16.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3677  |   0  
Обогатете почвата, ако ще садите зеленчуци
Зеленчуковата градина не може да се направи на всяко място. За нея са подходящи дълбоки, рохкави, топли и отцедливи места, но не във всеки двор има такива условия. Затова, подобрете терена с няколко мерки:
- Тежката и студена почва при есенната обработка всяка година се премесва с оборски тор или компост. Той ще подобри структурата на терена, хранителните вещества ще станат достъпни за растенията и ще се образува хумус.
- Каменистата и чакълестата почва се почиства от камъните и ако е много лека и песъклива, се тори с оборски тор или компост.
- Плитката почва се продълбочава всяка година с по 2-3 см за сметка на подпочвата. За да се подобри, е необходимо да се внасят органични вещества (оборски тор, компост, торф ).
- Излишната вода при непропусклива подпочва или близки подпочвени води трябва да се отведат в дренажни канавки.

Всеки зеленчук си има свое предпочитание

- Оборският тор, амониевият сулфат и суперфосфатът променят алкалната реакция на почвата и тя става неутрална.
- При много кисели почви с рН под 4, съдържащи токсични количества на алуминия, мангана и желязото, за регулиране на почвената киселинност може да се приложи и варуване с дълбоката оран през лятото или през есента. Материалите, които се използват за това мероприятие, съдържат калциев и магнезиев карбонат или окиси - сатурачна вар в доза 500-1000 кг на декар или пепелина – 100-150 кг на декар, ситно смлян варовик и др. Варуването повишава ефективността на минералното торене до 40%, активизира дейността на полезната почвена м икрофлора, което води до ускоряване минерализирането на органичното вещество, което води до бързото освобождаване на хранителни вещества. Варуването не трябва да се извършва едновременно с внасянето на фосфорни и азотни минерални торове.
15.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022