Градина » Горчивите ядки по ябълката

 Горчивите ядки по ябълката

Горчивите ядки /петна/ са непаразитна болест по ябълката, която у нас се проявява навсякъде, където се отглежда този овощен вид. Повредите по плодовете се наблюдават през периода на узряването им , а по-късно и по време на съхранението. Засегнатите плодове са осеяни с многобройни тъмни хлътнали петна, които най-често се концентрират в долната част на плода. По-късно тези петна стават по-силно оцветени като при червено обагрените плодове те придобиват тъмночервен цвят, а при жълто и зелени оцветените петната стават светлозелени до зелени. Понякога по засегнатите плодове не се наблюдават външни белези и така те не се различават от здравите, но при разрязване се виждат кафяви ядки, разпръснати между здравото плодово месо. Горчивите ядки представляват тъмнокафява гъбеста тъкан, която има силно горчив вкус.
Причините които предизвикват появата на горчиви ядки все още не са установени, въпреки многобройните изследвания в редица страни, където се отглежда ябълката.
Като причина се посочва недостигът на калций в плодовете. Проблемът обаче е много по-сложен. Редица изследователи смятат, че в този случай по-важно е съотношението между калция, магнезия, калия и азота.
Ябълковите сортове са с различна чувствителност към горчивите ядки.Болестта се появява най-често при сортовете: Цар Александър, Канадска Ренета, Зелена Княжева, Джонатан, Грени Смит, Златна Превъзходна.
Установено е, че горчивите ядки се появяват най-често при плодове от млади дървета , а така и върху плодове които са обрани преди или след настъпването на беритбената им зрялост. Големите колебания на водата по време на нарастването на плодовете, прекомерното напояване преди беритбата, торене с високо норми азот води до увеличаването на появата на горчивите ядки.

Борбата

За предотвратяване на това заболяване е необходимо да се избягва водния стрес на дърветата, да се прилага балансирано торене, резитбата да се извършва съобразно изискванията на сорта, беритбата да се провежда в най-благоприятните срокове за всеки сорт. Пръскане с калций се препоръчва за контрол на горчивите подкожни ядки при ябълката и понякога и при крушата. Препоръчва се да се пръска 2-3 пъти с СаСl2-0.6%.Първото пръскане се провежда около един месец преди беритбата, а следващите в интервал от 10-12 дни. Пръсканията могат да бъдат комбинирани с някои пестицидни третирания.
За намаляване на загубите от горчивите ядки по време на съхранение на плодовете се препоръчва потапянето им в СаСl2-2.5%, преди внасянето им за съхранение.

Автор: Лили Петрова

Представяме Ви:

Тествайте виното преди да претакате

Мнозина винари считат, че с преферментирането са си свършили работата. Точно тогава започват грижите за него, за правилното му бъдещо развитие. Първо винарят трябва да определи диагнозата му. Огледайт...

Какво представлява зеленият камък

Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вод...

Как да спася насажденията от оранжерийната белокрилка?

От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резулт...

Растенията имат нужда от собствена територия

Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Н...

Начало