Градина » Как да се грижим за ехиума

 Как да се грижим за ехиума

Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче.
У нас има разпространени няколко разновидности на усойничето. Основно то представлява едногодишно растение, с височина около 30 см, цветовете му приличат на обърнати нагоре камбанки с невероятен аромат, който привлича насекомите. Багрите са в синьо, розово, бяло и пурпурно. Растението е известно и като билка. Маслото от усойниче се използва в медицината и козметиката заради подхранващите си свойства.
За да отглеждате ехиум, трябва да знаете, че той обича слънчевите места и там расте много бързо, макар че е устойчив на студ до минус 3 градуса. Почвата трябва да е леко песъчлива с добри дренажни свойства.
Полива се редовно от пролетта до есента и по-малко през зимните месеци, при необходимост се оросяват листата. Много рядко се налага присаждане. Височината на растенията не налага използването на подпорки при по високите видове.
Ехиумът се размножава чрез семена. В началото на април се засаждат за разсад и поникват след около 2-3 седмици. В средата на май се разсаждат в саксии или в градината на мястото определено за цъфтеж на разстояние 45 см едно от друго - само така всяко растение ще разполага с достатъчно пространство за нормално развитие.
Най-често това цвете се засажда в сборни цветни групи и покрай бордюра. Прелестно изглежда ехиумът в композиции в розови тонове. При съчетаването и определянето на мястото му в градината и на балкона обаче трябва да се има предвид, че цветето привлича много насекоми.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засейте репички сега, за да берете през май

При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етап...

Направете поддържаща конструкция за лозето

Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бе...

Начало