22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2587  |   0  
Зеленият алабаш расте бързо и не мръзне
Колраби или зелен алабаш (Brassica oleracea vаr. Caulorapa lasq) е двугодишно растение от сем. Кръстоцветни. През първата година образува силно надебелено и скъсено стъбло – стъблоплод, в който се натрупват резервни хранителни вещества. Върху него са разположени спираловидно листата върху дълги, разширени в основата дръжки. Листната петура е малка (50-70 см в диаметър), разперена.
В зависимост от сорта стъблоплодът е кръгъл или плоско-кръгъл, с белезникава, светлозелена или виолетова окраска, 6-12 см в диаметър и средно тегло от 80 до 300 г. На втората година растението развива цветоносно стъбло, цъфти и плододава.

Историята

Произходът на колрабито е неизвестен, но е въведен в градинарството отдавна. Бил е познат на древните римляни под названието каулорапа – стъблена ряпа. Оттук произхожда и названието – колраби. Културата е широко разпространена в страните на Средна и Западна Европа, където сортовото й разнообразие е сравнително голямо. У нас не е разпространено масово. То се слави с добри вкусови и кухненски качества. Приятният сладък вкус на стъблоплода се обуславя от повишеното съдържание на захароза (до 4,6 %), като по този показател културата заема първо място сред останалите зелеви култури. А с високото си съдържание на витамин С е заслужило прозвището си “северен лимон”.

Произведете разсад по-рано

Колрабито се отнася към студоустойчивите и бързо растящи растения. В зависимост от сорта вегетационният период се колебае от 60 до 100 дни. Изискванията му са подобни на главестото зеле и вирее на всички почвени типове. Може да се отглежда в парници и в леки полиетиленови оранжерии като култура за уплътняване.
За получаване на ранна продукция разсадът от колраби се отглежда в топли парници. До изнасянето му на полето се нуждае от 40-45 дни. Разсадът се пикира в полутопли парници след образуване на първия същински лист. Отглеждането му става изключително при поливни условия, като влагата в почвата не бива да бъде по-ниска от 70 %..
Разсажда се при разстояния 70 см между редовете и 20-30 см между растенията или лентово по схема 50+20+20+20+20.

Безразсадно отглеждане

Колраби може да се отглежда и безразсадно. В този случай семената се засяват в почвата при започване на пролетната полска работа на дълбочина 2 см. Растенията поникват за около седмица. С появата на първия същински лист се прави прореждане на 15-20 см едно от друго. След прореждането растенията се подхранват с азотни и калиеви торове в съотношение 1:2. Поддържа се оптимална влажност на почвата, разрохква се и се води борба с плевелите. Колрабито не бива да се загърля, тъй като се забавя растежът на стъблоплодите и се влошава качеството им. Прибира се, когато стъблоплодите достигнат в диаметър 6-10 см.
По-разпространени от групата на ранните сортове са: Дворски, Prager weisser treib – подходящ за отглеждане в оранжерии, Nicht schissender – нестрелкуващ, Wiener weisser, Деликатес и др. У нас по-широко е разпространен сортът Дворски от чешки произход.

16.08.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021