07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2366  |   0  
Засейте топкарамфилa сега, за да цъфне догодина
Топкарамфилът е многогодишно цвете, но практиката е доказала, че е най-красиво, когато се отглежда като двегодишно – през първата година се получава разсад, а на следващата цъфти и радва с разнообразието от кадифени багри на топчестите си съцветия. Всяко от тях направо е самакитка, каквото е и другото име на топкарамфила. Оставен в градината като многогодишно цвете, бързо губи декоративните си качества. Но събрани семена с успех може да се използват, за да повторят красотата му.
Семената на топкарамфила може да се засеят на полусенчесто място в градината още през март и април, в краен случай през май. С израстването младите растения се разреждат на няколко пъти, така че между тях да остане разстояние от десетина сантиметра. Наесен, когато са развили добри корени, се засаждат на избраното им място. На следващата година през юни и юли те ще се покрият с цветове. Това е времето, когато, след прецъфтяването и узряването на плодчетата-кутийки, може да се съберат семена. Те се засяват веднага за получаване на разсад. До есента младите растения стават готови за засаждане на постоянно място. Засаждат се така, че между тях да има 30 см разстояние.
Производството на разсада е най-сполучливият начин за поддържане на декоративния ефект на топкарамфила. Той може да се самозасява, но това е най-голямата грешка, която някои допускат. Семената падат близо до майчиното растение, пониците са нагъсто, разклонявайки се те си пречат, не могат да изхранят красиви цветове. Това не бива да допускате.
20.05.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021