Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как унищожава ресата на лозата, цветовете на лалетата, гладиолите, розите и други украсни видове.
Мъхнатият бръмбър (Epicometis hirta) развива едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Той има слабо удължено тяло с очертания, долижаващи се до правоъгълната форма. На дължина достига до 10 ммилиметра. Покрито е с жълти космици, откъдето идва и името му. При раздразване отдела жълта течност със силна неприятна миризма. Със затоплянето на времето се активизира и се храни с цветовете на глухарчето, на върби, тополи, трънкосливи и други рано цъфтящи растения. Започнат ли да цъфтят овошките, прехвърля се на тях. Това е и периодът на най-масовото му появяване. Храни се с нежните тичинки и плодници на цветовете и така ги унищожават без да успеят да образуват завръз. Нагризва също венчеллистчетата и младите зелени листа, а на черешите, сливите и прасковите напада и завръзите.
Борбата срещу този неприятел не е лесна. Трудността идва от там, че се налага да се пръска по време на цъфтежа, а това е опасно за пчелите и другите полезни насокеми. Добри резултати се получават, когато се пръска във фаза цветен бутон и летежът на полезните насекоми в овощната градина не е активен. По-важни са някои агротехнически мерки и преди всичко дълбоката обработка на почвата през есента. По време на цъфтежа може да се стръскват клоните и падащите бръмбари да се събират върху брезент или платно от друг подходящ материал.
Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, ...
Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура. Ра...
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...
Засадените в най-благоприятен срок дръвчета се прихващат и се развиват много по-добре. Засаждането може да се извърши от края на листопада – до началото на набъбване на пъпките. За повечето райони у н...