Градина » Защо лимоните хвърлят плодовете си

 Защо лимоните хвърлят плодовете си

Причините за окапването на цветовете и завръзите на лимона и на другите цитрусови са много. Цитрусовите, за разлика от болшинството растения, могат да плододават обилно и без оплождане. Даже, най-високо ценените сортове лимон, мандарина, портокал и грейпфрут са именно безсеменните. Следователно, не липсата на опрашване е причина за окапването. Желателно е да се оронват плодните пъпки, които се появяват през зимата, а ако вече са формирани завръзи, трябва да се позабави изнасянето напролет на открито. Рязката температурна промяна и особено сухите студени пролетни ветрове оронват масово завръзите.

Почвата се “реже” няколко години

Голямо значение има състоянието на почвата. Докато дръвчето е малко, то се презасажда всяка пролет (през май), но всеки нов съд трябва да е с не повече от 4-5 см по-голям диаметър. Ако съдът е пределно голям презасаждането се прави като цялото дръвче се изважда от съда и част от почвата се отрязва от горе до долу заедно с корените в нея. Не се прерязват само корени с дебелина над 5 мм. Отрезът наподобява резен от диня с дебелина около 15-20 см. След това дръвчето се връща обратно в съда и празнината се запълва с рохкава торна почва. Тази операция се повтаря всяка пролет, но всеки следващ “резен” се прави на ново место – докато цялата почва се поднови. Целият цикъл се повтаря след 4-5 години.
Освен това се прави основно торене, 1-2 пъти месечно през летния период се внася “шербет” от размит оборски тор.

Зимуването изисква особено внимание

Твърде важни са условията на зимуването. Помещението трябва да е светло и хладно – 2 до 12°С. Най-студеният въздух се стича на пода, затова много полезно е съдът да се постави на стол или друга подставка, висока 50-60 см и да е встрани от прозореца.
Обикновеният и едроплодният (Citrus pondelosa) лимон не понасят директно слънце на открито – не само цветовете и завръзите могат да окапят, но и листата да подгорят. През летните горещини, при температура над 30-32°С се забавя или спира и фотосинтезата. Оптимални са условията под дървета с рехава сянка, под асми от лоза, киви и други увивни растения. Не и на течение!

Напояването трябва да е прецизно

Една от най-големите причини за окапване на цветовете и завръзите е безразборното напояване. Цитрусовите нямат коренови власинки –приемат суровите хранителни вещества чрез симбиотична микоризна гъба, която се развива по кората на корените. Преовлажняване на почвата убива микоризата и същевременно, лишава корените от кислород. Особено през зимата. Почвата трябва да бъде влажна, а не мокра. Водата трябва да е с температурата на почвата в съда. Не е полезна твърдата вода. По-добре е такава вода да се обработва с капки киселина или да престоява продължително време в открит съд, за да се изпари хлорът.
Не бива да си служите свободно с овощарската ножица. При цитрусовите всяко силно съкращаване на леторасти и клонки води до нов силен растеж, но на безплодни леторасти. По-добър ефект има превиването на даден силен летораст като дъга надолу. Това води до развитие на нови, но вече плодни, клончета в неговата основа. Тогава трябва да решавате дали да отрежете излишната част от извитата клонка.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Зимното пръскане стартира през януари

Зимното пръскане на овошките се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките и по клонките. При него се унищожават яйцата на червения овощен акар, яйцата на листните въшки, зимуващите л...

Студоустойчивост на овощните растения

Измръзванията на овощните растения през зимата и особено в началото на пролетта са доста често явление. Това се отразява чувствително на реколтата, а в някои случаи може и напълно да я похабява. Измр...

Хвойна се размножава през зимата

Размножаване на хвойновите растения чрез резници е най-разпространеният метод, който позволява за кратък срок да получите голямо количество чист сортов посадъчен материал, който е достъпен при наличие...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Начало