Продукти:
• 4 яйца
• 1 пакетче краве масло
• 100 г захар
• 1/2 ч.л. лимонов сок
• 50 г краве масло за намазване на фолиото
• гъбки от целувчено или маслено тесто за украса
За крема:
• 6 жълтъка
• 250 г пудра захар
• 2 пакетчета краве масло
• 1 с.л. ситно смляно кафе
• 4-5 капки ромова есенция
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и го оставяме да изстине. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме в дълбок съд заедно със захарта, докато побелеят и удвоят обема си. Разбиваме белтъците заедно с лимоновия сок на гъст сняг. Смесваме разбитите жълтъци с разтопеното масло и брашното, разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъчния сняг.
Вземаме тавичка с размери 35х35 см, облепваме я с алуминиево фолио и я намазваме с маслото. Разстиламе отгоре тестото на равномерен пласт с дебелина 1,5 см. Печем десетина минути в слабо загрята фурна, докато блатът се засуши добре. Изваждаме от фурната и с помощта на фолиото веднага навиваме на руло. Оставяме го да изстине.
Разбиваме жълтъците за крема заедно с пудрата захар, докато получим пухкава смес. Прибавяме размекнатото масло, кафето и есенцията. Бъркаме, докато получим гладка смес. Развиваме блата и го намазваме с крем. Навиваме отново блата на руло, отрязваме от двата края парчета със ширина 2 см и ги слагаме върху рулото, за да наподобяват клони.
Намазваме цялата повърхност на пънчето с останалия крем и набраздяваме по дължина с помощта на вилица. Украсяваме с гъбките от целувчено тесто.
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...