Градина » Разменяйте местата на зеленчуците

 Разменяйте местата на зеленчуците

Продължителното отглеждане на едни и същи зеленчукови видове на едно и също място има редица вредни последици. Поради едностранното използване на хранителни вещества почвата бързо обеднява, а от еднотипната обработка структурата й се нарушава. Болестите и вредителите, специфични за отделните култури, запазват жизнеността си продължително време и през следващата година причиняват поражения с нова сила
Това са едни от основните причини, които налагат ежегодна подмяна на местата на отделните зеленчукови видове. В малката градина възможностите не са големи, но все пак може да се спазват някои основни правила. При отглеждане на една и съща парцелка най-много страдат лукът, средно ранните домати и пипер, градинският фасул и грахът.
За средно ранните домати, добри предшественици са бобовите – грах и фасул, дините, картофите, пиперът и спанакът. Най-неподходящо е късното зеле. Ранните домати и картофи може да се отглеждат няколко години, но ако след тях, като втора култура, се засее късно зеле, царевица или спанак.
Бобовите – фасул, грах, бакла са много благоприятни предшественици за редица култури, но не трябва да идват след себе си по-рано от 4 години. Те се сеят на третата година след торене с оборски тор.
Пиперът е взискателна към хранителната среда и климата култура и особено страда от пораженията вертицилийното увяхване. За това не трябва да идва след себе си поне 4-5 години, както и след домати, патладжан и картофи. Подходящи предшественици са бобовите и богато торените тиквовите култури.
Краставиците дават добри резултати не само след бобовите, но и след спанак, картофи, зеле, домати, пипер и патладжан. От друга страна са добър предшественик за всички култури, с изключение на себе си, тикви, дини и пъпеши.
Тиквите и тиквичките са подобни на краставиците и не понасят пред себе си всички от семейство Тиквови. Не бива да идват на същото място по-рано от 4-5 години. Добри предшественици за тях са тези които оставят почвата рохкава, със запазена структура и богато торена в предходната година, като например кореноплодни, домати, пипер и др. В един вегетационен период тиквичките може да се отглеждат след зелен лук и чесън, а след тях да се разсади късното зеле.
От своя страна пък зелето е взискателно към почвеното плодородие. Подходящи за него са добре торените с оборски тор култури като домати, пипер, тикви и др. Средноранните и късни посеви от него може да бъдат след салати, спанак, зелен фасул и грах, ранни картофи и др. Неблагоприятно се отразява отглеждането му след всички зелеви за период по-малък от 4 години. Подобни изисквания предявяват останалите зелеви култури.
Морковите се отглеждат след култури които оставят почвата чиста от плевели, със запазена рохкава структура и добре запасена с хранителни вещества като домати, пипер, патладжан, краставици, зеле, дини и пъпеши и др.
Като най-невзискателни се проявяват ранните картофи. На богати почви може да се отглеждат няколко години, но поради възможността да се натрупат вредители и болестотворни причинители, не е за препоръчване. Все пак по-добри резултати се получават след краставици, бобови, дини и пъпеши, житни, разорана люцерна. По-лоши резултати се получават след спанак.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подхранвайте спанака внимателно

Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура. Ра...

Подгответе лехата за главестото зеле

Предварителна подготовка на почвата за отглеждане на главестото зеле се извършва главно през есента. Ако тогава не сте изорали дълбоко, може да го направите и сега. Средно ранното зеле се сее в края н...

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Килата е истинско бедствие за зелето

Причинителят на болестта кила (гуша) е патогенна гъба, която се развива в почва с кисела реакция. Особено чувствително е китайското зеле. По корените се развиват тумори. Отначало са бели, по-късно пож...

Начало