Градина » Как да приберем последните зеленчуци?

 Как да приберем последните зеленчуци?

Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добрият резултат от положения им труд. Затова трябва да напомним за някои моменти при прибиране на готовите зеленчуци.

Времето

Най-подходящо време за бране на зеленчуците е сутрин рано и привечер по-късно. Ако прибирате сутрин зеленчука, изчакайте да се вдигне росата. Ако пък ги прибирате вечер, изчакайте да се позахлади. Това е от голямо значение, защото тогава тургорът им, който поддържа свежото им състояние, е най-подходящ. В топлите часове на деня тургорът значително намалява и растенията омекват и увяхват. Особено това важи за листните зеленчуци, които в тези часове на деня имат спаружен вид и тогава не трябва да се прибират. Прибирането на зеленчуците не трябва да става и в дъждовно време, защото тогава те са по-нетрайни и не могат да се съхраняват продължително.

Как и кога да се приберат зеленчуците?

Готовите зеленчуци трябва да се прибират внимателно. Узрелите плодове не трябва да се дърпат от растенията със сила, а внимателно да се откъсват, без да се набиват и поставят в подходящи съдове. В дворната градина готовите кореноплодни култури се прибират ръчно с помощта на мотика, а на големи площи се подрязват с помощта на нож скоба. Майсторлъкът тук е на такава дълбочина да работи нож скобата, че колкото се може по-малко да се прерязват готовите кореноплоди. Плодовете се сортират още при брането и негодните и болните се отстраняват. Годните се почистват и сортират по предназначение - за бърза консумация или за по-късна и дълготрайно съхранение.

Автор: Лазар Петков

Представяме Ви:

Подпрете клоните, преди да натежат

През юли плодовете на дръвчетата бързо наедряват и клоните, особено на късните ябълки и круши, започват да се свеждат под тежестта им. Практиката да се подпират, за да не се прекършат, е колкото стара...

Пазете цианотиса от жаркото слънце

В рода Цианотис (Cyanotis) са включени около 50 вида листнодекоративни растения. Всички те приличат на много известната у нас традесканция, тъй като са от едно семейство - Cammelinaceae. Най-често се ...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Подновете ягодите със собствен разсад

Много са днес любителите, които отглеждат ягоди в двора си на едно и също място в продължение на редица години. Насажденията обаче се сгъстяват, болестите и неприятелите се множат. Ягодата е растени...

Начало