Градина » Кога и как се подрязва мушкатото?

 Кога и как се подрязва мушкатото?

Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резитба, като на всяко здраво стъбло се оставят не повече от 2 до 5 пъпки (в основата на всяка листна дръжка се образува нова пъпка) и така се получават гъсти и обилно цъфтящи екземпляри. Прави се и пресаждане в нова почвена смес, съставена от добра градинска пръст, листовка, угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1. На дъното на съдовете винаги се прави и добър водопропусклив слой от парченца счупена керемида и промит речен пясък.
От изрязаните части на старите стъбла се правят резници, които се поставят за вкореняване (по 4 до 6 броя в саксия с влажна почва). Саксията се покрива с полиетиленов плик или прозрачен съд и се поставя на светло и слънчево място и съвсем леко почвата се овлажнява. Така за 2-3 седмици резниците се вкореняват.

Важно е да знаете

• Обикновените мушката и сакъзчетата (т.нар. бръшлянолистни или алпийски мушката) най-обилно цъфтят през първата година след отглеждането си от резници. При тях в следващите 2-3 години при добри грижи цъфтежът отново може да е обилен, но след това растенията трябва отново да се подмладят. Може да се оставят едно или две от вид или сорт за майчини, от които да се свалят резници за вкореняване.
• Кралските мушката, по-известни като английски или едроцветни, достигат своята най-голяма красота на втората или третата година след засаждането си. Затова при тях не трябва да се извършва никакво подрязване, защото цъфтежът им ще се влоши.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Накарайте доматите да раждат по-дълго

Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата. Дей...

Дъждовни червеи мутанти гризат пипера и цвеклото

Дъждовните червеи принадлежат към групата на безгръбначните организми. По начало те се считат за полезни организми, защото правят в почвата канали, по които прониква въздухът и водата и обогатяват хум...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Дюля с форма на ябълка

Ароматните дюли са познати отпреди хиляди години, но въпреки това тази овошка не е широко отглеждана. У нас в дворовете се срещат единични дървета от местната ябълковидна дюля, която представлява инте...

Начало