Продукти:
• 500 г брашно
• 1 ч.л. суха мая за хляб
• 250 мл прясно мляко
• 1 ч.л. захар
• 50 г краве масло
• 1 каф.л. сол
• едра морска сол за поръсване
За намазване:
• 50 мл прясно мляко
• 1 с.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в млякото и я оставяме десетина минути да шупне. Пресяваме брашното в голяма купа и го размесваме със солта и захарта. Правим в стредата кладенче, в което слагаме размекнатото масло.
Започваме да месим, като постепенно сипваме млякото. Щом млякото свърши, изваждаме тестото от съда и продължаваме да месим върху набрашнена повърхност, докато получим гладко и еластично тесто.
Разделяме го на 8 топки, които подреждаме върху набрашнена повърхност, покриваме с кърпа и оставяме да втасват 20 мин. После разточваме всяка топка на фитил с дължина 20 см, като внимаваме краищата да са по-тънки от средата. Преплитаме фитила, за да получим характерната форма на брецела.
Покриваме подходяща тава и нареждаме брецелите в нея на разстояние един от друг. Покриваме ги с кърпа и оставяме да престоят още малко. Върху огъня разтваряме содата в млякото за намазване. Отстраняваме от огъня и веднага след като сместа шупне намазваме брецелите.
С помощта на остър нож правим малък разрез в средата на всеки брецел. Посипваме ги с едра сол и ги печем 20 мин в умерено загрята фурна. Оставяме готовите брецели да изстиват, без да ги покриваме с кърпа.
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...