22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3960  |   0  
Закалете разсада преди засаждане
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че много добре ще се прихване и не го засаждайте веднага под слънчево осветление. Още по-нелепо е да погубите разсад, който сами сте отгле-
дали с много усилия на прозореца.
Поставете сандъчето или кофичките на рядка сянка, може под дърво, но да е на завет. Почвата не бива да изсъхва. Дръжте разсада 3-4 дни там и след това постепенно го излагайте на слънце за по няколко часа през деня - сутрин до 10 часа и привечер след 17 часа. Увеличавайте времето за прякото слънчево греене с 1 час всеки ден. За около две седмици растенията ще свикнат със светлината и ще може да ги разсадите на определеното място без проблем. Ако има опасност от нощно застудяване, прибирайте сандъчетата в подходящи помещения, където температурата не пада под 10 градуса. При ветровито време направете заслон от наветрената страна. При силен дъжд поставете разсада под сушина. Без тази закалка младите и нежни листенца може да изгорят от слънцето, а вятърът да ги изсуши. Леките студове могат да погубят младите растения, ако не са подготвени за външните условия.
Пикираният в парниците разсад трябва също да се закали. Около една седмица преди да го разсадите, не го поливайте. Проветрявайте го, а ако не вали, през деня отстранявайте рамките. През нощта го завийте само с рогозки.

Комбинация от оборски и минерални торове ще даде старт на растенията

За разсад най-подходящи са торопочвените смески и субстрати. Смесва се почва и добре угнил оборски тор в съотношение 1:1 и 2:1. При по-голям дял на оборския тор не е необходимо да се прибавят минерални. Подходяща е и торопочвената смес от 2 части рохкава почва, получена след житни култури, и 1 част оборски тор. Тогава към тази смес се добавят 1000 г амониева селитра, 800 г двоен суперфосфат и 1000 г калиев сулфат на 1 куб. м. Искате ли да подобрите водно-въздушните свойства на получената смеска, сложете до 10 кг перлит на 1 куб. м.
При много добра структурна почва (след люцерна, житни култури и др.), също може да отгледате качествен разсад.
Ако сте изпълнили изискванията на растенията и въпреки това те не вървят добре, подхранете ги с азотен тор, може и чрез листата.
21.03.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021