Градина » Карамфилите Шабо се настаняват в сандъчета

 Карамфилите Шабо се настаняват в сандъчета

В началото на февруари засейте семената на карамфила Шабо. За тази цел използвайте глинени, пластмасови или емайлирани съдове, дървени сандъчета, дълбоки не по-малко от 6 см. Те трябва предварително да се дезинфекцират с кипяща вода.
Един ден преди засяването напълнете съдовете с почва, която е подготвена още през есента, леко я притъпчете и я полейте, така че да бъде влажна, но не мокра. Отгоре насипете около половин см промит пясък. Той трябва да се навлажни от почвата, но ако остане сух, навлажнете го с пмощта на пулверизатор.
Поставете семената в браздички с дълбочина 3 мм, разположени през 2-3 см. За стандартно сандъче (50 х 35 см) са ви нужни около 2 г семена от карамфила Шабо. Посипете посева с пясък, напръскайте го с пулверизатор, покрийте го с хартия и го поставете на място, където температурата на въздуха не превишава 18 градуса.
До появяването на пониците не трябва да се допуска засъхване на субстрата. При поникването на младите растения сандъчетата с посева трябва да се поставят до прозореца. Поливайте само при изсъхването на горния слой пясък, желателно е сутрин в слънчеви дни.

Автор: Eлена Христова

Представяме Ви:

Лимонът се пресажда напролет

Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимон...

Защо загниват корените на ягодите?

Кореновото гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-др...

Какво представлява ремонтантната ягода?

Ремонтантните ягоди от едроплодните сортове са интересни с това, че за разлика от обикновите цъфтят през цялата година и плодоносят много дълго време – до 6 месеца. Това се обяснява с факта, че ремонт...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Начало