22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3312  |   0  
Засейте репичките малко по-специално
Те може да се отглеждат само като пролетна и есенна култура. Това е защото са растение на прохладния климат. Освен прохладата, обичат по-високата почвена и въздушна влажност. Когато тези условия им липсват, загрубяват. Има и нещо друго, на което рядко производители обръщат внимание. Това е, че по традиционните начини на сеитба се получават едри, дребни, а и съвсем негодни репички. Причината е, че семената попадат при различни условия – дълбоко, плитко или много нагъсто. Вие може да избегнете това, като използвате малко по-различен начин на сеитба.
Пригответе леха с равна повърхност. Маркирайте повърхността и линейно през 5 см с помощта на маркир. Ако нямате, може да използвате ръба на летва. След като направите това в една посока, маркирайте перпендикулярно на нея. В пресечните точки положете по едно семе и покрийте с 2 см пласт рохка почва. Така всички семена ще са поставени при еднакви условия и ще се развият еднакви растения.
Вместо специален маркир сполучливо може да определите квадратното разположение на семената с овоцелова подложка (кора за яйца) с 30 гнезда. Две-три толкова големи лехички може би ще бъдат достатъчни за вашето семейство. Така ще получите изравнени по големина репички – като маниста.
И още нещо много важно. Подходящият момент за есенна сеитба на репички настъпва обикновено към края на септември. Ако времето тогава е много топло, по-добре е да поотложите малко. Засейте на няколко пъти, за да удължите времето на консумация. Стават за 3-4 седмици, а в по-хладно време и за малко повече.
20.09.2013 г. / Димитрина Петрова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021