Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как унищожава ресата на лозата, цветовете на лалетата, гладиолите, розите и други украсни видове.
Мъхнатият бръмбър (Epicometis hirta) развива едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Той има слабо удължено тяло с очертания, долижаващи се до правоъгълната форма. На дължина достига до 10 ммилиметра. Покрито е с жълти космици, откъдето идва и името му. При раздразване отдела жълта течност със силна неприятна миризма. Със затоплянето на времето се активизира и се храни с цветовете на глухарчето, на върби, тополи, трънкосливи и други рано цъфтящи растения. Започнат ли да цъфтят овошките, прехвърля се на тях. Това е и периодът на най-масовото му появяване. Храни се с нежните тичинки и плодници на цветовете и така ги унищожават без да успеят да образуват завръз. Нагризва също венчеллистчетата и младите зелени листа, а на черешите, сливите и прасковите напада и завръзите.
Борбата срещу този неприятел не е лесна. Трудността идва от там, че се налага да се пръска по време на цъфтежа, а това е опасно за пчелите и другите полезни насокеми. Добри резултати се получават, когато се пръска във фаза цветен бутон и летежът на полезните насекоми в овощната градина не е активен. По-важни са някои агротехнически мерки и преди всичко дълбоката обработка на почвата през есента. По време на цъфтежа може да се стръскват клоните и падащите бръмбари да се събират върху брезент или платно от друг подходящ материал.
Хладните дни на късната есен са благоприятни за посев на семена от кипариси в сандъчета. Посевът се извършва на терасата или в градината на открито, най-добре когато времето е влажно. Сандъчето се зар...
Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...