Кореновото гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-дребни, с различна проява на хлоротичност и бронзовост, понякога се завиват, увяхват и изсъхват. Може да загинат и целите растения. Ако се изскубнат ще се види, че корените им са загинали и почернели. Причините за заболяването са различни. Ниските температури през зимата предизвикват частично или пълно измръзване. Рязкото засушаване, продължителното преовлажняване на почвата, прекомерното й насищане с минерални торове, натрупването на хербициди и нападението от различни видове почвообитаващи гъби причиняват различни видове кореново гниене, а именно:
• фитофторно увяхване (загниване на корените откъм върха с червено оцветяване на цилиндъра и закържавяване на растенията);
• фитофтороза (кафяви петна и бял плесенов налеп по плодовете и деформирането им, кафеникави петна по лъжливото стъбло);
• кафяво кореново гниене (кафяво гниене на корените и на допрените до почвата плодове);
• вертицилийно увяхване (периодично увяхване с последващо изсъхване на растенията).
Мерките
Задължително е да се осигурят оптимални условия за растеж, развитие и плододаване. За засаждане избирайте отцедливи, открити, добре осветявани участъци и проветриви почви. Ниските, влажни и затворени места не са подходящи.
Спазвайте 3-4 годишно сеитбообръщение (при зараза от фитофтороза – 6 годишно), така ще се предотвратят повредите от кореновото гниене. Най-подходящи предшественици на ягодите са зърнено-житните и зърнено-бобовите култури. Не се препоръчват преди тях да са били други ягодоплодни, овощни, картофи, слънчоглед и зеленчуци (домати, пипер, зеле) с които ягодата има общи болести по корените.
Използвайте здрав посадъчен материал. Важно е торенето и напояването да са навреме и в оптимални количества. Унищожавайте редовно плевелите по механичен път, тъй като те са гостоприемници на много болести.
По-устойчиви спрямо кореновото гниене са сортовете Зенга Зангана и Беманил, а чувствителни – Кеймбридж Фаворит, Покахонтас и Редгаунтлет.
Нертерата, известна у нас с името „коралов мъх”, произхожда от Централна и Южна Америка. Родът съдържа 8 вида, от които се култивират два - нертера депреса и нертера гренадензис. Името на цветето на г...
На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...
Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се о...
Прихващането, развитието, плододаването и дълголетието на овощните дървета до голяма степен зависи от качеството на посадъчния материал. В лицензираните и контролирани от съответните органи овощни раз...