Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Например ранното главесто зеле се отглеждат обикновено при 60 см разстояние между редовете и 40 см вътре в тях. Следователно хранителната площ на всяко растение ще е равна на 60х40=2400 см2 или 0,24 кв. м. По този начин можем да определяме броя на стръковете върху единица площ - 1 декар. Броят на растенията ранно главесто зеле на един декар се намира, като се разделим площта на декара на големината на хранителната площ за едно растения или в случая 1000 /0,24/= 4166 броя. Най-точни ще са изчисленията като се приспаднат загубите, необходими за прокарване на поливни вади.
При гнездовото отглеждане на културите големината на хранителното пространство за едно растение е равна на частното между хранителната площ за гнездото и броя на стръковете в него.
Когато растенията ще се отглеждат в лента хранителната площ е произведението от средната стойност на междуредието и разстоянието вътре в реда. Например при 3-редов лентов посев по схема 50+20+20х10 големината на хранителната площ за едно растение ще бъде 50+20+20 / 3/ х10=30х10=300 см2 или 0,03 кв. м.
Колкото повече хранителната площ се доближава до оптимума за дадена култура, толкова повече нараства средното тегло на едно растение.
Наши читатели се оплакаха, че по дюлите наблюдават изгорели листа и даже завръзи. По описанието може би става дума за заболяването огнен пригор. Тази опасна болест се проявява напролет по време на ц...
Присаждането на спяща пъпка започва към средата на юли и продължава чак до началото на септември. Този продължителен срок е едно от предимствата на тази операция. Освен това то се извършва бързо, прав...
Армерия (Armeria) е сравнително голям род от многогодишни цветя от сем. Саркофаеви (Plumbaginaceae), представени от над 100 вида. Родината на армерията е Средиземноморието, като изключение прави Armer...
Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...