Кулинарни рецепти » Бумбар

 Бумбар

Продукти: (за 6 порции)

• 200 г свински бял дроб
• 200 г свинско шкембе
• 100 г кравешко виме
• 500 г сурови свински обрезки
• 200 г свински черва
• 1 ч.л. едро смлян черен пипер
• 1 с.л. стрита чубрица
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 с.л. ориз
• 2 глави лук
• 3 моркова
• 2 дафинови листа
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме белия, дроб, шкембето и вимето, измиваме ги добре и ги сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги измиваме обилно със студена вода. След това ги нарязваме на едри парчета. Нарязваме на едри парчета свинските обрезки. Смесваме всичко и прекарваме сместа през месомелачка. След това прибавяме към каймата червения пипер, едро смления черен пипер, стритата чубрица, почистения, измит и подсушен ориз и сол на вкус. Омесваме много добре.

В солена вода измиваме свинските черва, като ги обръщаме с помощта на клечка и накрая обилно ги изплакваме със студена течаща вода. Отцеждаме ги и ги пълним с омесената кайма. После набождаме напълнените черва на няколко места с игла.

В средата на тава слагаме голяма чиния, обърната с лицевата част надолу. Около нея разстиламе нарязаните на големи парчета лук и моркови. Върху чинията нареждаме напълнените черва и наливаме студена вода, която трябва да покрие 2/3 от ястието. Прибавяме дафиновите листа и малко сол.

Слагаме тавата на силен огън. Когато течността заври, намаляме огъня до умерен и варим 2 часа. След това изливаме водата, без да изваждаме бумбара от тавата. Слагаме тавата в предварително загрята силна фурна и запичаме десетина минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Торта Принцеса

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....

Начало