За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.
Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се сега в градината или на полето в редове, на 30-35 см разстояние един от друг. Поникналите растения се прореждат на 25-30 см между тях. На богати и плодородни почви, ако навреме поливате, окопавате и подхранвате, ще получите висок добив и качествена продукция.
Засяването се извършва на етапи - през 10 дни и може да продължи до настъпването на сухо и горещо време през юли и август. Така ще имате зелени растения по-дълго време.
Когато ни потрябва лободата, просто откъсваме листата и оставяме стъблото да расте и да образува нови. Но може да отрежем цялото растение, след като достигне височина 30-40 см.
Желязна хлороза се наблюдава на почви, богати на карбонати, при уплътняване на почвата, при торене с прекомерно високи норми фосфорни торове, при наличие на бикарбонати в поливните води, при обилно по...
За да отгледате няколко нови растения от луковицата на лилиума, може да използвате люспиците. За тази цел горните повредени люспици се махат, а вътрешните се отчупват колкото може по-близо до дънцето ...
Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...
Характерно за златозадката е, че се появява в голямо количество (каламитет) внезапно. Има я навсякъде у нас. Просто трябва да се познава и чрез системна борба да не й се позволява масово намножаване. ...