Градина » Злодеи нападат кактусите

 Злодеи нападат кактусите

Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспешна.
Най-злият враг е кръвната (власестата) въшка. Забележите ли бели, подобни на памук струпвания по растението, особено по върха му, не се съмнявайте - предстои ви тежка битка. Освен че изсмуква хранителните вещества на цветето, въшката прави рани в тъканите му, които стават вход за вирусните и гъбните болести. Ако нормалният зелен цвят на кактуса внезапно се смени на сив или бледокафяв, вземете лупа и ще видите колониите на червения акар.
Третият враг на вашите кактуси не е насекомо, а червей – кореновият (галов) нематод. По корените на растението той образува подобни на малки клубенчета нараствания - гали. От там се храни за сметка на растението, а същевременно създава чудесни условия за вируси и гъбички. За да го унищожите, добре е да почистите корените от пръстта, да ги изрежете до здрава тъкан и отново да посадите кактуса в пропарена пръст.
Гъбните болести за няколко часа могат да унищожат най-хубавите ви кактуси. Главните им съюзници са вредителите, студът, влагата и тъмнината.
Вирусните заболявания по кактусите за съжаление са нелечими, но растенията обикновено сами се справят с тях и не загиват, а само погрозняват.
В селскостопанските аптеки ще ви препоръчат за борба с неприятелите и болестите по кактусите най-добрите инсектициди и фунгициди. Обикновено това са силно токсични вещества, които могат да отровят домашните ви любимци, затова първо бъдете внимателни.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

С мотика сред овошките

За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...

Смрадликата може да украси терасата ви

Смрадликата (Cotinus) от сорта Young Lady през цялото лято се украсява с разкошните си розово-червени съцветия. През есента на нейните клонки се появяват декоративни плодчета. Тя може да бъде добра ко...

Защо се прави резитба краставиците

Без резитба краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краставиците се отг...

Пролетни грижи за малините

Малината има сравнително големи изисквания към почвената влага, когато интензивно растат издънките и се формират плодните органи. Едва след обиране на последните плодове, намаляват нуждите от вода при...

Начало