Градина » Брашнеста мана по гербера

 Брашнеста мана по гербера

Брашнестата мана е много разпространена по цветните култури и в този смисъл не отминава и герберът. Причинява се от гъби. По повърхността на заразените листа, стъбла и цветове се появява бял брашнест налеп от мицел, спороносци и спори на гъбата. Силно нападнатите листа изсъхват и опадват.
Внимание! Болестта е заразна. Причинителят на маната се намира в изсъхналите части на растенията и благоприятни условия за развитието му са високата атмосферна влажност и температура над 18 градуса.
Превантивно и при първи признаци на заразяване герберът се пръска с 0,05% разтвор на топсин. Не завишавайте концентрацията, защото герберът има мъхести листа, които задържат повече и по-дълго препарата в допир с листната повърхност. Не забравяйте и правилото пръскането да стане далеч от пряко слънце и извън помещението, в което се живее. След 8-10 дни повторете пръскането до пълното изчезване на налепа. Силно поразените растения, които не могат да се излекуват, се унищожават, за да се прекрати заразата.

Може ли да спрем заразата?

Герберът е много чувствителен към температурния режим. Въздушната температура трябва да е с няколко градуса по-ниска от почвената. Старите цветари казват, че иска "топли крака и студена глава". Цветето се полива много внимателно. Не понася задържане на вода по листната розетка. В противен случай се развиват гъби. За доброто „проветряване" на растенията изсъхналите и увехнали листа трябва незабавно да се премахват, а здравите периодично да се прореждат. Разрохквайте редовно почвата, но кореновата шийка трябва да остане чиста. Винаги да е на минимум 1 см над повърхността на субстрата.
Трудничко е да се отгледа и да разцъфне гербер вкъщи, но ако обичате предизвикателствата, защо не!

Автор: Снежана Иванова

Представяме Ви:

Сушен магданоз ще имате до март

Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...

Запознайте се с барбадоската череша

Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...

Когато садите дръвчета, използвайте и метъра

Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим...

От какво боледуват ябълките в мазето?

През зимните месеци на масата винаги ни се иска да има плодове, събрали слънчевата енергия от лятото. Ябълките са най-много търсени и използвани от всички. За да ги има, след беритба трябва да се съхр...

Начало