Градина » Хлорозата в лозето не е безобидна

 Хлорозата в лозето не е безобидна

Причина за това заболяване не са бактерии, гъбички или вируси, а недостиг на желязо в почвата. Желязо може да има и в излишък, но да не е в усвоима форма. Това най-често се случва във варовитите почви. Там калциевият карбонат свързва желязото в съединения, които не се разтварят във вода и не могат да проникнат чрез корените в растението. А желязото играе важна роля в образуването на хлорофила, на който растенията дължат зеления си цвят. Затова болестта се изразява предимно в това, че листата са бледожълти, понякога и съвсем бледи. Тези прояви са най-видими през пролетта. По късно при по-слабо изразен недостиг на желязо листата придобиват нормален цвят. Резултатът от тази незаразна болест е по-слабата реколта и краткия живот на лозите.
Борбата с хлорозата е преди всичко предпазна. Трябва да се избягва засаждането на лози на силно варовити почви. Ако все пак решите на варовит терен да засаждате, при подготовката на почвата долният пласт не бива да се изнася на повърхността, т. е. да не риголвате, защото в такива случаи варовикът става по-опасен. За почви с повишено съдържание на варовик избирайте за засаждане лозички, присадени на подложката Шасла х Берландиери 41 Б. Тя е относително устойчива на активния варовик, но имайте предвид, че не решава напълно проблема с хлорозата. За предотвратяване на хлорозата се използва неорганичен тор, съдържащ желязо в усвоима форма.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

От какво се нуждаят краставиците

Краставични лехи практически има във всяка градина. Жалко, че не винаги растенията ни радват с богата реколта. Може би затова, че ние не знаем всичките им тайни? Най-благоприятната температура за пр...

Помогнете на Коледната звезда да цъфне

За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...

Изсушете си домати за зимата

Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и зам...

Как да приберем последните зеленчуци?

Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добр...

Начало