Градина » Как да се грижим за ехиума

 Как да се грижим за ехиума

Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче.
У нас има разпространени няколко разновидности на усойничето. Основно то представлява едногодишно растение, с височина около 30 см, цветовете му приличат на обърнати нагоре камбанки с невероятен аромат, който привлича насекомите. Багрите са в синьо, розово, бяло и пурпурно. Растението е известно и като билка. Маслото от усойниче се използва в медицината и козметиката заради подхранващите си свойства.
За да отглеждате ехиум, трябва да знаете, че той обича слънчевите места и там расте много бързо, макар че е устойчив на студ до минус 3 градуса. Почвата трябва да е леко песъчлива с добри дренажни свойства.
Полива се редовно от пролетта до есента и по-малко през зимните месеци, при необходимост се оросяват листата. Много рядко се налага присаждане. Височината на растенията не налага използването на подпорки при по високите видове.
Ехиумът се размножава чрез семена. В началото на април се засаждат за разсад и поникват след около 2-3 седмици. В средата на май се разсаждат в саксии или в градината на мястото определено за цъфтеж на разстояние 45 см едно от друго - само така всяко растение ще разполага с достатъчно пространство за нормално развитие.
Най-често това цвете се засажда в сборни цветни групи и покрай бордюра. Прелестно изглежда ехиумът в композиции в розови тонове. При съчетаването и определянето на мястото му в градината и на балкона обаче трябва да се има предвид, че цветето привлича много насекоми.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Cвободно растящата корона е най-подходяща за дворните овошки

Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...

Циненарията цъфти и през зимата

Цинерарията (Cineraria) или познатото още като спореж и сенецио растение е много красиво саксийно цвете, което се използва за украса на хладни и светли помещения. Тя е едно от най-разпространените рас...

Ефектен сукулент за южния прозорец

Фаукарията (Faucaria) е много подходяща за любители на екзотика. Това привлекателно сукулентно растение произхожда от Южна Африка. Привлича вниманието от пръв поглед със странния си строеж. Растенията...

Коварна болест може да ви остави без разсад

Ако вашия разсад се развива много добре и изведнъж на следващия ден го видите оклюмал и полегнал в почвата, то най-вероятната причината за това е болестта сечене по разсада. Сеченето напада само млади...

Начало