Продукти:
• 500 г брашно
• 1 ч.л. суха мая за хляб
• 250 мл прясно мляко
• 1 ч.л. захар
• 50 г краве масло
• 1 каф.л. сол
• едра морска сол за поръсване
За намазване:
• 50 мл прясно мляко
• 1 с.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в млякото и я оставяме десетина минути да шупне. Пресяваме брашното в голяма купа и го размесваме със солта и захарта. Правим в стредата кладенче, в което слагаме размекнатото масло.
Започваме да месим, като постепенно сипваме млякото. Щом млякото свърши, изваждаме тестото от съда и продължаваме да месим върху набрашнена повърхност, докато получим гладко и еластично тесто.
Разделяме го на 8 топки, които подреждаме върху набрашнена повърхност, покриваме с кърпа и оставяме да втасват 20 мин. После разточваме всяка топка на фитил с дължина 20 см, като внимаваме краищата да са по-тънки от средата. Преплитаме фитила, за да получим характерната форма на брецела.
Покриваме подходяща тава и нареждаме брецелите в нея на разстояние един от друг. Покриваме ги с кърпа и оставяме да престоят още малко. Върху огъня разтваряме содата в млякото за намазване. Отстраняваме от огъня и веднага след като сместа шупне намазваме брецелите.
С помощта на остър нож правим малък разрез в средата на всеки брецел. Посипваме ги с едра сол и ги печем 20 мин в умерено загрята фурна. Оставяме готовите брецели да изстиват, без да ги покриваме с кърпа.
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...