За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.
Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се сега в градината или на полето в редове, на 30-35 см разстояние един от друг. Поникналите растения се прореждат на 25-30 см между тях. На богати и плодородни почви, ако навреме поливате, окопавате и подхранвате, ще получите висок добив и качествена продукция.
Засяването се извършва на етапи - през 10 дни и може да продължи до настъпването на сухо и горещо време през юли и август. Така ще имате зелени растения по-дълго време.
Когато ни потрябва лободата, просто откъсваме листата и оставяме стъблото да расте и да образува нови. Но може да отрежем цялото растение, след като достигне височина 30-40 см.
У нас в оранжериите, парниците и на открито се срещат няколко вида опасни коренови нематоди, познати под името “галови нематоди”. Това са микроскопични червейчета, които не могат да се видят с просто...
Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, перио...
Присаждането на кактуси не е сложна операция, но са важни спазването на абсолютна стерилност и бързината на работа. За да добиете опит и да не съсипвате кактусите, отначало потренирайте върху някакъв ...
Основна задача при резитбата на лозата е борба с полярността. Това е биологична особеност, която се изразява в стремежа на лозовото растение да развива връхните си пъпки и да изтегля по-силно и голяма...