Градина » Пазете плодните дръвчета от студовете

 Пазете плодните дръвчета от студовете

От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често измръзват цветовете и завръзите. Това става най-вече при по-рано цъфтящите видове - праскова, кайсия, бадем, джанка, череша. Не са редки случаите на необичайни измръзвания и при останалите.
През фазата на бутонизация повечето овошки измръзват при температури под минус 3, минус 4 градуса. Цветовете издържат до минус 1, минус 2 градуса. Най-чувствителни към ниските температури са младите завързи. Обикновено те загиват, ако температурите паднат под минус 0,5, минус 1 градуса. Прасковата във фаза млади завързи проявява по-голяма студоустойчивост в сравнение с другите овощни видове.
Необичайно повишение на температурите в края на зимата и началото на пролетта също се отразява неблагоприятно. То предизвиква преждевременно развитие, особено при рано цъфтящите, и това често е причина за пролетни измръзвания. Когато се задържат ниски температури до началото на пролетта и след това настъпи рязко затопляне, също е опасно. В тези случаи цъфтежът е експлозивен, за по-кратко и опрашването се затруднява. Ниските положителни температури, валежите и ветровете по време на цъфтежа също са неблагоприятни. Причината е, че се затруднява летежът на пчелите, а попадналият прашец върху близалцето не може да покълне и да извърши оплождане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да засаждате ранните краставици

Разсадът за ранните краставици вече е готов и те трябва да се засадят на постоянното им място. Стъклената оранжерия е предварително подготвена. Най-важното е да се осигури добре действащо отопление и...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Изсушете райската ябълка, за да не горчи

Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате. Много хора смятат райската ябълка з...

Време е да подстрижите зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растен...

Начало