Градина » Защо загиват сакъзчетата?

 Защо загиват сакъзчетата?

Мушкатото е здраво цвете и рядко страда от болести. Сакъзчето обаче се напада силно от сивото (ботритисно) гниене, опасна болест по голям брой цветя. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea, която се пренася със спори от въздуха, посредством насекоми, при допир на здрави до болни растения. Гъбата се намира и в почвата и в растителните остатъци. Болестта се развива при висока влажност – над 90 % и по-ниска температура – 10-15 градуса.
Признаците на болестта са много характерни. Периферията на заразените листа леко изсветлява и се подвива надолу. Листните дръжки изтъняват, омекват и по-късно загниват. По периферията се появяват кафяви петна, които нарастват. Листата изжълтяват и клюмват. Накрая изсъхват напълно. Младите листенца и цветовете не се развиват.
Сивото гниене напада и стъблата. Сърцевината им загнива, те омекват и изтъняват. При отрязване се вижда почерняла тъкан.
При много висока влажност по нападнатите части може да се появи сивокафяв налеп от гъбата.
При откриване на първите признаци на болестта да се отстранят листа, поливките да се намалят и да се напръска с няккъв фунгицид. След 7-10 дни пръскането може да се повтори.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засейте доматите и пипера преди 15 март

Парникът е зареден с пресен оборски тор и с парникова почва. Изминали са 3-4-5 дни. Почвата се е затоплила и трябва да се засеят семената. Рогозките се махат и рамките се свалят. Парниковата почва се ...

Растителни отвари морят насекоми и акари

Листните въшки не обичат вратигата • 1 кг зелени растения от вратига се заливат с 10 л вода, варят се 2 часа, прецеждат се, добавя се 40 г сапун. Този препарат се използва срещу листни въшки, стъ...

Накарайте зокумът да цъфти обилно

Зокумът, наричан още олеандър (Nerium oleander) залага цветните пъпки в края на лятото и през есента, при това по върховете на едногодишните клончета (леторасти). Затова след прецъфтяването на всеки ц...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Начало