, 5 г бял равнец, 5 г мента, 5 г жълт кантарион, 5 г мащерка, 5 г лавандула, 10 г лайка, 5 г бъзов цвят, 5 г риган. Сместа е за 100 л вино. Преди употребата билките се смилат или нарязват на парченца, не по-малки от 2 см, а семената се смилат и едро.
• Различни ароматни и добре узрели плодове.
• Грозде - за предпочитане от ароматните сортове Хамбургски мискет, Тамянка, Мускат Отонел;
• Старо, поне едногодишно качествено, бистро вино.

Как се прави:

Съдът се зарежда последователно - ред грозде, ред нарязани ябълки, дюли. Между тях се разстилат билките и благоуханните растения, докато се напълни 2/3 от съда. Поставя се лъжливото дъно, което не позволява сместта да излезе на повърхността. Накрая се прибавя виното, докато се напълни съдът. Слага се дъното и се замазва, за да не излети въглеродният двуокис, образуван при частичната алкохолна ферментация в гроздовите зърна.
Ако съдът се намира в помещение с подходяща температура - около 14-16°С, има условия да започне алкохолна ферментация в гроздовите зърна. Така бъдещият наложен пелин ще бъде и естествено газиран. Същевременно виното екстрахира ароматни вещества от билките, гроздето и плодовете.
Така този вид пелин е с комбиниран вкус и аромат на грозде, вино, плодове и билки. Процесът приключва обикновено за около 30 дни, когато започва точенето на готовия пелин. Той сладни приятно от извлечената захар от гроздето и плодовете.
Когато се източи част от пелина, към сместа може да се прибави същото количество вино. Това обаче не може да става безкрайно, не бива да превишава повече от три пъти първоначалното количество вино.
Със затопляне на времето, през пролетта, консумацията на този вид пелин трябва да приключи - по-високата температура създава условия за разваляне на вкуса.
22.10.2013 г. / Георги Пехливанов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023