Градина » Кога е време за пресаждане?

 Кога е време за пресаждане?

В късите мрачни зимни дни стайните растения се развиват бавно и съвсем не растат. Затова не трябва да бързате с пресаждането им.

Има едно изключение

Когато саксията е много тясна и корените са се преплели. Заради задържането на водата в тях, те могат да загният. Торовете също се разпределят неравномерно, като се натрупват в опасни концентрации. Растенията страдат. Ако ситуацията е такава, веднага пресадете растенията, не чакайте пролетта. Новите саксии не трябва да бъдат прекалено големи: достатъчно е само диаметърът им да е с 10-15% по-голям от този, който са имали старите. Така например, ако диаметърът на старата саксия е бил 20 см, то на новата трябва да бъде с 2-3 см по-голям. Използвайте свежа почва за стайни растения от високо качество, която съдържа равномерно разпределени хранителни вещества в концентрации, които не са опасни за корените. Такава почва е почистена от семената на плевелите.
Пресаждайте растенията, като се стремите да не повреждате препретените корени. Можете само внимателно да разплетете краищата на корените, за да могат по-бързо да се разположат в новата почва.

Внимавайте с кактусите

За да хванете кактуса и да го извадите от съда, за да го пресадите, трябва да имате или дебели ръкавици, които не могат да бъдат пробити от бодлите на растенията, или пък да вземете две четки. Те трябва да са с меки косми, за да не нараните растението. Сложете ги от двете страни на кактуса и го захванете. След това го извадете и поставете на новото място. Можете да използвате този метод както за големи, така и за малки растения.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Бакла се сее сега

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска ба...

Влакнестият шмак е красив и през зимата

Макар родина на влакнестия шмак (Rhus tiphina) да е Америка, той се среща и у нас култивиран и заселен в много паркове и градини. Красивата му ажурна корона го прави много желан за градина с тревна ...

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Начало