Градина » Защо вишни и череши изсъхват внезапно?

 Защо вишни и череши изсъхват внезапно?

Наши читатели се оплакаха, че в градините им по необясними причини изсъхват вишните и черешите. Понякога това се случва внезапно, наглед без никакви причини.

По описаните симптоми смятаме, че става дума за бактериален рак. Ето и симптомите на заболяването. Около мястото на повредата се забелязва хлътване или подуване на тъканите на ствола, скелетните клони и разклоненията. Кората е с по-тъмен цвят, лъскава и мазна, разкъсана и раните са покрити със смола. При някои дървета има обилно смолотечение. Ако се обели кората, под нея се вижда, че дървесината е тъмнокафява. През пролетта пъпките не се развиват. Остават сухи и покрити със смола. Повредените листа се дребни, светлозелени, с малки тъмнокафяви петна със светъл ореол. Плодовете са дребни и хлътнали.
Бактерията зимува в раковините. Заразява по време на листопада и напролет при разпукване на пъпките влиза през рани. Валежите помагат за масовото й развитие.
За да се ограничи бактериалният рак по вишната и черешата, трябва изсъхналите клони с част от здрава тъкан да се изрежат. Веднага след резитбата се прави пръскане с 1% бордолезов разтвор.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Избирайте внимателно новите фиданки

Прихващането, развитието, плододаването и дълголетието на овощните дървета до голяма степен зависи от качеството на посадъчния материал. В лицензираните и контролирани от съответните органи овощни раз...

Прибирайте зимния спанак, сейте пролетния

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в раннат...

Пресаждане на дървета и храсти

По принцип пресаждането се извършва или рано напролет, преди разлистване, или през есента, когато опада шумата. Овлажнялата земя дава сигурен подслон на дървета и храсти и те могат най-безболезнено ...

Подгответе си разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Начало