22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1840  |   0  
Препоръчителни растояния за засаждане
На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват да се потискат, хранителната площ, с която разполага всяко от тях, се оказва недостатъчна и вместо да се наберат повече чушки, домати или каквото и да е друго, набират се по-малко. И другата крайност не е за препоръчване. Рядък посев – слаба реколта. Затова, когато засявате семената или засаждате зеленчуковите растения, спазвайте препоръчаните разстояния. Не е нужно постоянно да разтягате рулетката. Отрежете си пръчици – една за междуредията и друга за в реда.
Доматите, ако са ранни и високостъблени, се засаждат на 80 см между редовете и на 25 см в реда. Нискостъблените сортове се отглеждат обикновено като средно ранни и се използват както за консумация в прясно състояние, така и за консервиране. Засаждат се на 70-80 см между редовете и на 30 см в реда. Салатните нискостъблени сортове се засаждат малко по-рядко в реда – на 40 см растение от растение.
Пиперът се засажда на 60 см разстояние между редовете и на 15 см в реда. В условията на дворната градина междуредовото разстояние може да бъде и 50 см. Някои любители засаждат по две растения на едно място и така получават много сгъстени посеви. Ако се придържате към тази остаряла практика, разстоянието в реда не трябва да е 15, а 25 сантиметра.
Патладжанът се засажда на 50-70 см между редовете и на 50-60 см в реда. По-голямото междуредово разстояние е за предпочитане, тъй като по-лесно се обработва.
Краставиците се засаждат (засяват) на 90 см между редовете и на 40 см в реда. Може да се отгледат и в двуредови ленти. Тогава разстоянието между лентите е 100 см, между редовете в лентата – 50 см, а между растенията в редовете – 40-45 см. Така за два реда (една лента) се изгражда една носеща конструкция.
26.03.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021