07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3053  |   0  
Засадете левизия край каменния зид
Родът на левизията (Lewisia) се отнася към семейство Тученицеви и включва 20 вида тревисти многогодишни растения са с удължено копиевидни, неопадащи през зимата листа. От голямата листна розетка излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цветове.
Растенията са много подходящи за каменисти места. Техният единствен враг по нашите места, където зимите не са меки, е влажността около листната розетка.

Видове

Най-популярния вид левизия (L. cotyledon) произхожда от скалисти места в Югозападна Америка, Калифорния с надморска височина от 1200 до 2200 м. На височина растенията достигат до 30 см и се разстилат на 15 см ширина. Оформят красива розетка от овални листа, понякога с къдрава периферия. Цветовете се появяват през май-юни. Те са групирани в силно разклоняващо се, на къси дръжки, съцветие. Баграта им е розова и изглеждат като мънички маргаритки. Всеки цвят е с диаметър до 4 см, а самото съцветие – до 15 см.
Видът левизия хоуелла произхожда от равнините на Югозападна Америка. Сортът George Henley e много красив. Цветовете са червени. Видът оживяваща левизия (L.reiviva) произхожда от скалистите планински склонове на Западна Америка. На височина растенията достигат едва до 10 см, но се разклоняват силно и се разстилат до 18 см. Тесните му листа са зелено-червеникави. Цветовете са единични, до 5 см в диаметър.

Грижите

За да се развиват добре растенията изискват богати на хранителни вещества почви. Те трябва да са много добре дренирани, поне на 50 см дълбочина. Изложението трябва да е слънчево – предпочитат източно. Когато се размножавате със семена, те се зясяват през пролетта. През лятото може да се вкореняват листни резници. За целта трябва да се осигури висока въздушна влажност
Левизиите са много подходящи за зацветяване на каменни зидове или алпинеуми.
27.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021