Градина » Разсадете средно ранния патладжан

 Разсадете средно ранния патладжан

От средата на май започва разсаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запазени от ветровете места, с топли, рохкави и богати почви. Патладжанът обича светлината и слънчевото греене и не понася засенчване. Сравнително късното засаждане позволява преди това на същото място да бъдат отглеждани ранни зеленчуци.
Избраната парцелка трябва да бъде подготвена и наторена още през есента. Преди засаждането, почвата се почиства добре, прекопава, бранува и се оформят лехите, ако не са направени през есента. За малки площи, отглеждането е в редове с разстояния между тях 70 см и 30-40 см между растенията. Може да бъде и в двуредови ленти по схемата 100+60/35 см. Разсадът трябва да бъде във фаза 3-ти 4-ти лист, с къси междувъзлия и дължина на стъблото не повече от 20-25 см. Преди изнасянето му се полива обилно с вода. Въпреки че времето през май вече е топло, се разсажда от южната или източната страна на тира, със садило за непикирания разсад или в ямки ако е пикиран. Не трябва да се засажда дълбоко в дъното на браздата, тъй като там все още студено и отдолу се хвърлят 1-2 лопати прегорял оборски тор. Засипват се с пръст малко по-високо от колкото в разсадната леха и веднага се поливат внимателно с канчеСлед 5-6 дни, ако има пропаднали растения, се подсаждат и отново се полива. След това се извършва и първото окопаване. С първите две окопавания се прави загърляне.
Грижите през вегетацията са окопаване (5-7 пъти), редовно поливане, почистване на плевената растителност и борба с появилите се болести и неприятели. Броят на поливките се определя от почвения тип и климатичните особености. Високите денонощни температури, съчетани с ниска въздушна и почвена влажност може да доведат до окапване на цветовете.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зимна резитба на декоративните храсти

Ако градинката ви е малка, не е нужно всяка година да подкастряте декоративните храсти. Млади ли са растенията, вместо да се режат, е по-уместно да презимуват невредими при минусовите температури през...

Бяло вино от червено грозде

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...

Кои са най-ранните сортове грозде?

Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози: - Кардинал - американски сорт с гол...

Защо се извършва колцуване на лозите?

Колцуването при лозата е дейност позната отдавна. Тя се състои в отнемане на един пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движен...

Начало