07.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 6783 |  0 
Да не забравяме шията
Почти всяка втора жена се оплаква от болки във врата. Горната част на гръбначния стълб е изключително крехка поради голямата си подвижност. Прешлените отговарят за движенията на очите, устата и ушите. Без да броим черепа, който тежи най-малко пет килограма.

Научете се да познавате болката

Обикновено болката във вратните прешлени има двойна траектория. От една страна, тя се разпространява по нервите - продължава до ръката, спира в лакътя или в китката, но може да достигне и до върховете на пръстите. Тогава се получава усещането за т, нар. иглички. Болката е много силна, особено в началото, на отделни лъчи и се появява най-често нощем. Резултат е от възпаление на нерв в началото на гръбначния стълб (т. нар. дискова херния или артроза). Във втория случай болката върви по мускулите, разположени в горната част на вратните прешлени, и спира в долната част на раменете. Тя е причинена от лоша стойка при сядане, изкълчване, простуда. Обикновено вратът е схванат и болката е най-силна между плешките. Може да засегне и главата. Много от главоболията са предизвикани точно от прищипването на първите вратни прешлени. Болката е много характерна, придружена с бодежи, и върви по нерва на кожата на главата и по малките мускули в горната част на врата.

Причините

1. Стресът

Той безапелационно заема първо място сред причинителите на болки във врата. Натрупването на умора, нервно напрежение и безпокойство се локализира именно в тази област. Стресът предизвиква мускулни контракции, които могат да бъдет облекчени с масаж и релаксация.

2. Неподходящо легло

Специалистите са единодушни - трябва да се спи на твърд матрак, като главата е леко повдигната. Пътуването със самолет, влак и дори с кола е много неблагоприятно, защото облегалките не са приспособени към правилната стойка на главата ни. Когато пътуването е продължително и вие не карате колата, носете със себе си малка надуваема възглавничка, която да ви осигури ергономична позиция.

3. Припрени движения

Това се случва обикновено сутрин, когато тялото ни все още е вдървено. В никакъв случай не правете резки движения, за да възвърнете гъвкавостта му. Мускулите ви все още са стегнати, а ставите - неподвижни. Гимнастика се прави в края на сутринта, когато вече сте се раздвижили. На ставане от леглото се протегнете като котка. След това се изтегнете на края му, извадете краката, свийте ги и ги разклатете, като се облягате на ръцете. Едва тогава можете да станете. Лошата стойка вкъщи или в службата също е в основата на болезнените усещания в прешлените. Ще минете и без тях, ако вземете някои предпазни мерки. Гледайте телевизия с изправен гръб, а не полулегнали, мониторът на компютъра трябва да е на нивото на очите ви, не дръжте слушалката на телефона между главата и рамото. Раздвижвайте редовно вратните мускули - плувайте, играйте гимнастика. Не спете по корем, а настрани и избягвайте да стоите на течение.

Стойка на кралица

Африканките и индианките, които имат навика да носят товара си на главата, са отличен пример: вратовете им са дълги, изящни, мускулести, походката - елегантна. Отегчителното упражнение, което се състои в това да кръстосвате стаята с дебел речник на главата, гледайки право напред, е идеално за заздравяне мускулите на врата и постигане на правилна стойка. След като сте придобили навика да ходите така у дома си, няма да ви е трудно да го правите навсякъде. Други начини: качвайте се по стълбите на върха на пръстите, като опъвате плешки и повдигате брадичката нагоре; седнете на твърд стол с изправен гръб и правете кръгове с изпънати ръце; сложете лакти на бюрото, с брадичка в дланите, и се опитайте да отворите устата си, като същевременно й пречите с ръце.

За лебедова шия

Кожата на шията, както и тази на ръцете, е най-чувствителна към външните влияния. Количеството на мастните жлези, чиято функция е да омазняват и омекотяват кожата, тук е минимално.
На шията се появяват три вида бръчки: хоризонтални в предната част, наречени „колието на Венера", вертикални на нивото на раменната свивка и бръчки, появяващи се от повтарящото се търкане на яките и шаловете. Под въздействието на получаваното по този начин статично електричество кожата става дебела, чувствителна и суха.
Благодарение на междинната си позиция между тялото и лицето шията би трябвало да се радва на двойни грижи. Но за съжаление много често е напълно забравена. Напоследък се предлагат различни козметични продукти срециално за шията, които не й позволяват да се отпуска и предотвратяват бръчките. Преди да се нанесат, кожата задължително се почиства. Когато си взимате душ, нищо не ви пречи да й направите лек пилинг. След като премахнете мъртвите клетки, хидратирайте и подхранете шията, но без да я малтретирате, опъвайки в различни посоки. За тази цел кремът се нанася с върха на пръстите, като се започне от основата към брадичката. След това се заглажда с цели длани. Всички кремове за шия не са мазни, така че не рискувате да зацапате дрехите си. Нанесени сутринта, те цял ден ще играят ролята на щит срещу UV-лъчите и замърсяванията и ще намалят изсушаващия ефект от търкането на облеклото.

И още нещо

Когато слагате на лицето фон дьо тен или пудра, не забравяйте и шията. За да й придадете мек и свеж оттенък, нанесете матова прозрачна пудра с помощта на голяма кръгла четка. Запазете перления блясък за деколтето и раменете, ако сте облечени с вечерна рокля.

18.05.2012 г. / Татяна Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021