Градина » Как да ограничим нитратите

 Как да ограничим нитратите

Нитратите присъстват навсякъде - в почвата, водата, въздуха. Образуват се при разлагане на азотсъдържащите органични вещества, а също така попадат в почвата с азотните торове. Колкото повече светлина има, толкова по-добре нитратите се преработват в белтъчини. Затова зеленчуците, отгледани при недостатъчна светлина и къс ден, например в оранжерии, съдържат по-високи дози нитрати. Те прекрасно се разтварят във вода и заедно с нея постъпват в растенията. Високата влажност в съчетание с ниската температура също способстват за тяхното натрупване. Така при студено и влажно лято количеството на нитратите в растенията е по-високо. Концентрацията намалява в горещото лято, когато поливките са интензивни. Поливките стимулират растежа, а бързо растящите растения използват, а не натрупват нитрати.
От прекомерно торене в почвата постъпват повече нитрати. Растенията не могат да ги усвоят и те се натрупват в различните им органи. Обратно в почвата нитратите не се връщат. Съдържанието на нитратите е различно през денонощието, най-малко са те вечерно време. Нитратите предимно се натрупват в корените, кореноплодите, стъблата, листни дръжки и жилки, значително по-малко в плодовете. Повече са в зелените плодове, отколкото в зрелите, най-много са в кожицата.
Повишена способност да натрупват нитрати имат спанак, салата, пекинско зеле, ревен, ряпа, магданоз, репички (репичките с кръгла форма съдържат по-малко нитрати, отколкото дългите). Минимално количество натрупват домати, патладжани, кромид лук, чесън, зелен грах, фасул, пипер. При нормални условия на отглеждане съвсем не се натрупват нитрати в плодовете на ябълка, касис и френско грозде. Ако те се установяват в тези култури, тогава това се дължи на рязкото нарушение на условия на подхранване.

Концентрацията в различните части е различна

Тъй като растението се храни от почвата, най-много нитрати се намират в стъблата и листните дръжки.
Зеленчуковите от сем. Тиквови (тиквички, краставици и тиква) имат повишена способност да натрупват нитрати в своите плодове. От кореноплодните най-големи количества токсини се установяват в цвеклото. Те се концентрират в горната и сърцевидната части на кореноплода. При магданоза, копъра и други листни култури по-голямо количество се установява в стъблата и дръжките на листата, при зелето - в кочана, в горните листа и жилките. При краставиците съдържанието на нитратите се увеличава от горната част към основата им, в кората са повече, отколкото в месото. Сърцевината на морковите натрупва повече токсични вещества и намалява от края на кореноплода към неговия връх.
При младите растения на ранните сортове количеството на нитратите е по-високо, отколкото при по-възрастните и късните сортове.

Кой колко натрупва

C високо съдържание на нитрати са салатата, спанакът, цвеклото, копърът, листното зеле, репичките, зеленият лук, дините и пъпешите.
Средно е съдържанието в цветното зеле, тиквичките, тиквата, ряпата, зелето, хряна, морковите, краставиците.
Ниско съдържание имат брюселското зеле, грахът, киселецът, фасулът, картофите, доматите, кромид лукът, плодовете и ягодите.

Средният размер е за предпочитане

За консумация се взимат зеленчуци със средни по размер плодове. Дребните съдържат нитрати в по-голямо количество, като резерв за бъдещ растеж. Необичайно едрите пък често са резултат от излишъка на подхранване, в това число и на азотен тор.
При нарязване на зеленчуците под въздействието на микроорганизмите и кислорода нитратите бързо се превръщат в нитрити, които са опасни за човека. Достатъчни са само 10 минути, за да се увеличи отровността на продуктите. Затова се препоръчва пресните зеленчуци да се ядат веднага след нарязването им или да се съхраняват на хладно.
При миене, накисване, солене, мариноване и готвене количеството на нитратите в зеленчуците намалява.

Токсините могат да бъдат намалени

Не се внасят високи дози азотни торове на почви с високо съдържание на органично вещество. Количеството на азот при торфени почви трябва да се намалява на 40-50 % спрямо препоръчаното, а при ранните картофи и зеле -да е 3/4 от дозата. По-добре е да давате на няколко пъти азотния тор. Торенето се спира 1-2 месеца преди прибиране на реколтата, така растенията ще могат да усвоят погълнатия азот.
Трябва да се избягват гъстите посеви, заплевеляването, защото там светлината е по-слаба, а оттук и интензивността на фотосинтезата намалява.
Отглеждайте листните зеленчуци по възможност без азотен тор. Есенните посеви позволяват да се получава ранна екологична продукция.
Добре е два-три дни преди прибиране на реколтата да се полива обилно – по този начин се намалява съдържанието на нитрати в почвата, а съответно и в растенията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Миниращата муха е опасен неприятел

Миниращата муха по луковите култури (Napomyza gymnostoma) напада чесъна, лука и праза. Най-големи повреди обаче тя нанася на праза. Разпространена е в цялата страна и през някои години, в отделни рай...

Балконските цветя искат нова почва всяка година

През зимата на балкона няма много цветя, но сега е моментът да помислим за почвата, в която ще отглеждаме балконски растения през по-топлите месеци, както и за съдовете, в които ще ги засадим. Първото...

Късното броколи става най-добре у нас

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъся...

Синята китка съсипва доматите

Синята китка е много упорит коренов плевел. По доматите паразитират тютюневата синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко слънчогледовата синя китка (Оrobanche cumana). Разликата между двата вида е във ...

Начало